[1L] Olej rzepakowy lub słonecznikowy zamiast ropy

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
K
KDM04
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9 TDI

[1L] Olej rzepakowy lub słonecznikowy zamiast ropy

Post autor: KDM04 »

Witam
Tak jak w temacie, interesuje mnie jak najbardziej ekonomiczna jazda Moim Seatem gdyż zjada go rdza :x.
Czy są tutaj osoby, które Tankują Olej Rzepakowy zamiast ON do Seat Toledo I 1.9 TDI 90 KM 96r ???
Jakie są wasze opinie na ten temat ???
Ludzie Tankują Olej Rzepakowy do swoich Diselków co można wyczytać na internecie oraz zobaczyć na yt jak to się ma do Seata ??
Silnik wymienionego wyżej Samochodu jest jednym z niezawodnych podobno.

Ale czekam głównie na wasze opinie na ten temat :)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 03 sty 2016, 08:29 przez KDM04, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz
Model: 1.9TDi 1Z

Najtańszy Olej Rzepakowy ON Seat Toledo I 1.9 TDI 90 KM 96r

Post autor: irocket »

Ja wiem czy to oszczędność te parę groszy na litrze? Jeździć będzie, ale dla układu paliwowego to niezbyt dobre, na dynamice też straci, przez co będziesz musiał mocniej deptać i więcej spali auto. Poza tym w zimie to nie bardzo się sprawdzi, bo olej będzie krystalizował, może mieć problemy z samozapłonem. Licz się też z otoczeniem i wszędobylskim zapachem spalonego oleju i frytek. Lepiej odpuść, bo o ile jest on jednym z niezawodnych i przepali każde paliwo, czy to droga Verva, czy najtańsze jakie znajdziesz, czy z Ukrainy, to olej roślinny nie jest paliwem i osobiście nie stosowałbym go jako samodzielne paliwo, nawet jako dodatek - przez smród z wydechu
Obrazek
K
KDM04
Forumowicz

Re: Najtańszy Olej Rzepakowy ON Seat Toledo I 1.9 TDI 90 KM

irocket pisze:Ja wiem czy to oszczędność te parę groszy na litrze?

Jestem Mieszkańcem obszarów przy granicznych tankuje tylko ON z Ukrainy. Olej rzepakowy też kupowałbym na Ukrainie aby wychodziło taniej. Starałbym się rozrabiać jakoś ten ON z Olejem Rzepakowym w jakiś proporcjach.

Zimę i minusową temp. Tez brałbym pod uwagę, proporcje były by inne z przewaga ON nad "OR" :D
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz

Nie ma sensu moim zdaniem, skoro już ukraińskie tankujesz, to rzepak bym sobie odpuścił
Obrazek
K
KDM04
Forumowicz

Trochę o moim samochodzie Seat Toledo 1.9 TDI 90 KM rocznik 1996r. przebieg jest orginalny powtarzam ORGINALNY! 193 000 km auto długo stało w domu nie używane od 2011 r. po zrobieniu prawo jazdy używam go regularnie, niestety rdza go je żywcem do zmiany kół wspomagam się deskami bo podnośnik wchodzi :( pod spodem jest cały zgnity :( na zewnątrz wychodzą małe ogniska rdzy.

Ze względu na zerdzewiały dół i podjęcie pracy i robieniu 100 km dziennie chce jak najekonomiczniej jeździć.

Ukraińska ON nie jest taka zła to nie jest ON kupowane gdzieś od kogoś z kanistrów, tylko z legalnej stacji na przejściu po stronie ukraińskiej, Seat jeździ lepiej niż na ON z Stacji Polskich Orlenu.
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz

Większość 1L tak ma, ja u siebie na 2 podnośniki dźwigam, żeby mi się nie zapadło auto. Przy takim przebiegu nie katowałbym go kto wie czym, jak zgnije to bym sprzedał jako dawcę silnika i już. Ewentualnie wyrejestrował i przerobił :P
Obrazek
K
KDM04
Forumowicz

No no gdy zgnije to taki plan sprzedać jako dawce :)
e
exodus
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1,9 TDI ASV

Post autor: exodus »

To ile kosztuje litr oleju rzepakowego na Ukrainie? Bo w Polsce jest w podobnej cenie co ropa i gra nie warta zachodu.
K
KDM04
Forumowicz

Szczerze mówiąc jestem regularnie na Ukrainie po pełny bak ON + kanister, ale nigdy nie zorientowałem się o cenę Oleju Rzepakowego, gdy zobaczyłem na internecie, yt jak niektórzy karmią swoje Diesle "OR" zaświtał mi pomysł, własnie z pomysłem zakupu "OR" na Ukrainie liczę ze po dużo niższej niż w Polsce. Zorientuje się jak opróżnię bak i udam się tam na kolejne tankowanie .
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz

Ludzie tankowali roślinny jak ON kosztował blisko 6zł/l a roślinny 4zł
Obrazek
ODPOWIEDZ