Ciekawie sprawa wygląda od strony prawnej. Blenda tylna zapewne nie ma homologacji do pracy jako lampa tylnych pozycyjnych, a jedynie jako lampa cofania+przeciwmgielne tylne+lampa stop (jest homologowana osobno od lampy w błotniku). A zatem zgodnie z prawem za takie pozycje powinniśmy dostać mandat gdy trafi się skrupulatny stróż prawa.
Ale...
Byłem na parkingu i szukałem, ale na blendzie nie ma nigdzie żadnych znaków homologacyjnych - tak macie i wy czy u mnie ktoś zmieniał blendę na jakiś chiński zamiennik?
Dodam że lampa do świateł tylnich pozycyjnych obok znaków homologacyjnych Ecośtam powinna mieć oznaczenie S1.
PS. Z tego co mi się wydaje to blenda powinna mieć oznaczenie w stylu:
EXX R IA F AR ,gdzie:
EXX-oznaczenie kraju homologacji (od 1..20) zgodnie z ECE.
R-lampa stopu
IA - odblaskowe
F - tylne przeciwmgłowe
AR - cofania
Mógłby ktoś to sprawdzić czy tak jest w rzeczywistości?
Hm, a mi się wydaje, że nawet żaden policjant by nie zauważył, nie wierzę, że aż tak mocno siedzą we wszystkich autach żeby zauważyli. Głównie chodzi o to, zeby świeciło, a jak będzie świeciło to będzie ok
Kitaj, zasadę działania znam. W 1L jest tak samo przecież.
tomektak, tak jest. I każda KAŻDA modyfikacja homologowanego elementu prowadzi do utraty tej homologacji. Tak jest ze zmianą przejrzystości lamp przez ich oklejanie, wstawianie soczewek, ksenonów, żarówek o innej mocy, ledów itp. Ale u nas prawo jest jak d*pa - każdy ma swoje, więc modzą na wszystkie modele. I czasem to nawet przegląd przechodzi. Kolega przeszedł legalnie przegląd z zaspawanym dyfrem w Polonezie. Więc ja bym się tak tym nie przejmował. Zrobi sobie przełącznik koło kostki, a jak się ktoś doczepi, to pogrzebie przy lampie i zwali, że mu masa ucieka i będzie luz. Ja tak miałem przy postojach w kierunkach.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ
grzesiek998, No wygląda ciekawie Nie świeci ci jedno podświetlenie tablicy
Powiedz coś więcej jak to zrobiłeś, co potrzebowałeś może też szarpnę się na coś takiego.
Sony pisze:grzesiek998, dla mnie zbędny bajer tym bardziej, że ingerując tracisz homologację
I tak pewnie nikt się do tego nie przyczepi bo jeszcze nie spotkałem się żeby jakiś policjant albo diagnosta sprawdzał homologację lampy. Co innego jakby tam HID wrzucił.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
EcuProject Jest 140 KM i 195 Nm Pb
Roxon40 pisze:I tak pewnie nikt się do tego nie przyczepi bo jeszcze nie spotkałem się żeby jakiś policjant albo diagnosta sprawdzał homologację lampy. Co innego jakby tam HID wrzucił.
Bardziej mam na myśli jakąś stłuczkę etc. No ale z reguły jak ktoś z Ciebie wali z tyłu to wina jego