[ALL] Klimatyzacja

Tematy ogólno-techniczne

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, Roxon40, peter174

Re: [ALL] Klimatyzacja

Postprzez brtk » 31 maja 2018, o 22:01

Jak działają, to możesz jeszcze zrobić test przez vaga wentylatorów, to wyeliminujesz przekaźnik. Jak Ci się nie załącza śnieżynka, czyli kompresor nie działa i tu bym szukał przyczyny. To mogą być raczej dwie opcje, brak czynnika o którym wspomina DzieX, albo padnięty kompresor. Możesz sprawdzić metodą druciarską czy masz czynnik (choć nie da Ci to 100% pewności, bo też może być go za mało do załączenia kompresora) naciskając ten grzybek od napełniania klimy, jak zacznie syczeć, to znaczy że coś tam jest. Tylko uważać, by nie wciskać za mocno.
Avatar użytkownika
brtk
Forumowicz
 
Posty: 91
Dołączył(a): 8 maja 2016, o 23:38
Lokalizacja: Warszawa
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF

[ALL] Klimatyzacja

Postprzez DzieX » 31 maja 2018, o 22:57

Padnięty kompresor by hałasował, ale sprzęgło by się włączało. Dla mnie to żaden argument, że 1,5 miesiąca temu był czynnik. Tak samo jak, że syczy po wciśnięciu zaworu. Wystarczy że czynnika jest mniej niż minimum i nie będzie działać. Podepnij vaga.
Seat Toledo 3.2 V6
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2194
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

[ALL] Klimatyzacja

Postprzez patrixxx12 » 1 czerwca 2018, o 17:46

Mała aktualizacja. Wymieniony sterownik wentylatorów brak poprawy. Wizyta w serwisie, podpięty pod komputer brak błędów, sprawdzony czynnik wszystko jest ok. Odsyłają do elektryka. Czy ktoś ma podejrzenia co to moze być ??
patrixxx12
Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 22 maja 2017, o 10:01
Lokalizacja: Poznań
Car: Toledo 1M
Engine: 1,9 TDI

Re: [ALL] Klimatyzacja

Postprzez brtk » 1 czerwca 2018, o 18:01

Ja bym sie zainteresował samą sprężarka, może jakiś zawór sterujący w niej padł. Ogólnie ten bezpiecznik 30a na akumulatorze na pewno jest ok? Odkręcić i zobacz czy nie jest gdzieś zasniedziale.
Avatar użytkownika
brtk
Forumowicz
 
Posty: 91
Dołączył(a): 8 maja 2016, o 23:38
Lokalizacja: Warszawa
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF

[ALL] Klimatyzacja

Postprzez patrixxx12 » 1 czerwca 2018, o 18:20

Bezpiecznik ok, sprawdzony miernikiem prąd przechodzi
patrixxx12
Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 22 maja 2017, o 10:01
Lokalizacja: Poznań
Car: Toledo 1M
Engine: 1,9 TDI

Re: [ALL] Klimatyzacja

Postprzez brtk » 1 czerwca 2018, o 18:26

No to trudno powiedzieć, pojedź do majstra od klimy albo elektryka. Jeszcze jest jedna ewentualnosc, panel klimy, ale raczej marne szanse, że to on. Jezeli masz klimatronika oczywiście.
Avatar użytkownika
brtk
Forumowicz
 
Posty: 91
Dołączył(a): 8 maja 2016, o 23:38
Lokalizacja: Warszawa
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF

[ALL] Klimatyzacja

Postprzez patrixxx12 » 1 czerwca 2018, o 18:44

Jeszcze jedno pytanie, czy jak silnik jest odpalony i klima załączona to na kablu dochodzącym do kompresora powinien być prąd ? U mnie nie ma
patrixxx12
Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 22 maja 2017, o 10:01
Lokalizacja: Poznań
Car: Toledo 1M
Engine: 1,9 TDI

Poprzednia strona

Powrót do Ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron