Sikor pisze:Witam , na wiosnę planuję zmienić wtryski na 216 silnik AHF 110km , bez żadnego softu tylko wtryski , z tego co czytałem wychodzi ponad 120km i to by mi wystarczyło. moje pytanie , czy wymiana samych wtrysków plus jakas tak korekta nie zaszkodzi silnikowi ? bo samochodu długo się nie pozbędę a nie che mu zaszkodzić ...
120km to możesz mieć w serii (o ile jest zdrowy). Mój AHF tyle miał. Czy zaszkodzi - każde zwiększanie mocy może mieć negatywny wpływ na podzespoły. Masz większe obciążenie wału, sprzęgła, skrzyni, przegubów. Ale przy tak niewielkim zwiekszeniu mocy (a raczej momentu, bo to on ma tutaj większe znaczenie) nie masz się czego obawiać.
Czytałem wypowiedzi że jak już 216 to soft do tego ,dlatego pytam. Mam jednomas więc przynajmniej o to bym się nie martwił może jeździ ktoś z forum na samych 216?
Nie robiłem jeszcze korekty oprócz ustawienia nastawnikiem dawki (po przejściu z 190/300 bar na 220/300bar) lekko się rozjechała. On na starych wtryskach kiepsko palił ale ostatnio zmieniłem dawkę startową na 21,2 i pali elegancko. Nic nie dymi, jak było ok 10*C to na trójce przy bucie w podłogę robił się lekki odkurz. Dawkę paliwa ustawiłem na 3,8-4,0 czuć, że lepiej się zbiera ale karku nie urywa Jeżeli masz wydać kasę to poleciłbym zrobić program niż zakładać same wtryski będzie lepszy efekt moc/kasa. Ja zmieniłem bo swoje dałem do drugiego auta ALH a do siebie AHF dałem 216 i planuję zrobić jeszcze korektę.
W grupie 005 masz ustawienie dawki odpalania. Jest to przesunięcie dawki paliwa na rozruch w całym zakresie temp. a nie jak niektórzy piszą na necie, że dla ciepłego silnika.
Co do programu nie jestem do końca przekonany, dlatego szukam jakiegoś innego sensownego rozwiązania , chce mieć lekki zapas mocy w porównaniu do serii wtryski to chyba dobry pomysł..