[1M] Montaż EDS (EDL)

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

[1M] Montaż EDS (EDL)

Post autor: DzieX »

Roxon40 pisze:Takie chrobotanie też mam więc chyba takowe coś posiadam pod nazwą TCS.

Nie koniecznie. Tzn TCS występował tylko z ABS i EDS.

[ Dodano: 2013-01-18, 00:46 ]
bartek pisze:mam to fabrycznie i chętnie bym się tego "chrobotania" pozbył :evil:

I chciałbyś je z powrotem następnego dnia.

[ Dodano: 2013-01-18, 00:48 ]
@vwir
Zastanawiam się, czy można takie odpowietrzenie zrobić bez włączonego zapłonu? Myśle tutaj o tym moim ESP. Zanim zrobie elektryę chciałem zrobić hydraulikę - zmiana pompy i serwa.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

[1M] Montaż EDS (EDL)

Post autor: vwir »

Ja odpowietrzałem bez włączonego zapłonu i wygląda na to, że mam dobrze odpowietrzony układ. Zapłon włączyłem dopiero żeby zmienić kodowanie i później już nie odpowietrzałem.
s
szymekgd
Forumowicz

[1M] Montaż EDS (EDL)

Post autor: szymekgd »

DzieX pisze:Zastanawiam się, czy można takie odpowietrzenie zrobić bez włączonego zapłonu?

Trzeba pewnie więcej siły użyć ;)
Michal
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Kontakt:

[1M] Montaż EDS (EDL)

vwir pisze:Ja odpowietrzałem bez włączonego zapłonu i wygląda na to, że mam dobrze odpowietrzony układ. Zapłon włączyłem dopiero żeby zmienić kodowanie i później już nie odpowietrzałem.

A działa Ci ABS? Jak tak to mnie pocieszyłeś, bo mógłbym sobie podzielić pracę na dwa etapy :)
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

[1M] Montaż EDS (EDL)

Działa ;)
Mam też ustrojstwo do wysysania płynu hamulcowego i zwykle tego używam do odpowietrzania, ale niestety nie da się tego używać przy niskich temperaturach powietrza, więc musiałem odpowietrzać 'klasycznie', w 2 osoby.
D
DJ_Mouse
Forumowicz

[1M] Montaż EDS (EDL)

Post autor: DJ_Mouse »

vwir, to ja mam inne pytanie. Mam ESP, po wyłączeniu ESP oczywiście trakcja przestaje działać i koła jak już zerwą przyczepność to nie ujmuje gazu. Za to EDS działa niezależnie od tego, czy ESP jest włączone czy nie.

Czy jest możliwość przekodowania tego, żeby wyłączyć EDS razem z ESP? Czasem to chrobotanie jest denerwujące..

Drugie pytanie odnośnie ESP. Miałem kiedyś Audi A6 C5 Quattro, nie miało blokady mostu, kiedyś po "usiądnięciu" w błocie z wyłączonym ESP stanęła w miejscu i obracały się dwa (jedno na przedniej drugie na tylnej ośce), po włączeniu ESP te koła które się ślizgały były "zahamowane" i auto wyjechało bez problemu. Natomiast ostatnio trochę zawiesiłem tolka na śniegu (przyzwyczajenia z Audi) i nawet z włączonym ESP kręciło się tylko jedno koło (auto stało trochę krzywo). Czy to nie powinno działać tak jak w audi, że koło które nie ma przyczepności powinno zahamować?
Mechanika Grupa VAG - Info P.W.
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Kontakt:

[1M] Montaż EDS (EDL)

Powinien Ci przyhamować to koło, które miało brak trakcji.

Co do przekodowania, to na 99% nie da się tego zrobić tak, żeby wyłączyć EDS z przycisku.

[ Dodano: 2013-01-18, 10:33 ]
Moim zdaniem dobrze zadziałało ESP w tolku - nie było żadnego poślizgu ani jazdy "bokiem" więc nie powinno interweniować. Dziwne natomiast że EDS nie z hamował tego koła do 0. Możliwe że w Audi (4x4) sam EDS włącza się przyciskiem i działa one wtedy na obu osiach. Zresztą u kumpla w A3 na Haldexie to tak działało.
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

[1M] Montaż EDS (EDL)

Może za mocno 'deptałeś', żeby wyjechać. EDS działa tylko przy małych prędkościach (bodajże do 40km/h). Nie mam ESP, ale podejrzewam, że jest tak jak DzieX pisze - nie można podłączyć EDS do przycisku ESP.
Ja jeździłem kumpla octavią z ASR i ten system mnie drażnił. Za to EDS mi bardzo pasuje, szczególnie przy obecnej pogodzie.

[ Dodano: 2013-01-18, 11:57 ]
Sprawdziłem - EDS był montowany w toledo 1L (bardzo możliwe, że był taki sam jak w golfie III).
W ramach ciekawostki - istnieje też coś takiego jak MSR (na MARK20, więc pewnie dałoby się założyć do tolka 1M). Jest to system zapobiegający blokowaniu się kół przy hamowaniu silnikiem.
D
DJ_Mouse
Forumowicz

[1M] Montaż EDS (EDL)

Post autor: DJ_Mouse »

hmm.. powiem tak, prawe koło stało na lodzie lewe w śniegu, po "ruszeniu" słychać było na początku, że jakoś próbuje to koło przyhamować bo zaterkotało ale po sekundzie przestało migała kontrolka ESP przez cały czas, lewe koło stało w miejscu bo wyjrzałem przez szybe a prawe kręciło się (1-bieg 1200obr/min) swobodnie. Dlatego zaniepokoiłem się, że coś to nie działa właściwie.

W poślizgach ESP działa prawidłowo, czuć mocno jak przyhamowywuje poszczególne koła i prostuje samochód. A co do prędkości, to też tak czytałem na LC, za to "terkotanie" EDS'u słyszę też przy wyższych prędkościach (ponad 60m/h) nie sprawdzałem nigdy do jakiej prędkości jest to słyszalne, bo hamuje mnie potem ASR ujmując ognia..

A pytanie co do wyłączenia EDS'u rzuciłem dlatego, bo po 30 minutach ślizgania się na torze, klocki z przodu ugotowane... W normalnej jeździe się sprawdza ;-)
Mechanika Grupa VAG - Info P.W.
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Kontakt:

[1M] Montaż EDS (EDL)

Wyjmij bezpiecznik do jazdy na torze.
ODPOWIEDZ