[ALL] Wygodna pozycja za kierownicą

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

Długo się zastanawiałem czy zakładać ten temat czy nie otóż za diabła nie mogę ustawić sobie fotela, problem polega głównie na przenoszeniu nogi z pedału gazu na hamulec gdyż gaz jest trochę głębiej (a powiedziałbym nawet że sporo głębiej) niż hamulec i żeby przenieś stopę muszę albo ją cofnąć do tyłu albo strasznie ją wygiąć w kostce obydwie wersje nie są jakieś super wygodne gdyż jestem przyzwyczajony że pięta stoi nieruchomo a tylko przesuwam górę stopy z gazu na hamulec, nie wiem co jest tego powodem ani jak ustawić fotel żeby było dobrze i co jakiś czas zmieniam licząc że w końcu uda się znaleźć coś wygodnego, niestety bezskutecznie, mogę co prawda odsunąć fotel dalej ale wtedy nie sięgam tak dobrze ani do sprzęgła ani do kierownicy a prawa noga uwiera odrobinkę mniej ale dalej uwiera, gdy przesunę fotel do przodu to już wgl jest tragedia bo wtedy po przejechaniu 20km kostka tak boli że mam ochotę ją uciąć :-|

Jak wam się siedzi w tolkach i czy jest ktoś kto odczuwa jakiś dyskomfort w dłuższych bądź krószych trasach podczas jazdy?

Ale widzę że nie tylko ja mam taki problem bo występuję on również w MB 190 Volvo V40 oraz Hondzie Jazz, niektórzy skarżą się także na Golfa 4 a więc naszego krewniaka...
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9TDi 1Z

Post autor: irocket »

No to tak, wysokość fotela tak w miarę optymalnie, żeby trochę maskę widzieć. Odległość fotela od pedałów: wciskasz sprzęgło do oporu i odsuwasz fotel tak, żeby mieć lekko zgiętą nogę w kolanie. Oparcie: kładziesz nadgarstek lewej ręki na środku kierownicy (na górze), prostujesz rękę w łokciu, podnosisz oparcie tyle, żeby dostawiło do barków. Tak uczyli na jeździe, taka pozycja najbardziej optymalna jest. W sumie to samo mówi ten gość: https://www.youtube.com/watch?v=qYxVopOB3rs
Obrazek
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Re: Wygodna pozycja za kierownicą

Post autor: vwir »

Kitaj pisze:nie sięgam tak dobrze ani do sprzęgła ani do kierownicy

To przestaw sobie kierownicę. Szczerze mówiąc to nigdy nie zauważyłem takich problemów, a trochę jeżdżę (w ciągu ostatnich 30 dni jakieś 3 tys. km).
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz

No dobra tyle to i ja wiem, tylko że w takim ustawieniu przestawienie nogi z gazu na hamulec to koszmar, muszę wyginać mocno stopę do góry żeby przeszła nad pedał hamulca a nie uderzyła go bok. Próbowałem już podkładać pod dywanik podkładkę podnoszącą stopę o jakiś centymetr ale też słabo się to spisywało, spróbuję jeszcze założyć nakładkę na pedał gazu żeby w miarę się wyrównał z hamulcem

[ Dodano: 2014-07-15, 16:53 ]
vwir,

Kierownicę mam na maxa wysuniętą do siebie i tak w 80-90% przesuniętą na dół :-)
Było:
Jest:
Awatar użytkownika
haszczu
Moderator
Auto: Seat
Model: Leon 1.8T AUQ

Post autor: haszczu »

Kitaj, czym niżej i dalej od pedałów (w ramach rozsądku) tym stopa niżej i mniejsze odczucie wygięcia stopy. No i pięte ustawia ciut bliżej gazu bo jednak prawą stopą łatwiej obrócić w lewo niż w prawo
Było 1.8 20v AGN 125KM
Było 1.8 20VT AUQ 180KM
Było 1.9 TDI ASV 110KM
Jest Leon 1.8T AUQ 180KM
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Post autor: Roxon40 »

Z mojej strony to ci nie pomogę, z racji tego że bardziej fotel mam ustawiony pod kręgosłup niż pod pedał gazu, o czym się przekonał Kuzio :) . Niemniej na jakiś dyskomfort przy przerzucaniu nogi z gazu na hamulec nie narzekam.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz

No ja też staram się nie leżeć na fotelu gdyż też mam uszkodzone 3 kręgi i staram się jeździć przyzwoicie, jednak chodzi mi też o jakiś komfort bo o ile jeżdżę w trasy to tego tak nie odczuwam bo hamulca używa się rzadko ale jak przyjdzie mi wjechać do miasta to po jakimś czasie kostka odmawia posłuszeństwa, może to byś związane także z moim rozmiarem buta bo mam 45-46 (rozmiar mniejsze od kajaka :-P ) Ja wolę siedzieć raczej ciut za blisko niż za daleko bo wtedy duużo lepiej czuję samochód i przez to pewniej prowadzę. W sumie jak skonsultowałem mój problem z Aśką to także odkryła u siebie że delikatnie zdarzy jej się zaczepić za hamulec gdy przenosi nogę z gazu. Jak ustawiałem fotel dosyć wysoko to się jakoś tak dziwnie czułem znowu jak ustawiam coś w okolicach dołu to się czuję rozpłaszczony jak żaba i wydaje mi się że na dłuzszą metę bym tak nie wytrzymał, pomijając fakt jak nieporęcznie się wtedy kręci kierownicą gdyż jest po prostu za wysoko mimo że jest opuszczona na max. Ogólnie to najlepiej mi się prowadzi jak lewy łokieć opieram na boczku i wtedy trzymam za kierownicę (taki mój pkt orientacyjny) ale wtedy ta stopa :-/
Było:
Jest:
m
matys1406
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1,8 20V 125KM

Post autor: matys1406 »

Ja mam 194cm wzrostu. Furke mam w automacie także dwa pedała tylko no ale faktycznie żeby na hamulec nacisnąć to trzeba poruszyc całą nogą. W dodatku jest mi troche za ciasno z prawej strony ta przegroda deski mi troche przeszkadza... za to z drugiej strony przeszkadza mi fotel... po bokach pod tapicerką są takie plastiki i gdy fotel juz lekko wygnieciony coraz bardziej uwierają w udo i nie moge na maksa nogi rozliźnić... jeszcze niedlugo chyba sie wytrze calkiem i bedzie dziura w tapicerce..
No cóż kupując autko liczylem się z tym że nie jest to jakies bmw serii 5 czy tez jakies a6 ;)
Awatar użytkownika
bartek
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: bartek »

Ja zauważyłem, że dla mnie ważne są buty w jakich prowadzę. Jak założę buty typu "adidas" które mają mocno wysunięty do tyłu zapiętek(czy jak to się zwie), to po dłuższej trasie - czyli jak mówiszKitaj: 'operowaniu gaz hamulec'
za***iście zaczyna boleć prawa noga. Dla tego wolę jeździć w butach które są skrojone najbliżej pięty, czyli maksymalnie okrągłe z tyłu. Wtedy mnie noga nie boli. W rajdach też nie latają w butach z przypadku. Także proponuję zwrócić uwagę na obuwie, bo ja czuję zajebistą różnicę.
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50
www.rbauto.eu
Zapraszamy
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

A mnie praktycznie w ogóle nie boli stopa ;) Nie wiem jak macie poustawianą całość u siebie, ale ja największy dyskomfort w dłuższej trasie to odczuwam w prawym półdupku bo non stop prawa noga pracuje :D
ODPOWIEDZ