Sorki, niestety nie umiem Ci odpowiedzieć na 100% czy jest kolizyjny, zarzuciłem temat, gdyż ...nie mam już swojego samochodu
i przestałem tego szukać... Nie mam też zielonego pojęcia, czy ta pompa będzie pasować do 1,8. I czy pompa wspomagania będzie się nadawać... Sorki, ze nie pomogę
Nalazłem jedynie pewną definicję:
" Prawie każdy nowy silnik jest typu kolizyjnego, gdzie zawory i tłoki znajdują się blisko siebie. Pęknięty lub mający wyłamane zęby pasek rozrządu może spowodować uderzenie tłoka w otwarty zawór, powodując wygięcie zaworów, pęknięcie tłoków i, w konsekwencji, poważne uszkodzenie silnika. Nawet jeśli w przypadku wystąpienia problemów z paskiem rozrządu silniki bezkolizyjne nie zostaną uszkodzone w tym samym stopniu co silniki kolizyjne, kierowca i tak skończy na poboczu z zepsutym silnikiem. Dziś pasek rozrządu stanowi integralną część układu rozrządu, a także pompy wtrysku i wody."
Trudno powiedzieć, ze silniki o których piszemy są "nowe", jednak mnie się wydaje, że są to silniki kolizyjne. Ale mogę się mylić...