Głośny szum powyżej 60 km/h czy to opony ???

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
remiq
Zasłużony
Auto: Passat B5/Octavia 1U
Model: 1,9TDI AJM/1,9TDI AGR

Post autor: remiq »

Zimówki są głośniejsze, niż letnie. Jak założyłem Dębice Frigo, to myślałem, że mi się łożyska posypały.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ

Były: Seat Toledo 1/,6i=>1,9D '94 |Audi 80 B4 2,0E '91 | Citroen Saxo 1,5D '99
Jest: Volkswagen Passat B5 1,9TDI '00 | Skoda Octavia 1U 1,9TDI '99
r
rafik
Forumowicz

Post autor: rafik »

remiq pisze:Zimówki są głośniejsze, niż letnie. Jak założyłem Dębice Frigo, to myślałem, że mi się łożyska posypały.

Miałem dokładnie to samo! :mrgreen:
m
maciek
Forumowicz

Post autor: maciek »

Dzięki wszystkim za odp.Zmienię teraz na letnie ,bo w sumie to gdzie żyję są mi zimówki nie potrzebne (+ 12 st. C) i zobaczę czy jest ok.Pozdrawiam!
TOLEDO-5P,JBX,1,9TDI,2006r.
w
wierny62
Forumowicz

Post autor: wierny62 »

dokładnie jak kolega rafik pisze, u mnie tak samo, gdy zmieniłem na zimówki jest różnica :) w końcu inny bieżnik
Awatar użytkownika
rysiekkk1
Forumowicz

Post autor: rysiekkk1 »

Myślę, że ten temat będzie najodpowiedniejszy do opisania mojego problemu. Wczoraj zmieniłem koła na letnie, i od tego momentu podczas jazdy w aucie huczy, już od 40 km/h słychać nieregularne jakby lekkie bicie, a przy większych prędkościach równomierne huczenie podobne do objawów padającego łożyska. Dodam, że koła wyważałem i kierownica nie bije. Koła 16', kupiłem używane (jedna felga była naprawiana) opony 2 szt michelin pilot primacy, 2 szt nokian i3. Jaka może być przyczyna? felga krzywa? Opony? Opony w ładnym stanie, no i markowe. Przed wymianą na bieżnikowanych zimówkach i innych felgach było cicho więc raczej coś z kołami.
r
rafik
Forumowicz

Moim zdaniem felgi do śmietnika! Lub na złom! :-P

A tak poważnie, jeśli opony ok. a felgi dałeś do wyważenia - dziwne! 8-)
Łożyska pewnie nie, bo na zimówkach też byś je słyszał.
Kolega miał podobny problem, kupił używki alufelgi, a po tygodniu sprzedawał je na allegroszajs. Dodam, że problemy podobne jak u ciebie, bicie i dziwny szum!
Wydawało mi się, że facet w wulkanizacji jest wstanie określić czy felgi dobre czy nie .. :-/
Ale jeśli dałeś je do wyważenia, ciekawe! Ja stawiam na felgi..
Ale zobacz też opony, może od środka pękły druciki itp.
Musisz jechać do dobrego zakładu naprawy felg, będziesz wiedział na czym stoisz. A tymczasem proponuje wolną i ostrożną jazdę bo konsekwencje mogą ostro przetrzepać ci portfel! ;-)
Awatar użytkownika
rysiekkk1
Forumowicz

Wezmę auto dziś na podnośnik, pokręcę kołami, może się łożysko któreś odezwie, czasem może jakiś zbieg okoliczności że zaczęło huczeć po zmianie kół. Tym bardziej, że nie jest to super głośne huczenie, rafik, nie strasz :-P ,co za konsekwencje?

[ Dodano: 2011-03-26, 11:47 ]
Podniosłem auto i zakręciłem każdym kołem po kolei i ku mojemu zdziwieniu każde koło szumi nieregularnie, luzów nie ma więc raczej nie łożyska, zresztą wszystkie by nie padły raczej, mam wrażenie że hamulce przycierają, może too być przyczyną tego huczenia i lekkiego odgłosu bicia? Czy hamulce mają prawo przycierać? Wydaje mi się, że koła powinny się cichutko kręcić bez oporów, może jestem w błędzie... Można jakoś popuścić hamulce żeby miały więcej luzu i nie obcierały? :-/
Awatar użytkownika
remiq
Zasłużony
Auto: Passat B5/Octavia 1U
Model: 1,9TDI AJM/1,9TDI AGR

Post autor: remiq »

rysiekkk1, hamulców nie popuścisz, bo mają samoregulacją, więc przy pierwszym hamowaniu to wróci. Może wymień uszczelniacze tłoczka hamulcowego. Może tłoczki nie wracają po odpuszczeniu pedału jak powinny i cały czas lekko trzyma (może się to też objawiać nieco zwiększonym spalaniem). Mogłeś przegrzać przez to tarcze i się zdeformowały. Zdejmij koło i pokręć ew. zaznacz sobie markerem w którym miejscu to przyciera względem klocka. Porównaj na innych kołach. Przejedź kilka km najlepiej po drogach, gdzie nie trzeba dużo hamować i sprawdź, czy nie grzeje się zbytnio felga. Porównaj lewą i prawą stronę.
Zdejmij tarcze, zmierz bicie osiowe i porównaj z max. dopuszczalnym (chyba 0,05mm). Jeśli w normie, to trzeba sprawdzić bicie piasty. Potem wymiana łożysk. Na końcu dynamiczne wyważanie półosi itp zabawy, ale to już koszt, bo nie każdy warsztat robi.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ

Były: Seat Toledo 1/,6i=>1,9D '94 |Audi 80 B4 2,0E '91 | Citroen Saxo 1,5D '99
Jest: Volkswagen Passat B5 1,9TDI '00 | Skoda Octavia 1U 1,9TDI '99
Awatar użytkownika
rysiekkk1
Forumowicz

Łoł....chyba jednak odstawie auto do warsztatu...oby jakaś błahostka to była.
r
rafik
Forumowicz

rysiekkk1 pisze: Wczoraj zmieniłem koła na letnie, i od tego momentu podczas jazdy w aucie huczy.

Tu masz odp. dlaczego na siłę szukasz innego problemu??? !!!
Tarcze, klocki, łożyska... Sam napisałeś, że po zmianie kół, załóż poprzednie i jeżeli jest ok. Tzn. że problem masz z kompletem letnim, a nie z autem!!! ;-)

[ Dodano: 2011-03-26, 20:36 ]
rysiekkk1 pisze: rafik, nie strasz :-P ,co za konsekwencje?

Post wyżej kolega ramig już ci odpowiedział! ;-)
ODPOWIEDZ