Witam wszystkich. Mam denerwujący problem w moim Tolku. Otóż kiedy auto postoi np. w nocy w garażu albo pod chmurką, przeważnie gdy jest chłodniej, po odpaleniu silnika z okolic schowka (bardziej nad schowkiem) słychać jakieś buczenie, które po jakimś czasie znika. Co to za licho, może ktoś miał coś takiego i może mi pomóc. Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2010, 22:56 przez andrus4, łącznie zmieniany 1 raz.
a moze ktos podpowie jak najszybciej i najprosciej dostac sie do wentylatora nadmuchu (1M z climatronikiem jezeli to ma znaczenie ) ... jakis fotomanual moze ktos ma
[center][you] jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to[/center]
[center][/center]
Musisz zdemontować schowek. Po prawej stronie deski masz taką duża zaślepkę, pod nią są 3 albo 4 śrubki które trzeba odkręcić. Jak otworzysz schowek w w górnej części też są chyba ze 3 lub 4 śrubki. Jak wyjmiesz schowek to zobaczysz zabudowany wentylator. Jest przykręcony chyba dwiema śrubami od spodu.
I to wszystko tak na szybko i łopatologicznie
Ja potraktowałem go kontaktem do styków w spreyu i śmiga aż miło.
koti pisze:Czy dźwięk ten pojawia się po włączeniu nawiewu? Za schowkiem jest wentylator od nadmuchu, może on buczy dopóki się łożyska nie rozgrzeją.
Witam. Dźwięk pojawia się tylko po odpaleniu silnika, bez włączania jakichkolwiek urządzeń. Zauważyłem, że dzieje się tak jak jest wilgoć w powietrzu. Czy jest tam gdzieś nad schowkiem jakiś czujnik temperatury z wiatraczkiem podobny do tego nad panelem klimatronika?
andrus4,lysy13041981, czujnik temperatury masz centralnie nad panelem klimatronika (taki wydziurkowany prostokacik) I wlasnie jest to wentylator tak jak napisal koti,
Za schowkiem jest wentylator od nadmuchu, może on buczy dopóki się łożyska nie rozgrzeją.
Mi też wentylator popiskiwał Ale dałem rade go zrobić. Wykręciłem go i troszkę nasmarowałem ośke między silniczkiem a tym wentylatorkiem no i silniczek troszke wysunąłem z obudowy bo całego wyjąć nie mogłem i tam przez taki otwór od dołu napchałem smaru mniedzianegoTeraz jest jak reką odioł