Postanowiłem się nieco podzielić moimi spstrzeżeniami dotyczącymi filtrów firmy Filtron. nie kupujcie tych filtrów chyba, że lubicie kłopoty!
1.Filtr paliwa - w moim przypadku to PP960/1 (nazwa Filtron'a). Po dwóch zmianach oleju (25 tys. km) stwierdziłem, że wymienię filtr paliwa na nowy. Wcześniej już słyszałem złe opinie o filtronie, dlatego nowy kupiłem Mann'a. Jak zapewne wiecie nasze filtry składają się z dwóch części - część filtrująca, w której znajduje się rzeczywiście filtr (w załączniku oznaczona przez x, jest to szersza część całego filtra) oraz z odstojnika ( w załączniku oznaczona przez y - węższa część). Porównując filtry zauważyłem, że część filtrująca Filtron'a jest krótsza o 1cm niż Mann'a! Płacąc mniej za Filtron'a w rzeczywistości płacimy za mniejszą powierzchnię filtrującą! Jeszcze gorszy horror przeżyłem po rozcięciu filtra, gdy dotknąłem filtra zaczęły się wyciągać takie nitki(patrz drugi załącznik - polecam powiększyć zdjęcie). Pod wpływem przepływajacego paliwa filtr rozpuszcza się i zatyka pompę oraz wtryski! Wszystko Ok, kiedy wymieniasz filtry na czas - kiedy to jest to nie mam pojęcia, dla mnie za duże ryzyko. Zdecydowanie oradzam filtron'a!
2. Filtr powietrza - tu nie zauważyłem żadnych widocznych róznic - wymiary są takie same, według mnie można stosować Filtron'a.
3. Filtr oleju - nie sprawdzałem.
Ps. na ostatnim zdjęciu widać także stan filtra po przejechaniu 25tys. km. Tankowałem prawie zawsze na markowych stacjach. Widać, że z lewej strony (tj. od góry podczas normalnego ułożenia filtra)jest on jeszcze bardzo czysty, od dołu jest on nieco przybrudzony -można by na nim jeszcze spokojnie przejeździć kolejną wymianę oleju, oczywiści gdyby nie jego rozkład.