Witam, wiecie może dlaczego muzyka z radia jest głośniejsza i lepszej jakości od dźwięku z płyty CD ? Mam oryginalne radio seata, 8 głośników....i trochę mnie dziwi aż tak duża różnica.
Szczerze wątpie, by to była wina jakości nagrań na CD, ponieważ na komputerze nie odczuwam żadnej różnicy. Posiadacie jakąś wiedzę w tym temacie ?
Tak, mam tak na każdej płycie, ale musze wziąć pod uwagę to, że nagrane mam z tego samego źródła. Może są jakoś kompresowane. Ale i tak trochę tego nie rozumiem, mp3 to mp3...
Słyszałeś o czymś takim jak bitrate? mp3 mają to do siebie, że potrafią być w różnej jakości. Jeśli z mp3 nagrywasz płytę CD audio, to robisz dźwięk znacznie niższej jakości, niż oryginalne tłoczone płyty audio. Jeszcze o ile mp3 są w odpowiednio wysokim bitrate lub z sensownym vbr to wtedy da się uzyskać płytę audio o akceptowalnej jakości. Jeśli mp3 jest niskiej jakości to wtedy nic z tego nie zrobisz. No i teraz im lepszy sprzęt tym bardziej słyszysz tą utratę jakości. Jeśli na komputerze słuchasz na wbudowanej karcie dźwiękowej i kiepskich słuchawkach to wszystko będzie brzmiało tak samo. Gdy wrzucisz to na sensowniejszy sprzęt to zaczniesz mocno odczuwać różnicę pomiędzy słabym mp3 a dobrym mp3 lub CD audio.
vwir pisze:Słyszałeś o czymś takim jak bitrate? mp3 mają to do siebie, że potrafią być w różnej jakości. Jeśli z mp3 nagrywasz płytę CD audio, to robisz dźwięk znacznie niższej jakości, niż oryginalne tłoczone płyty audio. Jeszcze o ile mp3 są w odpowiednio wysokim bitrate lub z sensownym vbr to wtedy da się uzyskać płytę audio o akceptowalnej jakości. Jeśli mp3 jest niskiej jakości to wtedy nic z tego nie zrobisz. No i teraz im lepszy sprzęt tym bardziej słyszysz tą utratę jakości. Jeśli na komputerze słuchasz na wbudowanej karcie dźwiękowej i kiepskich słuchawkach to wszystko będzie brzmiało tak samo. Gdy wrzucisz to na sensowniejszy sprzęt to zaczniesz mocno odczuwać różnicę pomiędzy słabym mp3 a dobrym mp3 lub CD audio.
Jak zgrasz sobie CD Audio w jakości 1:1 (czyli WAV), to jeden utwór 3 minutowy będzie ważył kilkadziesiąt MB, po kompresji do MP3 kilka MB, a MP3 to nie jest bezstratna kompresja