[1L] Ogrzewania tylnej szyby - urwana złączka

Wszystko o elektryce w aucie
ODPOWIEDZ
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Ostatnio, po rozmrozeniu (ogrzewaniem elektr.) tylnej szyby, tak dokladnie wycieralem z niej wilgoc, ze w reku zostal mi kabelek wraz ze zlaczem ktore jest przylutowane (?) do spirali grzejnej na szybie ;( Technicznie nalezaloby to przylutowac, ale obawiam sie reakcji szyby na b.duza roznice temperatur, mial ktos podobny przypadek?
Ostatnio zmieniony 15 maja 2011, 09:42 przez szymekgd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wyplosz
Forumowicz
Auto: TOLEDO 1M
Model: AGZ

Post autor: Wyplosz »

nie powinno sie nic stac, tylko wjedz do ciepłego garazu zeby nie było duzej róznicy temperatur i możesz spróbować przylutować lutownica punktową
- Miałeś kiedyś marzenia ??
- Tak miałem zostać kierowcą rajdowym
- I co ?
- I zostałem piratem drogowym :D
Awatar użytkownika
toledziak95
Forumowicz

Post autor: toledziak95 »

Żadne lutowanie, kup klej elektroprzewodzący i przyklej to na niego.
s
szymekgd
Forumowicz

toledziak95 pisze:Żadne lutowanie, kup klej elektroprzewodzący i przyklej to na niego.

Wlasnie, w necie sa glownie informacje o naprawach klejami przewodzacymi na bazie srebra, a miejsce laczenia na szybie wyglada na lutowane, stad moje pytanie, lutownice posiadam i potrafie ja obslugiwac ;)
k
kamilwsp
Forumowicz

Post autor: kamilwsp »

no rzeczywiscie Wyplosz mala roznica temperatur jak w garazu 20 a lutownica rozgrzewa ok 200 :). szymek nie wiem czy wartos bawic sie w te srebra . powiem od siebie ze tez mi sie odkleilo bo kos tam majtsrowal. kupilem ten klej ze srebrem oczyszcilem wszystko o przykleilem i bylo dobrze okolo miesiac. potem sie odkleilo oczywiscie wiec jeszcze jedna dawka kleju ze srebrem i tym razem po tygodniu czasu jak sobie wlaczylem ogrzewanie siedze i slysze takie sssssssss :lol: i nagle mocne jeeeeb i cala szyba w kwadracikach. ten klej ze srebrem nie sprawdza sie . i tak z za niedlugi czas bedziesz musial zainwestowac w nowa szybe. na szczescie mialem ubezpieczona 8-)
diagnostyka VAG, elektromechanika samochodowa
VAG i inne...
s
szymekgd
Forumowicz

kamilwsp pisze:no rzeczywiscie Wyplosz mala roznica temperatur jak w garazu 20 a lutownica rozgrzewa ok 200 :). szymek nie wiem czy wartos bawic sie w te srebra . powiem od siebie ze tez mi sie odkleilo bo kos tam majtsrowal. kupilem ten klej ze srebrem oczyszcilem wszystko o przykleilem i bylo dobrze okolo miesiac. potem sie odkleilo oczywiscie wiec jeszcze jedna dawka kleju ze srebrem i tym razem po tygodniu czasu jak sobie wlaczylem ogrzewanie siedze i slysze takie sssssssss :lol: i nagle mocne jeeeeb i cala szyba w kwadracikach. ten klej ze srebrem nie sprawdza sie . i tak z za niedlugi czas bedziesz musial zainwestowac w nowa szybe. na szczescie mialem ubezpieczona 8-)

Zakup kleju sobie podaruje, zaoszczedzona kase przeznacze na nowa szybe, w wolnej chwili farelka nagrzeje wnetrze i sprobuje polutowac, dam znac jak wyszlo ;)

UAKTUALNIENIE:

Dalo sie polutowac, postawilem auto w garazu, nagrzalem farelka wnetrze do ok. 10st.C, oczyscilem kalafonia i pocynowalem styki zlaczki, pole lutownicze na szybie oczyscilem drobnym papierem sciernym i potraktowalem kalafonia, nastepnie lutownica 25W rozgrzalem cyne na zlaczce i polaczylem elementy.
Ogrzewanie dziala, jednak pomimo oczyszczenia pola na szybie polaczenie lutownicze jest chyba ciut za male dla duzych pradow, uzywajac specjalnej chemii do przygotowania powierzchni tego pola milibysmy oryginal ;)
ODPOWIEDZ