Witam .
Zakladam temat kwesti intercoolera ponieważ na wiosnę chce zalożyć fmic i mam pare pytań odnosnie polepszenia przepływu powietrza w silniku .
W moim alh 90km (teraz 140km wtryski 216bosio + turbo arl) chcę wymienić kolektor ssacy na ten z arl , dodatkowo cały dolot do turbo arl na koniec przed zalożeniem fmic i programem zalożyć map sensor z arl . Co polecacie jeszcze zrobić aby wyszlo to jak najlepiej . Czekam na odpowiedzi bo doi wiosny chce się odpowiednio przygotować
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, 12:38 przez ramzeseye77, łącznie zmieniany 1 raz.
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50
Polecam !
hmmm... porting głowicy polecam. A z prostszych rzeczy, to dobry filtr powietrza i doprowadzić zimne powietrze jakoś z zewnątrz, bo pucha jest zabudowana dość głęboko w komorze silnika. Nie wiem dokładnie, gdzie ma wlot, ale zawsze można pociągnąć rurę np. od zderzaka.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ
Jak zakładasz dolot z ARL to musisz się liczyć, że musisz założyć również przepływkę z ARL jak i górną część filtra powietrza albo przerobić obecną. Moim zdanie szkoda zachodu na doprowadzanie zimnego powietrza do puszki z filtrem jeżeli się zakłada FMIC.
wtedy trzeba grubo iść:
- obróbka głowicy (olewana przez wszystkich)
- wałek sportowy (też mało kto zakłada)
- pompa z sekcją 11mm
- seryjne tłoki wytrzymają
- wtryski Race .260
- duży FMIC
- dodatkowa chłodnica oleju
- dobre strojenie
- wydech min. 2,5"
- sportowy filtr powietrza
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ