[1M] Problem z napięciem (?)

Wszystko o elektryce w aucie
ODPOWIEDZ
M
Masa89
Forumowicz

Post autor: Masa89 »

ogólnie akumulator mam do wymiany bo to padaczka ale co zlokalizowalem w prawym świetle mijania to to że druciki nie trzymają żarówki, ona jest luźna, wszystko tam jest gorące i widać zwarcie na 2 kablach iskra czasami przeskakuje (nie trzyma zarówki bo mam takie kółeczko połamane na którym zatrzaskują się te druciki) może to od tego...
R
Romano
Forumowicz

Post autor: Romano »

Panowie mam problem.

Otóż dzisiaj po przejechaniu ok 2 km zaczęły mi spadac obroty wycieraczek, i po paru chwilach nagle zgasło mi radio i tablica rozdzielcza, wycieraczki prawie stanęły. Ujechałem jeszcze troszkę i stanąłem na poboczu, no i później ściągnąłem go do domu. Okazało się że akumulator ma napięcie 10.5 więc go podłączyłem pod prostownik.
Po ponad 2 godzinach miał napięcie ponad 12. Wsadziłem go do Tolka i jak włączyłem silnik to napięcie skoczyło do ok 14, jak włączyłem światła i dodałem troszkę gazu to zaczęło wariowac napięcie. Skakało nawet do 19 :/

Czy to będzie do wymiany alternator czy regulator napięcia? czy może coś innego. No i czy jeżeli to regulator napięcia to czy łątwe jest do niego dojście czy jednak będzie potrzebna wizyta u mechanika? (nie posiadam kluczy do napinania pasków). Teraz ładuje jeszcze aku żeby rano dojechac do jakiegoś mechanika jeżeli samemu nie da się tego wymienic. Proszę o szybką diagnozę. Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
peter174
Zasłużony
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASZ

Post autor: peter174 »

stawiam na padniety regulator lub ewentualnie diody
[center][you] jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to[/center]
[center]Obrazek[/center]
R
Romano
Forumowicz

Jakie diody? Jeżeli chodzi o kontrolkę napięcia na desce rozdzielczej to nic się nie pojawiło podczas ferelnej jazdy ani teraz jak go odpaliłem. Jeżeli to regulator to gdzie on się znajduje i jaki koszt?
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

Romano pisze:regulator to gdzie on się znajduje

Na alternatorze.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Awatar użytkownika
peter174
Zasłużony

chodzi o diody prostownicze .. sa one jednym z elementów alternatora ulokowane w sasiedztwie regulatora
[center]Obrazek[/center]
R
Romano
Forumowicz

A można jakoś to sprawdzic że akurat to regulator albo diody są zepsute?
Awatar użytkownika
peter174
Zasłużony

taa mozna .. odpal silnik i zobacz ile wynosi napiecie np na zaciskach akumulatora .. jezeli odbiega od standardowych wartosci (ok 14-14,4V) to regulator w pierwszej kolejnosci do wymiany 8-)
[center]Obrazek[/center]
R
Romano
Forumowicz

A jednak to nie regulator :P Dzisiaj zawiozłem go do elektryka i stwierdził zepsute łożyska alternatora i przetarty kabelek z alternatora (podobno dużo rdzy w środku było). Do tego powiedział że mógłbym wymienić napinacz bo w niedługim czasie się zepsuje również. Dzisiaj autko będę miał gotowe i będę mógł znowu hulać :)

Koszt 520 zł :( : naprawa tego łożyska i kabelka 350 zł , wymiana napinacza 170 zł ;P
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2010, 16:34 przez Romano, łącznie zmieniany 1 raz.
s
siwy_a1
Forumowicz

Post autor: siwy_a1 »

Romano u mnie w 1,6 16V dostęp do regulatora jest bardzo dobry. U Ciebie powinno być tak samo. Na alternatorze od strony akumulatora wchodzi mała wtyczka. Jest ona podłączona właśnie do regulatora. Odkręcasz stary, wstawiasz nowy i po robocie ;-) Jeśli po wymianie napięcie nadal będzie wariować, to znaczy, że padły diody prostownicze na alternatorze. Tego już raczej nie zrobisz sam, no chyba, że lubisz bawić się multimetrem i lutownicą ;-)
siwy_a1
ODPOWIEDZ