To czarne na pierwszym planie to właśnie gruszka gaszaka. Podczas gaszenia auta ma wciągać ramię z niej wychodzące. Jeśli tego nie robi to musisz szukać przyczyny. Często uszkodzona jest sama gruszka - ma w sobie gumową membranę, która na przykład ma dziurę i wtedy nie działa. Idąc rurką od tej gruszki dojdziesz do elektrozaworu.
Dobrze, można w jakiś sposób sprawdzić poprawność działania elektrozaworu ?? Objaw, złego gaszenia silnika występuje tylko po dłuższej jeździ - u mnie jest to 40 km.
Co do gruszki, to wraz ze znajomym w motoryzacyjnym nie znaleźliśmy tej części na allegro, w sklepie sprzedają tylko z całym egr'em (ale to na zamówienie).
Sprawdziłem również działanie dźwigni - tej co zamyka klapkę w środku egr'u - palcami bez większego trudu nią operowałem, podobno w dobrym stanie te dźwignie chodzą z dużym oporem.
Co doradzicie ?
Edit: Ale lipa......czy ta gruszka posiada jakąś fachową nazwę ? Nie mogę takich części znaleźć..
Ale podczas gaszenia silnika działa gruszka? Najlepiej to nagraj z bliska gruszkę w momencie gaszenia i wrzuć filmik. A jeśli trzeba to gruszkę kup używaną i po problemie. Kupowałem kuzynowi do jego ALH to kupiłem cały używany EGR od golfa V 2.0 tdi i gruszka jest identyczna. Koszt ok. 50 z wysyłką.