Małe autko dla dziewczyny do 5tys zł

Awatar użytkownika
przemekg41
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: przemekg41 »

Panowie co do meganki oglądaliśmy i raz żę ta cupe to tylko 4 osoby to w tej cenie nic się nie nadawało a za lepszą wołali krocie :) aros i lupo nie to tak jak corsa tylko może torchę lepiej się jedzie :) punto I nie ładne a punto II w tej cenie to tak jak ta corsa C widziałem takie punta po 8 tys a i nawet dwa po 12 tys to mnie zatkało a to tylko fiat :) dodam że to na giełdzie w Krakowie
A auto kupione seat ibiza 5 drzwi poduszki szyby w prądzie centralny wspomaganie gaz opony na zimę i na lato alu 15 cali białe zegary plus fajne radio co gra jak w toledo 1M i silnik 1.4 ale jeździ jak szalony ale i trochę pali gazu muszę podjechać i go wyregulować :)
dużo rzeczy wymienione między innymi zawieszenie przód kompletne tarcze klocki przód szczęki tył z cylinderkami poduszki mocujące silnik plus parę jeszcze innych pierdułek :) na dole zdjęcia tak na szybko lakier wygląda jak wyblaknięty ale w rzeczywistości ładnie się świeci dostanie jeszcze wosk i będzie ładnie :) Zdjęcia na dole

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Post autor: marek_igor »

No to dobrze, że już po wszystkim.
Jak jest gaz to tym lepiej, bo to naprawdę nie jest oszczędny silnik. Regulacja może coś tam pomoże, ale pewnie niewiele :P
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Miałem taką ibizkę przez prawie 10 lat (ponad 200 tys. nią przejechałem) i wszystko fajnie, tylko lubiała rdzewieć. A że parkowana była pod chmurką to rdzewiała prawie wszędzie - od podłogi po dach. Chyba tylko na drzwiach nie było rdzy. Tyle tylko że ja miałem wersję przed liftem (wąskie zderzaki) - może po lifcie coś zrobili z tą rdzą.
Awatar użytkownika
przemekg41
Forumowicz

To znaczy jeśli chodzi o rdzę to podłoga progi wszystko zdrowe jedynie na klapie z tyłu jest jeden taki dziad naprawiony domowym sposobem i drugi taki odprysk ale to się zrobi :) nom i jeszcze trzeba odnowić daszek nad tylnią szybą trochę jest wyblaknięty i konserwacja pod spodem przed zimą ale to zrobię sam :) na razie ten gaz bo ciągnie 10 litrów gazu wiem szeroka opona mały silnik ale liczyłem gdzieś w granicach 8 może troszkę więcej :) środek pokaże jak go trochę ogarnę wypiorę i trochę zmienię bo zalatuje więjskim tuningiem :)
vwir a powiedz na co zwrócić jeszcze uwagę przy takiej ibizie ??
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Ja miałem diesla, więc silnikowo nie pomogę. Poza rdzą nie miałem z nią żadnych problemów. Zawieszenie proste i tanie w naprawie, najczęściej padały sworznie wahacza. Hamulce przód miałem tarcze wentylowane - więc były ok. Z tyłu bębny, w których samoregulacja działała jak chciała i raz na jakiś czas trzeba było je rozebrać, przeglądnąć i sprawdzić czy nie cieknie cylinderek. Zaraz po kupnie wymieniłem amorki, bo kiepsko trzymały (tył) i od tego czasu zaczęła się prowadzić rewelacyjnie. Bardzo fajnie się nią śmigało po zakrętach. Czasami zgrzytnął drugi bieg (szczególnie na dużych mrozach) ale nie chciałem z tym nic robić, bo grzebanie przy skrzyni jest dość kosztowne a czasami można więcej zepsuć niż naprawić (synchronizator drugiego biegu jest w samym środku). Byłem bardzo zadowolony ale niestety miała wypadek i poszła na żyletki.

Aaaa, jedno mi się przypomniało. Na dużych mrozach potrafiły zamarzać zamki w drzwiach i wtedy jedyną opcją na wejście do auta był bagażnik ;)
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz

Tak racja z tymi zamkami, przed zimą obowiązkowo smarowanie zamków i wszystkich cięgien i nie powinieneś mieć wtedy problemów.
Jeśli nie masz jednak pilota do centralnego to lepiej sobie dorobić również przed zimą :)

Co do konserwacji, to jakaś tam fabryczna jest, taka sama jak w polo i golfie 3.
Przy tych korkach w podłodze najczęściej ta konserwacja już odłazi i odstaje, w wyniku czego woda dostaje się między nią a blachę.

Jak zaczniesz czyścić podłogę, to tą konserwację będziesz płatami odrywał i trzeba to zrobić koniecznie, bo może się okazać, że dziury już są :) Powodzenia i szerokości.
Awatar użytkownika
przemekg41
Forumowicz

marek igor dziur nie widziałem spr dokładnie i przy korkach i całą jedynie na jednym progu z tyłu coś tam odeszło ale nie ma tragedii :) przed zimą się zrobi a co do zamków są centralne na pilota z alarmem :) na razie martwi nie ten gaz trzeba podjechać do gazownika :)
b
byrt
Forumowicz

Post autor: byrt »

Jako, że przemekg41, kupił już furkę dla swojej dziewczyny, to teraz ja szukam dla mojej :D
Osoba z firmy, w której pracuje ma do sprzedania Fiata Grande Punto, zanim będę go oglądał chciałem Was zapytać czy miał ktoś styczność z tym modelem/silnikiem. Auto ma mało palić, co kilka dni po 90km dziennie robić do pracy i czasami kilka km przejechać do miasta na zakupy. Link do ogłoszenia poniżej.
Otomoto
Awatar użytkownika
emceha
Forumowicz
Auto: Toledo
Model: 1M

Post autor: emceha »

byrt, z racji tego iz w slaskim na egzaminach byly grandziaki to stycznosc zesmy mieli jakoninstruktorzy ;) Jedno u nas w osrodku bylo wlasnie z tym silnikiem bo kumpel nie chcial zagazowanego 1.4 75KM. Auto w miescie pali 7 litrow przy spokojnej jezdzie. Jak to w Fiacie plastiki trzeszcza 2 tygodnie po wyjezdzie z salonu (z autopsji), siada elektryczne wspomaganie kierownicy i przy odrobinie szczescia jak sie zna odpowiedniego elektromechanika to sa szanse napwwic to ustrojstwo. Jak masz pecha to siadzie jeden z 3 czujnikow ktorego nie da sie wymienic i trzeba kupowac cala kolumne. Silniki czy to PB czy ON lubia lykac olej i podobno tak ma hyc (informacja z salonu po moim telefonie i pytaniu dlaczego auto z przebiegiem 5 tys. mialo niedobor stanu oleju w postaci litra). Padaja tez linki wybierajace biegi. Beda Ci wciskac ze nie ma zamiennikow i pchac ori za 250/szt. A tak poza tym o fajne autko, przyjemne w prowadzenuu i w miare konfortowe ;)
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz

Silnik w miarę OK, dynamiczny i skłonny jestem powiedzieć, że lepszy od 1.4 TDI od VW ale ceny niektórych części, mogą szokować...
Znajomy to ma i czasem załatwiam mu części. To sprzęgło chyba jest droższe jak do naszego Toledo a filtry paliwa są ze 3 rodzaje z czego jeden 60 zł a inny 1,5 stówki...

Np tarcza + docisk, bez wysprzęglnika.... prawie 500zł Valeo, a Sachs prawie 800zł
http://allegro.pl/sprzeglo-fiorino-line ... 12594.html

Cały zestaw z kołem zamachowym 2200zł...
http://allegro.pl/sprzeglo-kolo-zamacho ... 69606.html
ODPOWIEDZ