[1M] Automatyczne domykanie szyb

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, Roxon40, koti

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez Mad_Maxs » 13 maja 2018, o 18:51

Jeżeli nie chcesz martwić się, czy na pewno zamknąłeś wszystkie szyby w swoim aucie, z pomocą przyjdzie moduł automatycznego zamykania szyb.

Działa on na zasadzie podania sygnału domykania szyb, trochę jak gdy przytrzymamy kluczyk w zamku w pozycji zamykania.

UWAGA
Ważne, że aby to zadziałało, musimy mieć moduł komfortu, z obsługą szyb w zamku. Sprawdzamy to wkładając kluczyk w drzwi kierowcy, przekręcamy w pozycję zamknij i trzymamy, czekając czy szyby zareagują. W pozycji otwórz, szyby powinny się otworzyć. Jeżeli tak właśnie się dzieje, możemy zastosować ten moduł.

Moduł można kupić na portalach aukcyjnych, wpisując np. : "Toledo2 domykanie szyb". Koszt w moim wypadku to 33 zł z wysyłką

MONTAŻ
1. Demontujemy tapicerkę drzwi kierowcy: delikatnie podważamy osłonę uchwytu do zamykania drzwi, zdejmujemy ją i odkręcamy dwie śruby krzyżakowe. Od dołu mamy dwie śruby torx do wykręcenia. Potem z wyczuciem rozpinamy wszystkie spinki i zdejmujemy boczek. Otrzymujemy mniej więcej taki widok:
Obrazek

Ja dla bezpieczeństwa rozpiąłem wtyczkę od silnika elektrycznej szyby, chociaż nie jest to obowiązkowe.
W widocznym miejscu delikatnie nacinamy taśmę i odkręcamy izolację, odsłaniając przewody. Dla własnego komfortu, warto przetrzeć je szmatką z benzyną ekstrakcyjną, wtedy nie kleją się tak do palców.

2. W odkrytej wiązce znajdujemy dwa kable niebiesko-żółty i żółto-niebieski.
Obrazek

Niebiesko-żółty (górny na zdjęciu) daje impuls +12V przy zamykaniu auta z pilota (nie sprawdzałem, ale pewnie przy kluczyku też)
Żółto-niebieski (dolny na zdjęciu) po podaniu MASY, domyka szyby.

Można to sprawdzić, korzystając z próbnika żarówkowego za 3 zł w markecie, widocznego na zdjęciach :)

Zgodnie z otrzymaną od sprzedającego instrukcją lutujemy przewody. Można też użyć szybkozłączek, ale ja wolę lutowanie:
Obrazek

Ostatni kabel, w moim wypadku czarny, należy podłączyć do masy auta. Można tutaj użyć jednej z okolicznych śrub, ale pewniejsze było, dolutowanie się do grubego brązowego kabla we wiązce przy silniku elektrycznej szyby.
Obrazek
U mnie tak to wyszło (przed zalutowaniem czarnego, na testy był podłączony do jakiejś śruby)

Izolujemy wszystkie kable, zamykamy drzwi i robimy test:
https://youtu.be/LQXC2Wcq75U

Jeżeli wszystko działa, całość składamy w odwrotnej kolejności i cieszymy się z automatycznego domykania szyb, dostępnego dopiero w Toledo 3 :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Mad_Maxs
Forumowicz
 
Posty: 85
Dołączył(a): 2 sierpnia 2017, o 09:39
Lokalizacja: Legnica
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 AGN

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez Sony » 13 maja 2018, o 21:25

Świetny manual! Brawo :)
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6736
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Re: [1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez haszczu » 14 maja 2018, o 06:50

Brawo Ty!!!
Już szukam na necie modułu

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Było 1.8 20v AGN 125KM
Jest 1.8 20VT AUQ 180KM

Polary, kubki termiczne i breloki klubowe - PW, tel: 795-952-746
Avatar użytkownika
haszczu
Moderator
 
Posty: 2939
Dołączył(a): 1 marca 2013, o 19:50
Lokalizacja: Pilzno
Car: Toledo 1M
Engine: 1.8 20VT AUQ

Re: [1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez irocket » 14 maja 2018, o 09:20

Mad_Maxs napisał(a):cieszymy się z automatycznego domykania szyb, dostępnego dopiero w Toledo 3 :)

Małe sprostowanie - dostępnego już w Toledo 1 :D Bez dodatkowych modułów, wystarczy kabel idący do do domykania "przepiąć" pod kabel od centralnego (domyślnie idzie przez mikroprzełącznik w zamku)
https://www.youtube.com/watch?v=j19I-zDrkek
Obrazek
Avatar użytkownika
irocket
Sponsor
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 3 sierpnia 2013, o 12:46
Lokalizacja: Rzeszów / Krosno
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.9TDi 1Z

Re: [1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez Mad_Maxs » 14 maja 2018, o 13:27

irocket napisał(a):
Mad_Maxs napisał(a):cieszymy się z automatycznego domykania szyb, dostępnego dopiero w Toledo 3 :)

Małe sprostowanie - dostępnego już w Toledo 1 :D Bez dodatkowych modułów, wystarczy kabel idący do do domykania "przepiąć" pod kabel od centralnego (domyślnie idzie przez mikroprzełącznik w zamku)
https://www.youtube.com/watch?v=j19I-zDrkek

Małe sprostowanie do małego sprostowania:

Zamknąłeś szyby kluczykiem w zamku, a tutorial dotyczył automatycznego zamykania szyb, przy zamknięciu auta, pojedynczym kliknięciem na pilota od alarmu :)

Szyby kluczykiem też mogłem zamykać bez tego moda :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Mad_Maxs
Forumowicz
 
Posty: 85
Dołączył(a): 2 sierpnia 2017, o 09:39
Lokalizacja: Legnica
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 AGN

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez DzieX » 14 maja 2018, o 14:31

Nie do końca, bo przekręcił tylko raz i nie trzymał w przekręconej pozycji. Zawsze mi się podobało jak 1L zamykało szyby - jedna po drugiej, żeby nie zarżnąć aku. Niestety w 1M już o tym nie pomyśleli.
Seat Toledo 3.2 V6
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2202
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez irocket » 14 maja 2018, o 16:49

Dokładnie, przekręciłem tylko raz i tyle. Równie dobrze mogę jeden kabelek podłączyć pod inny plus gdziekolwiek i już będzie śmigać inaczej. Nie mam radiowej centralki, ale to tak jest, że w 1L centralny na pompkę jest sterowany 3 przewodami - plus oraz dwa, które z tym plusem się zwierają, od otwierania i od zamykania.
Avatar użytkownika
irocket
Sponsor
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 3 sierpnia 2013, o 12:46
Lokalizacja: Rzeszów / Krosno
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.9TDi 1Z

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez Mad_Maxs » 14 maja 2018, o 22:41

A to zwracam honor :) faktycznie fajnie to wygląda, ale przy 4 otwartych wymaga cierpliwości, żeby doczekać się aż ostatnia dojedzie do góry :) ja nawet z modułem obejrzę się zawsze, czy wszystko się pozamykało :) A teraz pogoda rano i pod wieczór taka, że aż się chce otworzyć i przewietrzyć :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Mad_Maxs
Forumowicz
 
Posty: 85
Dołączył(a): 2 sierpnia 2017, o 09:39
Lokalizacja: Legnica
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 AGN

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez DzieX » 15 maja 2018, o 10:45

Ja to planuję spiąć z czujnikiem deszczu - jeśli zacznie padać to zamknie szyby.
Seat Toledo 3.2 V6
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2202
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

[1M] Automatyczne domykanie szyb

Postprzez irocket » 18 maja 2018, o 09:01

DzieX, w Twoim przypadku, to powinno jeszcze wysyłać SMSa do Ciebie - "zabierz mnie stąd, nie chcę być znów zalany" ;)
Avatar użytkownika
irocket
Sponsor
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 3 sierpnia 2013, o 12:46
Lokalizacja: Rzeszów / Krosno
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.9TDi 1Z

Następna strona

Powrót do DIY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron