Woda w Aucie Toledo Leon '99-04r / Water problems in car

Tematy ogólno-techniczne
k
kuba88w
Forumowicz
Auto: Lexus IS 200
Model: 2.0 R6

Post autor: kuba88w »

Ja uszczelniałem drzwi najpierw silikonem dekarskim, problem wody wyeliminowałem ale smród w aucie przez 2 tyg zwalał z nóg szczególnie jak auto postało na słońcu. Jak przyszło do ponownego rozbierania boczka, żeby wymienić mechanizm szyby wtedy zdarłem silikon i na blachę przykleiłem uszczelkę okienną typu P. Do końca mojej przygody z Tolkiem wody nie miałem w aucie no i nie śmierdziało przede wszystkim.
h
hCYk
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.6 16V

Post autor: hCYk »

@D3T3 dzięki wielkie. O to właśnie mi chodziło. Ja tez chce potraktować ten kabelek jako zabezpieczenie. Sam jestem z okolic Jarosławia :) widzę ze ten sposób z uszczelką tez jest dość popularny. Dzisiaj wrócę z roboty to będę działał bo bliżej weekendu dalej zapowiadają deszcz. Jeszcze raz dzieki za wytłumaczenie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
D3T3
Forumowicz
Auto: Grand Scenic
Model: 1.9 dCi

Post autor: D3T3 »

Obecny to mój drugi Tolek, w pierwszym nie wiedziałem o problemie i zamókł. Drugiego pilnowałem :-)
Po zimie miałem jeszcze problem z wilgocią w kufrze, prawa lampa prawdopodobnie puściła trochę wody do środka.
Zdemontowałem ją, wysmarowałem wazeliną techniczną uszczelkę pod nią i mam nadzieję, że to pomoże.
Wczoraj byłem na myjni i jak na razie w aucie sucho.
h
hCYk
Forumowicz

No ja od początku staram się pilnować tych drzwi. Jak zauważę ze cos cieknie to zazwyczaj następnego dnia rozbieram drzwi i przygotowuje do klejenia. W niedziele jeszcze bylem na myjni i bylo sucho a wczoraj tak dobrze wlało no i woda się pojawiła. W sumie to i tak czekam na kilka ciepłych dni bo chce wyciągnąć fotel kierowcy i wymienić wygłuszenie pod nogami ale co chwile deszcz i tak cały czas a auto mi jest codziennie potrzebne :)
Obrazek
Awatar użytkownika
brtk
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Re: Woda w Aucie Toledo Leon '99-04r / Water problems in car

Post autor: brtk »

Jak woda zbiera się po deszczu na progu a dywaniki w środku nie mokną, to znaczy że wszystko jest ok, czy z tego progu może jakoś przejść do środka (przy większych opadach)? Po deszczu mam taki efekt przy otwieraniu drzwi jakbym zwolnił blokadę i woda się wylewała z samochodu :D
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

brtk, zainwestuj zatem w dobre kąpielówki, czepek i ew. jakieś okulary, bo na dłuższą metę będziesz miał w aucie basen :)
h
hCYk
Forumowicz

Ogólnie po zamknięciu drzwi między uszczelką a nimi tworzy się takie małe korytko. Tam właśnie zbiera się ta woda dlatego jak otworzysz drzwi spada ona na progi. Wszystko jest dobrze dopóki woda nie sięga górnej części uszczelki. Gdy jest jej dużo przykładowo po obfitych opadach deszczu będzie dostawać się do środka albo na dywaniki albo pójdzie pod dywany. Wystarczy przejechać palcem między górną częścią uszczelki a plastikiem. Jeżeli tam jest mokro tz że woda dostaje się do środka.
Obrazek
Awatar użytkownika
brtk
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: brtk »

Ale moje pytanie było serio, bo zbiera się tylko na progu a tam mam jakąś uszczelkę, która uniemożliwia by ta woda dostała się do środka. Jest też tak, że nieważne ile bym tam lał wody (a już tak testowałem szlaufem), to część wody spływa z progu a właśnie ta część co wydostaje się przy otwarciu drzwi zostaje tam, więc nigdy nie jest tak jakby ponad stan, by dostała się do środka.
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Re: Woda w Aucie Toledo Leon '99-04r / Water problems in car

Post autor: Roxon40 »

No to jak nie leje się do środka to na zapas nie masz się co martwić.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
a
asteriks
Forumowicz
Auto: Toledo 1M 2001r.
Model: 1.6 16V AUS

Post autor: asteriks »

Jest prosty sposób żeby to sprawdzić.
Weź wiaderko wody, szklankę, otwórz drzwi i lej bardzo powoli na boczną szybę w drzwiach tak 10-15cm od lusterka (w sumie to po całej szerokości powinieneś lać). Musisz wylać tak kilka szklanek. Jeżeli zacznie wypływać spod tapicerki to znaczy że masz problem. U mnie się to sprawdziło.
Obrazek
ODPOWIEDZ