Zawieszenie dziwne dźwięki.

Tematy ogólno-techniczne
i
igi84
Forumowicz
Auto: Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: igi84 »

Witam, z mojego Tolesława z lewej przedniej strony dobiegają dziwne dzięki. Mianowicie występuje takie chrupnięcie podczas skrętu w lewo i szarpnięciu autem czyli gwałtownym przyspieszeniu słychać chrupnięcie i jakby pukniecie. Przy skręcie w prawo mniej. Co to może być ??? w załączonym pliku słychać jak to brzmi, wydaje mi się ze jest to chyba tuleja na wahaczu ale nie jestem pewien ,na pewno nie są to przeguby. Słychać to głównie przy skręcie w lewo
Ostatnio zmieniony 19 mar 2010, 11:54 przez igi84, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

Może przegub się kończy.
Pojedź na szarpaki niech sprawdzą.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
i
igi84
Forumowicz

Przegub raczej nie, niema drgań w kierownicy ani charakterystycznego wycia, a poza tym słychać to tylko przy szarpnięciu i później już nie jak przytrzymuje pedał gazu. Przegub by chrupał cały czas.
b
beniu1

Post autor: beniu1 »

miałem coś podobnego i myślałem ze coś z wahaczem lub przegubem okazało sie ze ja miałem pękniętą sprężynę od mcphersona możne masz to samo
i
igi84
Forumowicz

Nie zauważyłem pękniętej sprężyny, i niezbyt słychać to z zewnątrz tylko najbardziej jakby z podwozia niesie po karoserii/podłodze.
b
beniu1

Post autor: beniu1 »

to ja bym obstawiał na to co koti, na przegub
i
igi84
Forumowicz

oglądałem tuleje gumowo metalowe z tyłu wahacza i jakby była troszkę sparciała może to jej wina?

[ Dodano: 2010-03-16, 21:13 ]
przegub raczej wykluczam bo nie telepie mi autem a to chrupanie słychać tylko przy skręcie w lewo i szarpnięciu w prawo wcale, nie słychać go ciągle tylko przy szarpnięciu.
a
adamwwy

Post autor: adamwwy »

Właśnie awaria przegubu objawia się m.in. chrupaniem podczas skrętu
k
kamilwsp
Forumowicz

Post autor: kamilwsp »

a wiec ja teraz dorzuce troche informacji. mam silnik jak u Ciebie czyli 110 konikow. mialem i mam to samo co Ty. przykladowo skrecam w lewo, wpinam dwojke i nagle cos tam "zaskrzeczy, zaskrobocze". Mysle sobie: co to kurcze ma byc. zdaje sie ze wczesniej tego nie bylo. i wzielem sobie to mocno do glowy i pierwsze co moze przyjsc na mysl to przegob. dzieje sie tak samo czyli przy skrecie w lewo mocno slychac a przy skrecie w prawo czasami i jak juz to delikatnie. No i samochod na podnosnik i wyjmuje półośke. wyjelem i patrze jakies tam luzy na przegubie zewnetrznym sa wyczuwalne ale nie tragedia. na wewnetrznym praktycznie wszystko na czuja jest w porzadku. No ale kupilem nowy przegób zewnetrzny i zmieniam. po wsadzeniu nowego na poloske, rozebralem stary i powiem szczerze ze moglem jeszcze tak naprawde na nim jezdzic bo nie wygladał jakos szczegolnie zle. moge powiedziec ze nawet byl w bardzo dobrym stanie.

Kolejnego dnia skladam go do kupy, zadowolony zakładam kolo i mysle spróbuje na podnosniku zasymulowac jazde. i ku mojemu zdziwieniu dalej cos tak jakby sie nie zazębiało. nastawilem ucho a druga osoba symulowala dodawanie i odpuszczanie gazu przy skrecie kierownica.

Padło niestety na mechanizm różnicowy :-P a ze nie oplaca sie go robic i kupuje sie go razem ze skrzynia wiec uzywana skrzynia = okolo 800 zybla. Ale znajomy mechanik mowi ze ludzie z tym jezdza latami i ze to nie jest az tak bardzo straszne. Napewno nie bede wymienial tego za wczasu. Jak narazie jezdze z tymi zgrzytami od pół roku i nawet predkosci na drogach dwupasmowych osiagam rzedu 190 i odpukać zgrzytanie nie robi sie jakos głosniejsze ;) wiekszosc km robie w miescie wiec jak skrzynia strzeli to wtedy laweta i do garazu. gorzej na wakacje jak gdzies strzeli na obwodoce trojmiejskiej itp ;) wteyd nie bedzie tak wesoło.

Ale idz za moja rada i nie bierz do głowy. chyba ze stuki beda nie do zniesienia. Ja osobiscie po prostu delikatniej operuje pedalem gazu jak skrecam w lewo albo okrążam rondo ;)
A przegób by chrobotał caly czas. mam objawy takie same jak piszesz wiec lepiej nie inwestuj. jesli to przegub to sam sie niedlugo rozsypie. Tylko ze ja obstawiam mechanizm różnicowy...
pozdr :-P
diagnostyka VAG, elektromechanika samochodowa
VAG i inne...
i
igi84
Forumowicz

Więc jak by to był mechanizm różnicowy to zapewne odczuwalny byłby chyba od strony komory silnika. Jadąc na wprost nic nie zgrzyta. Najbardziej odczuwalne jest to z lewej strony pod stopką na nogę, czyli konkretnie w lewym kole/wahaczu itp. Spróbuję wymienić tuleje gumowo metalowe na wahaczach. Wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem i oczywiście nie jest tak kosztowne ;p. Kolego adamwwy, owszem chrupanie jak najbardziej objawia się zepsutym przegubem, tylko wtedy gdy owe chrupanie jest ciągłe i towarzyszą temu również drgania w kierownicy, jak również przy skręcie w obie strony daje o sobie znać. Przy jeździe na wprost by również telepało autem, a tak się nie dzieje.

[ Dodano: 2010-03-17, 06:23 ]
Ale co pierwsze zainwestuję dwie dyszki na szarpaki :P

[ Dodano: 2010-03-17, 07:15 ]
Dzisiaj na placu firmowym sprawdziłem czy te odgłosy słychać również gdy auto stoi. I jak się spodziewałem słychać czyli zaciągnięty na maksa ręczny skręcone koła i szarpanie sprzęgłem i też słychać chrupanko.
ODPOWIEDZ