[1L] Masło w misce olejowej!

Wszystko o silnikach zasilanych gazem
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Danielek., oleju w plynie chlodniczym to w standardzie nikt nie powinien miec ;)
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9

Post autor: Danielek. »

W moim poprzednim aucie i teraz w Toledo mam taki nalot,pokonuje rano do pracy 6-7 km wskazówka dochodzi do ok 85*C wiec myślę że jest to uzależnione od krótkich odcinków albo od używanego oleju, w moim przypadku jest to Castrol Magnatec 10W40.
Oczywiście zakładam że żadne wycieki oleju ani ubytek płynu chłodniczego nie występuje.
d
dude88pl
Forumowicz

Post autor: dude88pl »

Również pokonuje tego typu krótkie odcinki zwłaszcza w nocy... Może poprostu Castrol tak ma :-P Ja obecnie używam Mobil 1 5W-50
Seat Toledo II 1,8 20V Signo + LPG 2003r.
Obrazek
l
lipton1977
Forumowicz
Auto: Octavia
Model: 1.4 Tsi

Post autor: lipton1977 »

Witam ja do pracy jadę 4 kilosy i masła nie mam pod korkiem, już po 3 km wskazówka się pionuje, a jezdże na schellu 5w 40 syntetyk wymiana co 15 tyś.Ale zimą kiedy są duże różnice temp może się pojawić masełko szczególnie gdy pokonujemy małe odległości.Niema się czym przejmować.
lipton1977
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Danielek. pisze:W moim poprzednim aucie i teraz w Toledo mam taki nalot,pokonuje rano do pracy 6-7 km wskazówka dochodzi do ok 85*C wiec myślę że jest to uzależnione od krótkich odcinków albo od używanego oleju, w moim przypadku jest to Castrol Magnatec 10W40.
Oczywiście zakładam że żadne wycieki oleju ani ubytek płynu chłodniczego nie występuje.

Coś Ci sie wolno nagrzewał. Ja po połowie tego dystansu mam 90 na blacie.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
d
dude88pl
Forumowicz

Post autor: dude88pl »

DzieX, zależy z jaką prędkością go pokonujesz :-D
Seat Toledo II 1,8 20V Signo + LPG 2003r.
Obrazek
s
szymekgd
Forumowicz

dude88pl, 8km to ja tdi w miescie rozgrzewam,benzyna powinna rozgrzac sie duzo szybciej,po to wlasnie ma ´ssanie´...
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

Post autor: tomektak »

szymekgd pisze:dude88pl, 8km to ja tdi w miescie rozgrzewam,benzyna powinna rozgrzac sie duzo szybciej,po to wlasnie ma ´ssanie´...

No właśnie nie po to ma "ssanie"...
Jak to określiłeś "ssanie" (wzbogacanie mieszanki) ma na celu zniwelowanie efektu skraplania się paliwa na ściankach cylindrów gdy te są zimne, co natomiast powoduje zubożenie mieszanki paliwowo-powietrznej w cylindrze.
Dodatkowo to paliwo ze ścianek dostaje się do oleju i go rozrzedza - dlatego jak jeździmy często na zimnym silniku trzeba często zmieniać olej = oczywiście jak silnik się rozgrzeje to sobie wyparuje.
Efekt ten najlepiej widać w nowych dieslach z filtrem cząstek stałych - płyn do dopalania sadzy jeszcze lepiej osiada na zimnych cylindrach, a ponieważ ma wyższą temperaturę parowania to nie znika tak szybko z oleju. Okazuje się wówczas, że oleju "przybywa" gdy taki diesel jeździ po mieście na krótkich odcinkach.
Było
Obrazek
Jest
Obrazek
s
szymekgd
Forumowicz

tomektak, masz oczywiscie racje: "ssanie" ma na celu wzbogacenie mieszanki do szybszego osiagniecia przez silnik temp. pozwalajacej na prawidlowe odparowanie i zaplon paliwa (rownomierna praca), ale jest to tez zwiekszenie ilosci paliwa przez komputer (wyzsze obroty) spowodowane np. potrzeba doprowadzenia do temp. pracy katalizatora itp., a to prowadzi do szybszego rozgrzania silnika.
m
mlodytoledo2712
Forumowicz

mleko na kurku od oleju

Post autor: mlodytoledo2712 »

witam z gory mowie ze nie znalazlem takiego podobnego tematu a jesli byl to sory , mam wielki problem posiadam toledo II 1.6 8v 101 km i wszystko bylo okej dopoki dziewczyna nie wjechana na wysoki kraweznik (nie wjechala tylko walnela w niego az:) i na drugi dzien chcialem zobaczyl co tam pod maska odkrecam kurek od silnika do oleju a tam mleko ;((( auto sie nie grzeje i nie ubywa plynu ani nic mial ktos taki problem pomozcie ...
ODPOWIEDZ