[1M] Komputer pokładowy

Wszystko o elektryce w aucie

Moderatorzy: Sony, CYRULIK, remiq, gurszczak, Roxon40

[1M] Komputer pokładowy

Postprzez asteriks » 8 lutego 2016, o 19:41

Komputer do wyliczenia zasięgu bierze pod uwagę średnie spalanie z ostatnich 30 km.
Obrazek
asteriks
Forumowicz
 
Posty: 59
Dołączył(a): 12 grudnia 2015, o 21:35
Lokalizacja: Kielce
Car: Toledo 1M 2001r.
Engine: 1.6 16V AUS

[1M] Komputer pokładowy

Postprzez tomczas » 8 lutego 2016, o 22:10

czyli dalsza jazda powinna stopniowo wydłuzac zasieg
tomczas
Forumowicz
 
Posty: 45
Dołączył(a): 11 stycznia 2013, o 23:19
Lokalizacja: Opole
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6

[1M] montaż komputera pokładowego?

Postprzez AdammajerPL » 23 marca 2016, o 17:09

Witam
Mam toledo 2003r 1.9tdi 90koni. Czytałem wiele tematów na temat zegarów że macie spalanie w l/h i l/100km i inne bajery ja natomiast mam tylko godzinę i temp na zewnątrz doczytałem w innym trmqcie że to chodzi o komputer pokładowy tylko ktoś tam porzucił ten temat i moje pytanie brzmi jak zamontować taki komputer(on jest montowany w zegary) czy potrzeba jakieś czujniki? Wiem tyle że manetki trzeba zmienić na MFA z tym nie ma problemu bo są dość tanie ale może ktoś robił coś takiego to proszę o jakieś info czy warto

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
AdammajerPL
Forumowicz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 28 lutego 2016, o 10:44
Lokalizacja: Bytom
Car: Toledo 1M
Engine: 1.9TDI

[1M] montaż komputera pokładowego?

Postprzez kuzio » 23 marca 2016, o 18:37

1. Mamy już taki temat, trzeba było dopisać się tam
2. Nie potrzeba żadnych czujników tylko licznik z mfa, manetke z mfa, wiązke od manetki do licznika i kogoś kto ogarnie zaprogramowanie licznika.
3. Też się planuję za to zabrać.
Nie wkładam pieniędzy w starego złoma, wkładam serce w pasję

MOJE TOLEDO: viewtopic.php?t=6225&postdays=0&postorder=asc&start=0

Obrazek
Avatar użytkownika
kuzio
Forumowicz
 
Posty: 672
Dołączył(a): 30 marca 2012, o 19:10
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ALH+

Re: [1M] montaż komputera pokładowego?

Postprzez AdammajerPL » 23 marca 2016, o 20:05

Wymianę licznika hmm a jak na to patrzeć oglądałem na allegro są tam jakieś ale na żadnym nie pisze ze maja komputer jak to sprawdzić?. I jak sprawa programowania jak się to robi czym? Jestem elektronikiem to coś tam o "kablach" wiem:p

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
AdammajerPL
Forumowicz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 28 lutego 2016, o 10:44
Lokalizacja: Bytom
Car: Toledo 1M
Engine: 1.9TDI

[1M] Komputer pokładowy

Postprzez kuzio » 24 marca 2016, o 01:00

Jak wejdziesz na LeonClub tam w dziale instrukcje masz plik w którym jest opisane co i jak
Nie wkładam pieniędzy w starego złoma, wkładam serce w pasję

MOJE TOLEDO: viewtopic.php?t=6225&postdays=0&postorder=asc&start=0

Obrazek
Avatar użytkownika
kuzio
Forumowicz
 
Posty: 672
Dołączył(a): 30 marca 2012, o 19:10
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ALH+

Re: [1M] Komputer pokładowy

Postprzez AdammajerPL » 24 marca 2016, o 20:32

Up kolego nie umiem tego za zadne skarby Znaleźć mógłbyś mi podesłać link

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka
AdammajerPL
Forumowicz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 28 lutego 2016, o 10:44
Lokalizacja: Bytom
Car: Toledo 1M
Engine: 1.9TDI

[1M] Komputer pokładowy

Postprzez gudzin » 29 września 2016, o 19:13

Witam

Podepnę się pd temat. Otóż mam problem z komputerem pokładowym . Tz to co się na nim wyświetla,a raczej nie wyświetla:) A więc ogólnie jestem po małym samozapaleniu w moim Seacie i trochę musiałem rzeczy powymieniać. Również zegar, manetki się uchowały. W miejscu gdzie robili mi auto zakupili nowy licznik z immo 3 taki jaki miałem wcześniej. Niestety na wyświetlaczu pokazują się, czasami zmieniają pozycję pojedyncze piksele. W warsztacie robili test zegarów i ponoć nie ma powypalanych miejsc. Po za tym,że jest zero reakcji na manetce to jeszcze nie działa przestawienie pracy prędkości wycieraczek. Koleś na miejscu stwierdził,że to może być manetka zalana lub coś w tym stylu ( jako ze strażacy lali trochę wody do środka to i ze stacyjka były male problemy) I tutaj mam pytanie. Po pierwsze z tego co juz wyczytałem to niestety ale skoro ma dwa rzędy to licznik nie ma komputera( fu... a kupili mi go za 200 zł :/). A jeżeli nie ma to dlaczego nie wyświetla się ta temperatura i godzina?? Z góry dziękuje za pomoc
Obrazek
gudzin
Świeżak
 
Posty: 3
Dołączył(a): 28 lutego 2016, o 17:49
Lokalizacja: Gdańsk
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

[1M] Problem z komputerem

Postprzez Zielin.99 » 5 września 2018, o 13:44

Witam,
Mam problem z moim autkiem. Komputer nie pokazuje mi spalania chwilowego i średniego, zasięg natomiast pokazuje prawidłowo co może być przyczyną?

-.-.-.-.-.-.-
Seat Toledo 2
Silnik 1.6SR 8v 100KM AKL
Rocznik 1999r.
-.-.-.-.-.-.-

Co zdążyłem zaobserwować:
Po odłączeniu klemy komputer pokazuje spalanie średnie 10l czy to na postoju czy podczas jazdy.
Spalanie chwilowe 0.0
Po zresetowaniu spalania średniego cały czas jest wartość 0.0
Test zegarów był robiony i to też nic nie zmieniło jest jak wyżej
Zielin.99
Świeżak
 
Posty: 2
Dołączył(a): 5 września 2018, o 13:32
Lokalizacja: Starachowice
Car: Seat Toledo 2 1M
Engine: 1.6SR AKL

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron