Tak kolego to że z bliska odbierasz to zawsze będziesz miał czystość komórki i nawet zakłócenia z auta nie raz nie usłyszysz. Jeśli chodzi o dalsze łączności (DX) to trzeszczenie to normalna sprawa bo wraz z odległością zmniejsza się sygnał a i zakłócenie atmosferyczne potrafią zaszkodzić łączności. Teraz pozostaje pytanie jakie to zakłócenia kiedy się pojawiają czy jesteś w stanie ocenić czy to z auta czy z łączności a wtedy możemy zgadywać.
[ Dodano: 2012-04-02, 21:48 ]michal.k pisze:A co wy na to?!
Mam alana 100plus i sprawdzałem trzy anteny i...
pierwsza- snuker 60zł z cewką szklaną na magnesie zero zakłóceń,
druga- sirio z łamanym batem 150zł niski poziom zakłóceń i słaby zasięg
trzecia- sirio bez łamanego bata magnez 150zł zakłócenia są, zasięg jest, jak tylko ktoś nadaje blisko przy jego nadawaniu zakłócenia giną, mnie też dobrze słychać. I zasięg może się przeliczę, ktoś się zaśmieje -20km, w domu na podwórku słyszałem jak z trasy E7 nadawali do siebie, tyle że oni mnie nie słyszeli.
Primo czy anteny były stawiane w tym samym miejscu ??
Secundo czy anteny były strojone ??
Pierwsza - przypuszczenia: źle wystrojona wysoki SWR będziesz słyszał i zakłóceń mniej bo ona nie pracuje jak trzeba
Druga - czyli coś zbiera ale nadal źle wystrojona skoro cię nie słychać
Trzecia - dobrze wystrojona wtedy zbiera większość śmieci i DX przy okazji a na resztę zdaje się odpisałem już bo teraz zorientowałem się w tym wątku
I na koniec ważna sprawa czy ty tymi antenami bawiłeś się między budynkami, przewodami energii elektrycznej czy w otwartym terenie ?
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
EcuProject
Jest 140 KM i 195 Nm Pb