Większość z użytkowników Toledo 1M posiadających oryginalną skórzaną gałkę ma ją powycieraną w różnych miejscach. Miałem podobny problem, mimo że nie w najgorszym stanie moja gałka była nieprzyjemna w dotyku. Rozważałem dwie opcje: kosmetyki do regeneracji skóry lub zakup nowej oryginalnej gałki [zamiennik nie wchodził w grę, oryginalna bardzo dobrze leży w mojej dłoni]. Niesty te rozwiązania mają dwie główne wady:
1. Rozwiązanie tymczasowe, prędzej czy później będzie trzeba ponowć regenerację lub kupić nową gałkę.
2. Koszty, w sklepie z oryginalnymi częściami zaśpiewali 130zł za sprowadzenie gałki, w ASO nie pytałem.
Przeszukując allegro trafiłem na taką ofertę: http://allegro.pl/show_item.php?item=4982604002
Zaryzykowałem i zamówiłem model identyczny jaki miałem założony, w połowie perforowany. Od razu zabrałem się za wymianę i stowrzenie poradnika.
Do sedna:
Co będzie nam potrzebne:
1. Cienki twardy nożyk, ja używałem Opinela nr 7.
2. Płaski śrubokręt.
3. Wąskie szczypce lub prosty zacisk chirurgiczny - to drugie ma przewagę w wyczuciu siły scisku.
4. Sciereczka do wyczyszczenia wnętrza gałki i kapsla z rozpiską biegów.
5. Nowe obicie na gałkę:
6. Wiadro cierpliwości
Opcjonalne:
1. Kosmetyki do pielęgnacji skóry.
Wszystkie potrzebne nam rzeczy:
I. Przygotowanie gałki do wymiany.
- Wyciągamy gałkę z auta wraz z mieszkiem. Trzeba odczepić tą stalową obejmę.
- Odczepiamy pierścien mocujący mieszek i przecinamy trytkę trzymającą białą gumkę.
Gałka przed demontażem:
- Sciągamy chromowany pierścnień ochronny. Uwaga! Należy to robić delikatnie, zalecam również podgrzanie suszarką. Pierścień jest bardzo kruchy i może pęknąć [z moim niestety tak się stało]
Jak widać za ładnie nie wygląda.
II. Zdejmujemy skórę z gałki.
Zaczynamy od dołu, delikatnie wyciągamy ostrym końcem noża materiał ze szczeliny i dalej na okrętkę pójdzie już szybko.
Powtarzamy czynność od góry.
Pozostaje tylko ściągnąć stare obicie, teaz nie trzeba być delikatnym. Skóra jest cienka i łatwo się drze.
III. Rozpoczynamy zakładanie obicia na nową gałkę.
Uwaga! Nie polecam smarować gałki żadym mazidłem. Skórę, na sucho, będzie naciągać się ciężej, ale po ułożeniu nie będzie nam się przemieszczać na gałce. Osobiście robiłem na sucho i nie było aż tak źle.
Musicie również sprawdzić jaką stroną zakładacie nowe obice, szwy muszą trafić w rowki, a "wyższa" strona powinna być umiejscowiona przy pozycjach "R,1,3,5"
Układamy odpowiednio skórę i rozpoczynamy naciąganie od dołu do góry:
Najłatwiejszym i zarazem najbezpieczniejszym sposobem jest naciąganie chwytając szczypcami za szwy ciągnąc po kolei. Unikniemy ryzyka rozdarcia i przetarcia skóry.
Polecam sprawdzać też, czy szwy układają się idealnie w rowkach i w razie konieczności korygować ich umiejscowienie.
Gdy dojdziemy do tego momentu możemy wspomóc się śrubokrętem:
Należy włożyć śrubokręt pod skórę po środku między szwami, lekko podważyć i ścisnąć kciukiem, następnie pociągnąć.
IV. Zawijanie skóry.
Skórę naciągamy aż od góry będzie nam wystawała na 5 do 8 mm. Następnie zawijamy skórę w dolną szczelinę. Gdy zwisa nam zbyt luźno u dołu, naciągamy od góry nie rowijając dolnej strony,
Powinna nam się dobrze ułożyć. Następnie wciskamy górną stronę starając się zrobić to jak najciaśniej.
Dociskamy kapslem z rozpiską biegów i palcami poprawiamy ułożenie skóry na gałce.
Jeżeli jest taka konieczność to rozwijamy górę i ponownie naciągamy.
Pozostaje nam tylko złożyć resztę w całość i cieszyć się wyglądem jak z fabryki.
V. Nowy wygląd:
VI. Uwagi końcowe
- Jeżeli porównacie zdjęcia zauważycie że obicie z aukcji jest dwukrotnie grubsze niż ori skóra. Na pewno będzie trwalsza, ale trzeba się napracować ze spasowaniem.
- Polecam zakonserwowanie mieszka i gałki środkami do pielęgnacji tapicerki skórzanej.
- Sprzedający proponuje podklejenie skóry u dołu. Moim zdaniem jest to niepotrzebne jeśli dobrze wszystko naciągniemy.
- Czas operacyjny 40 minut + 15 minut na tą poradę.
- Nie róbcie nic na siłę.
- Całkowity koszt wymiany <20zł
Mam nadzieję, że Wam się to przyda. Pamiętajcie, że robicie to na własne ryzyko.
Już niedługo tutorial jak zabarwić przetarty boczek skórzanego fotela zestawem do barwienia skóry.
Pozdrawiam!