[NH] Sterowanie szybami tylnymi

Wszystko o elektryce w aucie

Moderatorzy: Sony, CYRULIK, remiq, gurszczak, Roxon40

[NH] Sterowanie szybami tylnymi

Postprzez kkapelewski » 25 września 2018, o 11:18

Witam. Posiadam Seata Toledo IV z 2013 r. W samochodzie z tego rocznika, pomimo że wszystkie 4 szyby są elektryczne, panel sterowania znajdujący się po stronie kierowcy pozwala tylko na sterowanie szybami przednimi oraz na blokowania otwarcia szyb tylnych.

Obrazek

Po wyjęciu panelu okazuje się że podłączone są do niego 2 kostki po 6-pinów. Niebieska podłączona do przełącznika sterowania szyb przednich oraz czarna podłączona do przełącznika blokowania szyb tylnych.

Obrazek

Obrazek

Zamiast tego panelu chciałbym zamontować panel pozwalający na sterowanie wszystkimi 4 szybami oraz na blokowania otwarcia szyb tylnych.

Obrazek

Do takiego panelu podłącza się 1 kostkę 12-pinową.

Obrazek

Obrazek

Moje pytanie brzmi czy zamiast 2 kostek 6-pinowych da się podłączyć 1 kostkę 12-pinową żeby powyższy panel działał, a jeśli tak to w jakie miejsca podłączyć poszczególne żyły?

Obrazek

Obrazek

Poniżej numery części które trzeba byłoby zamontować:
6JB959857 - przełącznik elektrycznego podnoszenia-opuszczania szyb
5JA867171D - obudowa uchwytu - cześć górna
1Z0972726 - oprawa wtyczki
kkapelewski
Świeżak
 
Posty: 3
Dołączył(a): 25 września 2018, o 10:39
Lokalizacja: Olsztyn
Car: Seat Toledo NH
Engine: 1.6 TDI

[NH] Sterowanie szybami tylnymi

Postprzez DzieX » 25 września 2018, o 14:31

Da się, tylko musisz piny włożyć zgodnie ze schematem. Niestety dla nowszych aut schematy są w erwinie online a nie w elsie, więc będzie ciężko je zdobyć.
Seat Toledo r32 4wd DSG
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2291
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: BHE, M9R

Re: [NH] Sterowanie szybami tylnymi

Postprzez kkapelewski » 25 września 2018, o 14:43

DzieX napisał(a):Da się, tylko musisz piny włożyć zgodnie ze schematem. Niestety dla nowszych aut schematy są w erwinie online a nie w elsie, więc będzie ciężko je zdobyć.


Zamiast przekładać piny zakupiłem wiązkę elektryczną drzwi 5JH971120S którą posiada kostkę 12-pinową do podłączenia przełącznika elektrycznego podnoszenia-opuszczania szyb 6JB959857.

Po podłączeniu powyższych części okazuje się że działa sterowanie przednimi szybami i zapala się podświetlenie przycisku blokowania otwarcia szyb tylnych. Niestety nie działa sterowanie tylnymi szybami (w obu pozycjach przycisku blokowania otwarcia szyb tylnych) oraz przestało działać sterowanie tylnymi szybami z poziomu przełączników w tylnych drzwiach.

W związku z tym moje pytanie, czy po podmianie panelu sterowania 2 szybami na panel sterowania 4 szybami, trzeba jeszcze coś zakodować w module komfortu (mam moduł komfortu 6R0937087M)? Jeśli tak to w którym miejscu i jaką wartość?
kkapelewski
Świeżak
 
Posty: 3
Dołączył(a): 25 września 2018, o 10:39
Lokalizacja: Olsztyn
Car: Seat Toledo NH
Engine: 1.6 TDI


Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron