[1L] Głośność w kabinie

Tematy ogólno-techniczne
c
carlosg
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9D

[1L] Głośność w kabinie

Post autor: carlosg »

Witam.
Chciałbym zapytać was o głośność w środku Seata Toledo 1L.
Podczas jazdy chociażby w deszcz, słychać mocno mijające auta. Czy u was też tak jest? Uszczelka jest ok, drzwi mają równe szpary, więc nie siedzą krzywo.
Od strony pasażera jak się wjedzie w kałużę to też słychać więc jakby nie patrzeć to wina auta.
Myślałem o wygłuszeniu drzwi. Czytałem o tanin sposobie wygłuszania matami pod panele podłogowe.
Próbował ktoś czegoś takiego?
Awatar użytkownika
szymlis
Forumowicz
Model: 1.6i oraz 2.0 16V

[1L] Głośność w kabinie.

Post autor: szymlis »

mata pod panele raczej średni pomysł. Jak chcesz tanio to taśma dekarska, a jak masz większy budżet no to maty jakieś do wygłuszania. Ja mam taśmą wygłuszone drzwi. Nie zauważyłem żeby było jakoś szczególnie słychać mijane samochody, ale przy większej prędkości rozmowy w kabinie są utrudnione :D.
Ja u siebie mam jeszcze "prędkość rezonansową" Gdzie przy około 125 jest mega głośno i parę rzeczy sobie zaczyna brzęczeć a potem przy 130 jest już ciszej :).
c
carlosg
Forumowicz

[1L] Głośność w kabinie.

Ok a powiedz mi jeszcze czy tą taśmą wygłuszałeś też w środku drzwi za szybą czy tylko zewnętrzną część?
Wiem, że i brzmienie audio powinno się poprawić.
Tylko przednie drzwi wygłuszałeś czy tylne też? Ile ci było potrzeba tej taśmy?
Jeszcze chciałem zapytać o jedną rzecz.
Jak się otworzy drzwi, to na słupku jest ten "bolec" na którego zamek drzwi się trzyma po zamknięciu.
Są na nim takie gumki, ale już wytarte. Wiecie jak to się nazywa i gdzie to dostanę?
Awatar użytkownika
szymlis
Forumowicz

[1L] Głośność w kabinie.

Wygłuszałem i przednie i tylne kupiłem dwie rolki najszerszej jaka była, nie pamiętam jakiej i mi zostało. Kładłem to między boczkiem a drzwiami, tak jak masz ten oryginalny "folio-papier" (nie wiem co to jest). Miejscami wisi więc w powietrzu. Tak to wygląda:
Obrazek
To chyba nie są gumki tylko plastiki. Jak ci się coś nie domyka, albo nie całkiem dobrze trzyma to proponuje starym druciarskim sposobem taśmą izolacyjną owinąć parę razy tego bolca. Najlepiej czarną żeby wygladało xD. Nie mam pojęcia jak się to nazywa, ewentualnie jedź na szrot i sobie to ściągnij.
c
carlosg
Forumowicz

[1L] Głośność w kabinie.

Ok dzięki wielkie.
Mógłbyś powiedzieć ile jeszcze dawałeś za tą taśmę, jaka szerokość i gdzie kupowałeś? Jaki efekt to dało?
Ja muszę sobie jeszcze jak cieplej będzie wyregulować drzwi, bo zauważyłem, że np od strony kierowcy są lekko opuszczone i jak przyłożyłem linijkę na szparę między błotnikiem a drzwiami to u góry trochę odstają drzwi a na dole za głęboko. Domyślam się, że muszą być równe z całą karoserią.
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz
Model: 1.9TDi 1Z

[1L] Głośność w kabinie.

Post autor: irocket »

Ten bolec to takie coś: http://archiwum.allegro.pl/oferta/trzpi ... 68400.html U siebie dla testów nałożyłem rurkę termokurczliwą (bo miałem kawałek w domu) i podgrzałem, tylko źle zrobiłem, że od razu zamykałem. 2 warstwy były ok, 3 już chyba za dużo ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
szymlis
Forumowicz

[1L] Głośność w kabinie.

Taśma dekarska chyba jakieś 40-50 zl za rolkę. Szerokosc no to jak najszersza dasz radę kupić :D Nie wiem dokładnie jaka to była, na zdjęciach widać w miarę paski na oko 20 cm.
c
carlosg
Forumowicz

[1L] Głośność w kabinie

Ok dzieki wielkie. W sumie chyba lepiej będzie kupić maty bitumiczne. Bo koszt 5 zeta za 25x50cm a takie 4 spokojnie na drzwi starczą. Więc za wygłuszenie 4 drzwi wychodzi 80 zeta czyli jak za taśmę.
Powiedz mi czy zauważyłeś jakiś efekt po wyklejeniu drzwi? Bo większość osób wykleja jeszcze drzwi w środku.
A co do tego trzpienia to też myślałem o termokurczliwych, ale nie miałem takich dużych. Wziąłem czarną taśmę izolacyjną owinąłem 3 razy i jest elegancko - cichutko się zamykają i otwierają, bo wtedy było słychać trzask tego metalu.
Awatar użytkownika
szymlis
Forumowicz

[1L] Głośność w kabinie

Nie no sporo taniej wychodziła taśma, może coś przekręciłem z ceną, ale to przeliczałem ;D Różnica największa w dźwięku zamykania drzwi. Ja to robiłem bardzie pod głośniki niż pod głośność więc ciężko powiedzieć. Oklejenie drzwi i w środku da chyba więcej, bo jakl po całości będzie przylegać to lepiej usztywni.
Awatar użytkownika
Bartek26
Forumowicz
Auto: Mazda
Model: 5 cr19

Re: [1L] Głośność w kabinie

Post autor: Bartek26 »

w przypadku 1L proponuje zamiast mat w drzwiach wrzucić środek antykorozyjny noxudol który ma właściwości bitumiczne http://www.noxudol.pl/noxudol--1600.html
Skill.... You can't buy it ....
ODPOWIEDZ