Witam.
Właśnie padł mi zawór turbiny w każdym razie powiedział mi o tym znajomy mechanik:
Czy wymiana tego zaworu jest bardzo skomplikowana czy dam rade ze szwagrem wymienić go na nowy Czy lepiej udać się do szpecmajstra
''Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać.''
Powiem Ci tak że mam używany orginał od kuzyna ze sklepu w dobrym stanie bo nowy kosztuje ponad 200 zł.
Zwłaszcza że 2 tygodnie temu wywaliłem 500 zł za na prawe łożyska na alternatorze plus napinacz
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2012, 13:05 przez Szczepan, łącznie zmieniany 1 raz.
''Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać.''
Da radę bez kanału, wyciągasz klips łączący sztangę z turbiną następnie odkręcasz te dwie nakrętki na klucz 10 (te które widać na foto). Teraz zsuń sztangę i wysuwaj na dół. Na koniec ściągnij wężyk. Nową regulujesz aby miała taką samą długość i montujesz. Uważaj na ten klipsik bo on lubi wyskoczyć przy ściąganiu abyś go nie zgubił. Jak coś jest to płytka osadcza w rozmiarze 1/4cala.
dodam że najlepiej żeby dostać sie do tej gruszki bez wymontowania turbówki jest poprzez zdjęcie tego gumowego węża który idzie od egr a później to wiadomo zabawa w ginekologa ;d
a właśnie z ta regulacja róznie jest bo ja miałem ustawiona jak na starej i pierwsze logi nie wyszly za ciekawie po wydłużeniu sztangi i zrobieniu logów szymek pisał ze jest lepiej to róznie jest chyba
Szczepan pisze:No właśnie zastanawia mnie ta regulacja jak ją ustawić żeby było dobrze.
Na "sucho" nie ustawisz, w warsztatach podlaczaja miernik cisnienia (manometr) i wg.niego ustawiaja podczas jazd testowych, nie wiem czym sie kieruja, instr. vaga mowi, ze dla odczytu przy 3000obr aktualne cisn.dolad. ma byc rowne zadanemu i wspolcz.wypeln.zaworu n75 ma wynosic ok.68%, oczywiscie log dynam. III/IV bieg.
Powinno się tak ustawić jak na tym filmie http://www.youtube.com/watch?v=7v94DGI2h7I (od 7:20) ale mało kto posiada takie coś, dlatego pisałem aby ustawić według starej. Jak nie chula jak należy to logi i się poprawia