[1M] Automatyczne domykanie szyb

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.

Moderatorzy: Sony, CYRULIK, remiq, Roxon40, koti

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez DzieX » 18 maja 2018, o 13:50

Powiem Ci, że jakby wstawić raspberry pi to wachlarz możliwości jest szeroki.
Seat Toledo 3.2 V6
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2215
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez vwir » 19 maja 2018, o 06:31

Do takich prostych rzeczy wystarczy arduino, a nie raspberry. Do leafa skleciłem sobie moduł, który odbiera połączenia telefoniczne i gdy zadzwoni któryś ze zdefiniowanych numerów to załącza się zdalnie klima lub ogrzewanie (w zależności od temperatury w aucie). Załączenie to jest realizowane przez komendy po CAN. No i tym wszystkim steruje proste arduino.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2815
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Re: [1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez haszczu » 19 maja 2018, o 10:03

vwir napisał(a):Do takich prostych rzeczy wystarczy arduino, a nie raspberry. Do leafa skleciłem sobie moduł, który odbiera połączenia telefoniczne i gdy zadzwoni któryś ze zdefiniowanych numerów to załącza się zdalnie klima lub ogrzewanie (w zależności od temperatury w aucie). Załączenie to jest realizowane przez komendy po CAN. No i tym wszystkim steruje proste arduino.
Ale że tak serio?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Było 1.8 20v AGN 125KM
Jest 1.8 20VT AUQ 180KM
Avatar użytkownika
haszczu
Moderator
 
Posty: 2945
Dołączył(a): 1 marca 2013, o 19:50
Lokalizacja: Pilzno
Car: Toledo 1M
Engine: 1.8 20VT AUQ

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez DzieX » 19 maja 2018, o 12:02

Arduion czy raspberry - wszystko jedno. Ja akurat preferuje to drugie.
Seat Toledo 3.2 V6
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2215
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez vwir » 19 maja 2018, o 22:30

Nie wszystko jedno. Malina 3 potrafi śmiało zużyć ok. 10W energii. Czyli po 2-3 dniach masz padnięty akumulator. Nawet w wersji 'Zero' potrafi zżerać kilka W (czyli aku padnie po tygodniu). A w arduino zużycie podaje się generalnie w mW, a nie w W.

Haszczu, serio ;) Jako się bawić to się bawić.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2815
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez DzieX » 19 maja 2018, o 23:16

Do takich rzeczy kupuje się akumulatorek żelowy.
Seat Toledo 3.2 V6
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2215
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez vwir » 20 maja 2018, o 06:49

No, wtedy to może z pół dnia ten układ podziała, zanim padnie akumulatorek żelowy ;) Nie wspominając o tym, że koszt kompletu (malina, karta SD, akumulatorek) będzie kilkaset razy wyższy, niż arduino. Do takich zastosowań dobiera się odpowiedni układ, a nie daje jakieś akumulatorki. Nie jestem przeciwnikiem maliny - sam mam w domu trzy sztuki, które zdecydowanie mają co robić. Tylko po prostu do zastosowań takich jak napisał irocket lepiej nadaje się arduino.

Chyba robimy koledze offtop w temacie.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2815
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez irocket » 20 maja 2018, o 08:35

Ogólnie Raspberry bardziej uniwersalne, ale żeby obsługiwać rzeczy, to trzeba postawić system i wtedy dopiero działać z tematem - zużywa to później sporo niepotrzebnej energii. Chiński klon Arduino w miarę dobrej jakości kosztuje mniej niż 20zł (wersja nano). Nie ma systemu itp, tylko program który napiszemy, nic nie musi niepotrzebnie działać w tle. Problem jest tylko taki, że wszystkie wyjścia, czy to Raspberry, czy Arduino, są 5V i trzeba jakoś użyć ich do sterowania 12V. Dodatkowo Arduino ma taki plus, że większość modeli może być zasilana napięciem 5V stabilizowanym lub 6-20V niestabilizowanym.
Avatar użytkownika
irocket
Sponsor
 
Posty: 1067
Dołączył(a): 3 sierpnia 2013, o 12:46
Lokalizacja: Rzeszów / Krosno
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.9TDi 1Z

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez Mad_Maxs » 20 maja 2018, o 08:47

Jak już tak porównujemy wydatek energetyczny, to pamiętajmy, że arduino możemy sobie sami polutować, pomijająć np. kontroler USB czy stabilizator 3V, co w rezultacie daje nam jakieś 20mA bez peryferiów :) No i za koszt maliny, można kupić dla Arduino Starter KIT z LCD, itp. :)
Nie mniej, obie platformy, dają mega możliwości
Obrazek
Avatar użytkownika
Mad_Maxs
Forumowicz
 
Posty: 85
Dołączył(a): 2 sierpnia 2017, o 09:39
Lokalizacja: Legnica
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 AGN

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez DzieX » 20 maja 2018, o 10:36

vwir napisał(a):kilkaset


Kilka milionów od razu.
Seat Toledo 3.2 V6
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2215
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do DIY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron