[ALL] Klimatyzacja

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
p
piotreus-1988
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: piotreus-1988 »

Witam kolegów po raz kolejny. Potrzebuję kupić sterownik klimatyzacji do Toledo 1.9 tdi ASV z climatronicem,patrzyłem w etce i z tego co mi się wydaje to będą pasować tylko dwa 1j0919506L 1j0919506E, gdyż tylko one są opisane jako sterownik do samochodów z układem klimatyzacji. Mam nadzieję, że jak jestem w błędzie, to ktoś z Was mnie z niego wyprowadzi.

Koledzy nikt nie pomoże, niestety nie mogę odkręcic starego i sprawdzić numeru bo śruby pordzewiały zarówno od samego sterownika jak i akumulatora ( kolejny problem)
Awatar użytkownika
Koszi
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: Koszi »

Koledzy spalił mi się wentylator od klimy az poszly z niego dymy.
Wywaliło tez metalowy bezpiecznik na aku.
Bezpiecznik i wentylator wymieniłem a klima sie nie włącza :(
Co moze być przyczną? Mogło coś jeszcze paść?
Vag nie pokazuje zadnych błędów a panelu klimatronica nie umiem sprawdzić błędów.
Jaka jest kombinacja klawiszy żeby sprawdzić błędy na tym panelu?
S
Szymek08
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF+

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: Szymek08 »

Mi dziś też klima przestała działać na panelu climatronika jak włączę klimę to normalnie świeci się gwiazdka ale nie leci chłodne powietrze. Ale na wolnych obrotach jak załączam klimę to czuć że przychodzi obciążenie na silnik znaczy sprzęgło załącza ale zaraz rozłącza. Co może być tego przyczyną? Kończące się sprzęgło klimy? A może zbyt mała ilość czynnika? A może jeszcze coś innego? Macie koledzy jakieś pomysły. Pytam bo w poniedziałek odstawię auto do mechanika i nie chcę żeby mnie naciągnął ;-)
R
Renovatio
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: Renovatio »

Szymek08 jak zachowują się wentylatory po uruchomieniu klimy startują czy nie bo to co opisujesz może powodować na zbyt duże ciśnienie w układzie.
S
Szymek08
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

startują.... ale klima była ostatnio napełniana 4 lata temu
R
Renovatio
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: Renovatio »

Generalnie spr klimy należy zacząć od spr stanu czynnika, jeśli ten jest ok to szukamy dalej, mi mechanik od klimy powiedział że czynnik ucieka tylko wtedy jeśli jest nieszczelność, u mnie w tolku przez 4 lata ubyło ok 10 gram i było 740 (mimo że go mam 2 miesiące to mam pełną historię serwisową). Ale jeśli nie masz czynnika to generalnie sprężarka nie powinna w ogóle wystartować.
m
mat_282
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: mat_282 »

Koszi pisze:Jaka jest kombinacja klawiszy żeby sprawdzić błędy na tym panelu?

wciskasz jednoczesne obieg zatkniemy i strzałkę w gore( nawiew na szybę), pojawi się cyfra 1. wciskasz obieg zamknięty i jeżeli pojawi się .0 to znaczy ze błędów brak. jeżeli będą inne wartości np, 15.3 , 22.1 itp to wtedy sprawdzasz co one oznaczają.
„Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy”
S
Szymek08
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

dzisiaj jeszcze zauważyłem że mimo tego iż wyłączę samochód to potrafią się jeszcze przez jakąś chwilę załączać wentylatory na chłodnicy - wię c moje problemy z klimą to pewnie jakiś przekaźnik albo sterownik jeśli takowy jest?
K
Kielu
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: Kielu »

Uwaga leci lamerskie pytanie :mrgreen:
Czy klima tak samo obciaza silnik np. na ustawieniu LO a 23?
s
szymekgd
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: szymekgd »

Szymek08 pisze:dzisiaj jeszcze zauważyłem że mimo tego iż wyłączę samochód to potrafią się jeszcze przez jakąś chwilę załączać wentylatory na chłodnicy - wię c moje problemy z klimą to pewnie jakiś przekaźnik albo sterownik jeśli takowy jest?

To,ze wentylatory schladzaja silnik po wylaczeniu zaplonu jest normalne. Chociaz gdzies na forum czytalem wpisy kilku posiadaczy 1M,ze jeszcze nie widzialo pracujacego wentylatora,ale praw fizyki nie da sie ominac :)
Michal
ODPOWIEDZ