www.TiryNaTory.pl

Luźne gadki o wszystkim

Czy jesteś za przeniesieniem TIRów na tory ?

Tak
20
61%
Nie
11
33%
Jest mi to obojętne
2
6%

Liczba głosów: 33

l
lolek
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

www.TiryNaTory.pl

Post autor: lolek »

Sony pisze: Prawda jest taka, że tutaj nie chodzi o krajowy transport drogowy tylko w dużej mierze o międzynarodowy! Jeśli jakiś zagraniczniak przejeżdża przez Nasz kraj TIRem to on ma głęboko gdzieś Nasze paliwo! Tankuje się do pełna w Niemczech, a później załóżmy na Ukrainie jak przeleci Nasz kraj. Dlaczego ? Dlatego, że u Nas paliwo jest drogie! Drogie jest m.in. przez podatek drogowy, który jest w nie wliczony. Tracimy na tym niestety podwójnie, bo międzynarodowy transport bardzo rzadko u Nas tankuje.

W Rzeszy ropa nie jest drozsza niz w Polsce? Mowie o przeliczniku euro/pln.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

www.TiryNaTory.pl

Post autor: Sony »

migacz1981, czy Ty przeczytałeś ze zrozumieniem to co pisałem :) ?

Cała ta akcja ma się tyczyć głównie transportu MIĘDZYNARODOWEGO! Zatem naszych krajowych dostaw jajek i innych towarów to nie dotknie w takim stopniu jak to przedstawiasz.

W tej chwili to wygląda tak, że zarówno Ty, ja jak i każdy inny kierowca płaci za drogi przez podatek w paliwie. My płacimy, a kierowcy TIRów z zagranicy Nam te drogi niszczą.
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

www.TiryNaTory.pl

Post autor: migacz1981 »

Sony kierowcy ciężarówek z zagranicy też płacą za korzystanie z naszych dróg teraz poprzez VIA TOLL wcześniej poprzez winiety i to wcale nie małe pieniądze.Problem nie leży w wysokości opłat i tym czy ty płacisz ja płace a 1000 litewskich i 495 tureckich kierowców nie,problemem jest to ile z tych pieniędzy pożre biurokracja a ile będzie faktycznie wydane na drogi.Jak znam życie i nasz kraj nasi pożal się posłowie wymyślili by takie przepisy,że te jaja i tak by musiały jechać tym pociągiem,bo im więcej kasy by z tego było tym więcej można byłoby ukraść.Zgadzam się z tobą jeżeli chodzi o tranzyt ale transport krajowy musi zostać w większości na drogach
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

www.TiryNaTory.pl

Post autor: Roxon40 »

Jak pisałem wcześniej niech zbudują dobre i szerokie drogi i niech sobie wtedy te tiry jeżdżą mnie osobiście nie będą wtedy przeszkadzać :)
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz

www.TiryNaTory.pl

Roxon40 pisze:Jak pisałem wcześniej niech zbudują dobre i szerokie drogi i niech sobie wtedy te tiry jeżdżą mnie osobiście nie będą wtedy przeszkadzać :)
.I to jest najlepsze sprawdzone rozwiązanie
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

www.TiryNaTory.pl

lolek, no dobra ceny są porównywalne, jednak jakość paliw w Polsce jest dużo gorsza...

migacz1981, dawne winiety a teraz jak to nazwałeś VIA TOLL to swoją drogą - za to akurat muszą płacić i wyjścia nie mają. Transport krajowy zostawmy w spokoju, bo głównie tutaj mówimy o międzynarodówce.
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz

www.TiryNaTory.pl

Problem nie leży w wysokości opłat i tym czy ty płacisz ja płace a 1000 litewskich i 495 tureckich kierowców nie,problemem jest to ile z tych pieniędzy pożre biurokracja a ile będzie faktycznie wydane na drogi.Jak znam życie i nasz kraj nasi pożal się posłowie wymyślili by takie przepisy,że te jaja i tak by musiały jechać tym pociągiem,bo im więcej kasy by z tego było tym więcej można byłoby ukraść.A JA DALEJ SWOJE i wiem,że to krzyk
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

www.TiryNaTory.pl

migacz1981, ale co ja mam Ci odpisać ? Biurokracja była, jest i niestety będzie. Daleko Nam do Zachodu. W końcu powiedzenie, że "jesteśmy 100 lat za Murzynami" nie wzięło się znikąd. Jednak w ten sposób nieco odbiegamy od meritum.

Ja sobie zdaję sprawę, że tabor kolejowy trzeba by rozbudować i to bardzo, ale w końcu od czegoś trzeba zacząć. A Nasi piękni politycy mają wszystko głęboko w... nosie ;]
Awatar użytkownika
Martinez
Forumowicz

www.TiryNaTory.pl

Post autor: Martinez »

Sony, młody jesteś i wydaję mi się że pewnych rzeczy po prostu nie rozumiesz. Ja ci mogę powiedzieć coś od strony człowieka który prowadzi taki biznes i ma ciutkę pojęcia jak to wygląda... dzięki branży transportu, jak by nie patrzeć, jest ona szeroka w skali kraju i daje zatrudnienie bardzo dużej liczbie ludzi, drogi powstają. Wiadomo dużo zjada biurokracja ale znaczna suma przeznaczona jest właśnie na budowę nowej infrastruktury i utrzymanie starej, po których de facto jeździmy my. Niestety rządu (ani pisowskiego ani po) nie stać aby ze swoich środków budować autostrady. Zauważ kolego że dużo pieniędzy idzie z UE z funduszy które otrzymujemy. Więc do końca nie jest tak jak mówisz, a mówisz subiektywnie za siebie, kierowcy osobówki którego drażnią TIR-y... spojrzeć trzeba szerzej na problem, dojrzale. Kijem Wisły nie cofniesz to jest fakt, tak samo jak i żadna akcja społeczna nie zmieni porządku jaki obecnie panuje. Nie zdajesz sobie sprawy w jaki sposób musiałbyś rozbudować kolej, a to kolejne pieniądze kolejne lata, a co za tym idzie kolejne podwyżki... nikt na tym nie zyska, ludzie stracą pracę, w sklepach będzie drożej a my sami zatęsknimy za rykiem 460 konnej magnumki :-)
Bóg stworzył Seata bo wie co to jest prawdziwe piękno... :)

http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=1212
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

www.TiryNaTory.pl

Martinez, a Ty jesteś stary że hoho i rozumujesz wszystko no fakt :528:

Jutro obszerną wypowiedź wstawię znajomego, bo mnie prosił o to, a on dość konkretnie się w temat zagłębił.

Ja wyraziłem swoją opinię i nigdzie nie napisałem, że moim zdaniem to wszystko będzie bardzo proste do wykonania. Mam poza tym wrażenie, że nadal nie rozumiesz Ty jak i inni, że akcja ta ma na celu "wykoleić" transport MIĘDZYNARODOWY o czym pisałem kilkukrotnie, czyli najprościej mówiąc tych, którzy przelatują z zachodu na wschód i odwrotnie przez Naszą ojczyznę.

A u Nas był burdel, jest i będzie więc tak czy siak zapewne rząd będzie miał to w dup** :)
ODPOWIEDZ