Ściąganie na prawo...

Tematy ogólno-techniczne
r
robsonw1
Forumowicz

Ściąganie na prawo...

Post autor: robsonw1 »

Ostatnio zauwazylem ze jak puszcze kierownice to lekko sciaga mnie na prawo (kierownica sama sie lekko skreca). czego moze byc to wina? trzeba jechac na ustawienie zbieznosci czy skoro kierownica sie skreca to raczej opony? (bo chyba sa lekko sciachane z jednej strony). Dodam ze auto mam juz od roku i wczesniej tego nie bylo, a w miedzyczasie nie zaliczylem zadnej stluczki.
niedawno mialem przeglad - przeszedlem, a tam chyba zbieznosc jest sprawdzana?
gdzie ją moge sprawdzic? czy kazdy mechanik ją ustawia i czy jest to drogi zabieg?
Ostatnio zmieniony 29 lip 2010, 21:00 przez robsonw1, łącznie zmieniany 1 raz.
G
Gizmo
Forumowicz

Ściąganie na prawo...

Post autor: Gizmo »

na początek sprawdź ciśnienie w kołach, mniejsze ciśnienie powoduje ściąganie w daną stronę,
jeżeli masz opony ścięte z jednej strony to coś się dzieje z zawieszeniem, pojechałbym na sprawdzenie/ustawienie kątów, i sprawdzenie zawieszenia, wybita któraś gumowa tulejka, gumka czy inne ustrojstwo powodować może zmianę kąta koła.
na przeglądzie corocznym nie sprawdzają zbieżności, na ustawienie jedź do fachowców, nie do pana Kazia, koszt to ok 100zł za ustawienie wszystkich kątów.
w gdańsku mógłbym polecić stację PZMot'u, w Wawie też napewno są, ale pewnie lokalni koledzy podpowiedzą gdzie taki zabieg możesz wykonać.
r
robsonw1
Forumowicz

Ściąganie na prawo...

Post autor: robsonw1 »

dzieki. Faktycznie, zaczelo mi uciekac powietrze w prawym kole z przodu... i to wlasnie tylko to kolo jest bardziej starte niz inne - na brzegu od gory. Czy to moze byc wina, ze kolo bylo niedopompowane, sciagalo mnie i przez to starla sie ta jedna opona? prawa opona z prawej strony na gorze...
Awatar użytkownika
CYRULIK
Zasłużony
Auto: Leon Zonki ;)
Model: Moje S 2,5

Ściąganie na prawo...

Post autor: CYRULIK »

moze tak być za małe ciśnienie spowodowało przegrzanie opony i w efekcie jej szybsze zużycie, napompuj koło zamień przód z tyłem i sprawdz czy nadal ściąga jak nie to zakup 2 oponki i ciesz sie dalej jazdą :D
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".
j
jonson22
Forumowicz
Auto: ...
Model: ...

Ściąganie na prawo...

Post autor: jonson22 »

robsonw1, ustawienie zbieżności w warszawie to koszt 100-150zł w 3D, na przeglądzie jej nie sprawdzają.
m
mro
Forumowicz

Ściąganie na prawo...

Post autor: mro »

gdzie to robią?
Awatar użytkownika
tony
Zasłużony

Ściąganie na prawo...

Post autor: tony »

w gabinecie położniczo - ginekologicznym :lol:
Pozdrawiam użytkowników Seata Toledo. Dziękuję wam za dobroć i za modlitwy. Z serca wam błogosławię.
Serdetschnje posdrawjam Toledziakuf
Tony
Awatar użytkownika
bartekmk
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: ASV++

Ściąganie na prawo...

Post autor: bartekmk »

ehh, 100 zł nie moje bo pojechałem na zbieżnośc, pomiar wykazał że wszystko jest ok, kąty są w porządku, coś tam minimalnie dokręcił i jazda próbna - dalej ściąga.. se myśle fajnie, mam krzywe auto.. no to kolejna rzecz, mechanik rzucił hasło zamienmy przednie koła stronami.. jaki efekt? auto przy przyspieszaniu zaczelo sciagac w druga strone (sic!) natomiast przy jezdzie bez gazu auto tak jak poprzednio jedzie prosto (no moze ciut go sciaga ale nieznacznie). no i prosta sprawa, opony do wymiany. a moglem sam to wczesniej zrobic i mialbym 100zł w kieszeni, albo na jakis fajny gadżet do auta.. ale przynajmniej mam dopieszczoną geometrie i opinie juz 3 fachowca ze auto jest naprawde w dobrym stanie :D także reasumując jak auto ŚCIĄGA to najpierw sprawdzić czy są dobrze wyważone koła i w jakim stanie są opony (tak, wiem, milion razy na forum pisało) i jeśli podmiana nic nie da to wtedy do mechanika. ja sie nie chciałem słuchać no i zapłaciłem :(
Awatar użytkownika
fecko
Forumowicz

Ściąganie na prawo...

Post autor: fecko »

Ja mam niestety ten sam problem. Auto ściąga w prawo. Zbieżność sprawdzałem, geometrię zawieszenia też, opony przekładałem, ciśnienie też w normie i dalej to samo. Nie chcę myśleć, że zawieszenie mam krzywe na skutek np. wjechania w dużą dziurę, bo koszty naprawy pewnie są spore. Czy takie objawy mogą dawać wybite tuleje gumowe wachacza? Po badaniu szarpakami diagnosta stwierdził że zawieszenie jest ok, choć właśnie te tuleje posiadają lekkie oznaki zużycia...
D
DanielSXE
Forumowicz

Ściąganie na prawo...

Post autor: DanielSXE »

Może masz gdzieś małego guza nawet i cię ściąga, tak miałem to "pożyczyłem" sobie z roboty oponę i jest git.
Jeżeli Twoje dziecko rusza Toledziakiem z piskiem to wiedz, że coś się dzieje :D :D

Jeżeli Twoje dziecko jeździ furą z głośnym wydechem to wiedz, że coś się dzieje :D
ODPOWIEDZ