[1M] LPG a komputer...

Wszystko o silnikach zasilanych gazem
Awatar użytkownika
gimmesomo
Forumowicz
Auto: Toledo
Model: 1M

[1M] LPG a komputer...

Post autor: gimmesomo »

neostar pisze:W moim przypadku gość po założeniu nic nie mówił o adaptacji instalacji, od razu chodziło elegancko. Co prawda silnik i instalacja są inne ale chyba zasada działania ta sama. A i pamiętaj o uzupełnieniu płynu chłodniczego po założeniu instalacji.

Uzupelnilem na drugi dzien, nie bylo duzej roznicy, ciut dolalem.

[ Dodano: 2010-08-16, 10:13 ]
Dzisiaj skontaktowalem sie z wlascicielem firmy i powiedzialem jak to dziala, stwierdzil ze instalacja wymaga regulacji i kazal mi sie kontaktowac w tym celu z monterem, po telefonie do montera uslyszalem zebym wymienil swiece, nawet nie bylo mowy o regulacji.
l
lipton1977
Forumowicz
Auto: Octavia
Model: 1.4 Tsi

[1M] LPG a komputer...

Post autor: lipton1977 »

ja to bym tego montera nap------ił i kazał mu poprawić to co spi-----ył,te 50 zł co kazał zostawić na tankowanie to chyba 25 do butli a reszta do kieszeni poszła,może trzeba było lepiej wybrać gazownika,bo ten najlepszego wrażenia nie robi, atakuj go o poprawe jego partaniny.
lipton1977
Awatar użytkownika
gimmesomo
Forumowicz

[1M] LPG a komputer...

Problemem zajal sie jego szef, swiece i przepustnica dopiero zostala sprawdzona przez niego.. okazalo sie ze swiece do wymiany, przepustnice przeczyscil bo byla zawalona syfem. Problem jest dalej, podpiecie pod komputer pokazalo blad z sonda lambda, a drugi blad cos z biegiem jalowym. Prezes zakladu stwierdzil ze trzeba przetestowac sonde i mase. Czesc objawow zaniklo lub sie zminimalizowaly troche.. Ale jednak nie jezdzi jak nalezy. Problem jest z temperatura silnika, na benzynie smiga jak trzeba, wskazniki tez sa na miejscu. Na LPG temperatura silnika ma rozne wskazania i zawsze ponizej 90 stopni nawet po przejechaniu 30 km. Na komputerze z oprogramowaniem BRC pokazalo np. temperature gazu 30 stopni a parownik moze w tym czasie poparzyc. Pytalem innych gazownikow to stwierdzili ze sonda lambda nic do tego nie ma. Sam juz nie wiem co z tym zrobic, szef zakladu sam stwierdzil ze ma pierwszy taki przypadek i sie kontaktowal z technikami. Moze problem tkwi we wspomnianej wczesniej przez niego masie ?

Podsumowujac: silnik na gazie sie nie dogrzewa i temperatura sie wacha ponizej 90 stopni, z rana czesto mi gasnie, czuc rwanie po wcisnieciu gazu (a po naglym depnieciu na gaz jest szarpniecie - na benzynce pod kazdym wzgledem wkreca sie bez zarpniec i plynnie) i przymulona moc. Dosyc wysokie spalanie - 115 km na prawie 14 litrach gazu i to w 70% na trasie i ogolnie przy w miare ekonomicznej jezdzie.
R
Romano
Forumowicz

[1M] LPG a komputer...

Post autor: Romano »

Hm..........jak Ci wskaźnik pokazuje temperaturę poniżej 90 stopni to może termostat? Tak samo miałem, wymieniłem i dogrzewa się o wiele szybciej. Aczkolwiek nie miałem takich objawów jak szarpanie itd. Aczkolwiek możesz spróbowac go wymienic.
Awatar użytkownika
gimmesomo
Forumowicz

[1M] LPG a komputer...

Bylem w zakladzie autoelektrycznym, pan mi zdiagnozowal ze sonda lambda padnieta. Komputer tez wywala blad z sonda lambda.

[ Dodano: 2010-08-27, 16:37 ]
Wymienilem dzisiaj sonde na sonde wyciagnieta z Golfa IV 1.6 SR, po kilku kilometrach szarpanie podczas naglego przyciskania gazu przestaje byc odczuwalne - a to wkurzalo najbardziej bo psulo caly komfort jazdy. Sprawdze jeszcze jak sie zachowuje na zimnym silniku tylko nie ma kiedy odpoczac ;) Na rozgrzanym dziala juz ok, nie czuc nawet momentu kiedy gaz sie przelacza zamiast benzyny. Poza tym mam wrazenie ze ma ciut mniej mocy niz poprzednio.
d
damian_bonzo

Problem z instalacją BRC

Post autor: damian_bonzo »

Witam !
Niedawno załozyłem instalacje gazową Brc do Toledo 1,8 20V. Na benzynie silnik pracuje równo, a gdy przełączy się na gaz szarpie silnikiem ( obroty skaczą ). Po podłączeniu do komputera wyszedł błąd - 16514.p.0130 podgrzewacz sond lambda 1 rząd cylindrów 1 niesprawność obwodu prądowego. Czy to jest przyczyna szarpania i jak usunąć tą usterke. Dodam, że wyminiałem świece, filtry, olej. Dziękuje za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, 14:54 przez damian_bonzo, łącznie zmieniany 1 raz.
A
Arti Bully

[1M] LPG a komputer...

Post autor: Arti Bully »

Ogólnie też mam co jakiś czas problemy z sekwencją BRC 24 Light. Co pewien okres czasu falują mi obroty na gazie, na benzynce jest OK, BRC podobno wypuściło wadliwe (zbyt słabe) wtryskiwacze i mają mi wymienić na nowe z droższej instalacji. Problemem też jest zbyt szybkie przełączanie się na gaz i w konsekwencji szarpanie autem. Zazwyczai sam przełączam autko na gaz gdy temp. wynosi ok. 90 st. C
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

[1M] LPG a komputer...

Post autor: SZUBAR »

Jeżeli chodzi o instalkę BRC dobrze jest podjechać do jakiejś stacji obsługi serwisującą tą instalkę i podnieść sobie na zimę temp przy jakiej instalka się przełącza na gaz. Sam miałem problemy z wolnymi obrotami, już drugi rok przy pierwszych mrozach jadę sobie podnieść temp i jazda na gazie jest praktycznie nie wyczuwalna.
Co do wtryskiwaczy to rzeczywiście są dwa rodzaje, z tego co się dowiedziałem to te gorsze szybciej się zanieczyszczają i zaczynają się problemy.
Oryginalne mają kolor pomarańczowy.
SZUBAR
Awatar użytkownika
gimmesomo
Forumowicz

[1M] LPG a komputer...

Panowie temat mysle ze zostal wyjasniony na tym forum:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1 ... ml#8802971
Probuje sie od tygodnia dogadac z firma czakram, znaczy dogadac to za duzo powiedziane. 2 emaile wyslane, bez odpowiedzi, gdy udalo mi sie dodzwonic zostalem przekierowany do innych osob, a ostatnia zadala pytanie w czym problem gdzie po chwili mi przerwala i kazala napisac to w emailu :/ Nic nie zmieniajcie w swoich autach, ja zmienilem sonde lambda, czujnik temperatury, kilka razy jezdzilem podlaczac auto pod komputer - wydalem kilkaset zlotych a okazalo sie ze podzespoly byly sprawne, a czakram wypuscicl w obieg trefne wtryskiwacze. Nie dosc ze przez ich glupote ponioslem straty to jeszcze teraz sie na mnie wypinaja. Nadodatek instalacje mam juz ok 5 miesiecy a do tej pory nie da sie jezdzic na niej :/ Na dniach ide do rzecznika praw konsumentow, a za tydzien bede mogl sie spotkac z prawnikiem, z tego wzgledu ze ponioslem koszta z ich winy (niepotrzebne wymiany i diagnostyka), do tej pory nie otrzymalem pomocy, do tej pory wydaje pieniadze na benzyne zamiast na gaz a instalacja na ktora wydalem 2400 zł nie nadaje sie do uzytkowania.
A
Arti Bully

[1M] LPG a komputer...

Post autor: Arti Bully »

Mi wymienili wtryski :!: i znów zapomniałem, że jeżdżę na gazie :lol:
ODPOWIEDZ