[ALL] Czujnik temperatury/Termostat - nie dogrzewa się auto

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

U mnie pojawił się następujący problem.
Temperatura na desce w miarę szybko dochodzi do 90 stopni i się zatrzymuje podczas gdy na 51 kanale klimatronika pokazuje 30 stopni i powoli rośnie. Gdy na klimatroniku jest ok 80 stopni na desce wskazówka opada na 60 stopni i po chwili znowu dochodzi do 90 stopni i się zatrzymuje.
Czyżby termostat gwałtownie otwierał się na maxa i stąd ten spadek wskazania na desce?
Czujniki płynu sprawdzałem na VAG i raczej powinny być dobre.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

koti, Nie ma co ufać climatronikowi ponieważ on pokazuje dopiero od 30 a chociaż masz nie odpalony silnik to wartość na kanale 51 rośnie :) Podczas pracy silnika temperatura nie opada? Czy czujnik sprawdzałeś na VAGu w silniku i liczniku?
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony

kornat pisze:Podczas pracy silnika temperatura nie opada? Czy czujnik sprawdzałeś na VAGu w silniku i liczniku?

Podczas pracy silnika temperatura nie opada, wydaje mi się że tylko podczas otwierania termostatu nagle opada na 60.
Na VAG'u sprawdzałem oba czujniki, ale niestety tylko na zimnym silniku.
R
Romano
Forumowicz

Post autor: Romano »

U mnie wskaźnik temperatury pokazuje 90 stopni a jak podepne vag'a to na vag'u pokazuje mi, że jest 72 stopnie. Co może być przyczyną? Termostat ?
Awatar użytkownika
sroczkin
Forumowicz

Post autor: sroczkin »

Romano, mialem dokladnie ten sam problem wskazowka na 90 a po podpieciu vaga temperatura 72 stopnie i to niezaleznie ile czsu pracowal silnik czasami tez zdazalo sie ze wskazowka opadala tak o jedna kreske ale zaraz wracala na 90 wymienilem sobie termostat koszt 49zl i od tamtego momentu autko pieknie trzyma 90 stopni i nagrzewa sie bardzo szybko na vagu oraz na wyswietlaczu klimatronika pieknie wskazuje 90 stopni :mrgreen:
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony

A u mnie jest trochę dziwny problem. Na wskaźniku temp. dość szybko dochodzi do 90, na klimatroniku powoli się podnosi i przy około 80 zauważyłem, że na desce wskazówka opadła do 60 i po chwili poszła do 90. Chyba będzie termostat do wymiany bo raczej powinien się stopniowo otwierać. Czujniki sprawdzałem ale tylko na zimnym silniku, bo padła mi bateria w lapku. Muszę jeszcze sprawdzić je na gorącym bo to może być jeszcze wina czujnika.

Zauważyłem jeszcze że napinasz strasznie się grzeje i może to powoduje nagrzewanie się tej części silnika gdzie jest termostat i głupieje.
1
19AAreKK20

Post autor: 19AAreKK20 »

ja mam taki problem odpale auto pojezdze z 10 minut i juz mi pokazuje 92 i ale niekiedy nawet dochodzi do 100 stopni i wiem tyle ze nie powino sie tak dziac co mam zrobic bo mnie to juz denerwuje bo jak jest 92 stopnie to mi sie turbina wylancza i ma takiego mula moze ktos mial taki problem czekam na odpowiedz
s
siwy_a1
Forumowicz

Post autor: siwy_a1 »

Bez urazy, ale jak czytam taki ciąg chaotycznych znaczków i do tego brak przywitania, to mi też się podnosi temperatura :-P
siwy_a1
s
sebol89
Forumowicz

Post autor: sebol89 »

19AAreKK20, mam dokładnie taki sam problem. Najgorsze jest to, że w te upały na trasie co chwile turbina gaśnie bo dochodzi do 100st. Ja planuje wymienić termostat,czujnik temperatury i płyn dodatkowo.
Awatar użytkownika
voyager2550
Forumowicz

Post autor: voyager2550 »

U mnie temperatura skacze ciągle od 60 do 90 stopni. Do wymiany pewnie termostat bądź czujnik. Problem w tym że nie znam numeru katalogowego, aby coś kupić. Nie posiadam Etki i nie mam jak sprawdzić. Czy ktoś z kolegów mógłby zobaczyć?
Mam tolka 1.9 TDI 110KM ASV
Byłbym wdzięczny ;)
ODPOWIEDZ