Diesel czy benzyna (+gaz) ?

Toledo II generacji
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: migacz1981 »

skaza24, poniosło mnie trochę a chciałem pokazać podobne wyliczenia do twoich,żeby było obiektywnie a zrobiła się mała pyskówka,ale to dzięki Mariusz88,który zarzuca mi,że pisze głupoty i na poparcie tego przytacza sobie tylko wygodne moje cytaty a wtedy kiedy mu udowadniam że się myli nagle przestaje być widoczny nie wiem może nie z tego powodu.Co do tego co pisze o B+G nie mam na myśli tylko silnika 2.3 są też inne motory,ale niektórzy,widzą tylko swoje ;-) tak samo jak to że nie każdy ma instalacje najnowszej generacji a ze starymi różnie bywa.Moja odpowiedź w tym temacie nie ma za zadanie przekonać Ciebie czy też innych tylko pokazać jak wygląda eksploatacja TDI na moim przykładzie a każdy wyciągnie odpowiednie dla siebie wnioski.Na poparcie tych argumentów załączam skany paragonów za części i paliwo z tym że za paliwo pokazuje ostatni z niedzieli a cena 5,42 -rabat 10gr za płatność gotówką.Ijeszcze odnośnie cen na stacji Bliska to były tam grube obniżki,bo stacja jest naprawdę mała do tego otwarta po roku przerwy spowodowanej remontem i to pewnie dlatego takie ceny [img][img]http://img713.imageshack.us/img713/3111/skanowanie0002ro.jpg[/img]
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
m
mariusz88
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 2.3 v5 aqn

Post autor: mariusz88 »

skaza24 dałeś do pieca hahaha :) tak trzymać ;) co do tego parkowania to ja akurat parkuje na parkingu +1, zadaszonym zresztą hehe ale ten akurat argument nic nie wnosi do tematu ekonomii benzyna czy diesel także chciałoby się rzec : tonący brzytwy się chwyta... 8-)
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz

mariusz88, Co odpowiesz cwaniaku na ceny części bo jak na razie to moje na wierzchu (co do marek części to pasek Contitech a rolki INA)
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

A ja widze że tylko jedno drugiemu chce dogryźć bo tak naprawdę jeżdzący na LPG nie wiedzą za dużo o dieslu a jeżdzący dieslem nie wiedzą o LPG i mam na to dowody:

skaza24 pisze:Na szczęście nie mam twojego auta :D i nie obserwuje sprężarki gdzie przed chwilą czytałem że w ASO za nową przy zdaniu starej życzą sobie ponad 5 tyś a na alledrogo połowę mniej niewiadomej firmy . Nie zastanawiam się nad tym że następnym sprzegłem będzie już jednomasa bo starczy na dłużej (może ktos napisze ile to kosztuje )
Regeneracja pompy tyż do rzadkości nie należy przy przebiegach 200 kkm . Ile to kosztuje ?
Nie wspomne o innych zabiegach ;)

Po 1 jak chcesz naprawiać auto w ASO to tak naprawde stać cie na nowego mercedesa a nie toledo :-P
Po 2 turbina przy pewnych przebiegach ma prawo paść i jest to taki sam element eksploatacyjny jak opony czy hamulce (jedni przejadą 70 tyś drudzy wymieniaja po 30)
Regeneracje przeprowadzamy w normalnych firmach ktore maja renome a jest kilka takich w polsce wystarczy wydać 1500zł pożyczyć auto od teścia i przejechać sie te 150km za dobrze wykonaną robote niż dać 700zł i za pół roku biadolić że diesle są do dupy (to samo tyczy sie super turbin z allegro...) Dwumasy także wystepuja w silnikach benzynowych a teraz juz są ponoć koła trzymasowe :idea: Jeżeli ktoś robił regeneracje pompy przy 200 tyś to chyba jeździł na denaturacie a nie na ropie.

mariusz88 pisze:to w TDi na pewno w między czasie skończy się turbina i to na pewno nie jedna jeżeli chodzi o te tanie z allegro itp.. ,

Kolejny przykład niewiedzy którą rozjąśniłem powyżej...

mariusz88 pisze:nie wspomnę już o tym że w styczniu ON było w okolicach 5,70-5,80 a jeżeli chciałeś bez obaw jechać w trasę nie martwiąc się że ci ropa zamarznie to pewnie i po 6zł się tankowało ... albo dokupowałeś jakieś dodatki hehe co do kosztów to policz jeszcze to że do TDI potrzebujesz większego=droższego akumulatora żeby zimą dał rade znieść poranne kręcenie:D co do pompy wody to ja nie zmieniam rozrządu więc nie zmieniam i pompy wody a z tego co mi się otarło o uszy to w silniku 2,3 pompa nie jest napędzana z łańcuszka rozrządu, a w TDI i owszem ?(wnioskuję przeglądając zestawy na allegro) chyba że się mylę ;) ,a tak na marginesie to ja w poprzednim aucie za 1 razem założyłem oryginalną pompę, przy drugim jej nie ruszałem bo jej stan był wzorowy

Po 3 tej zimy wiadomo jakie były mrozy.... Ja ani razu nie kupowałem jakiegoś super paliwa arktycznego oraz nie lałem zadnych cudów do baku i uwaga zaskocze tutaj posiadaczy benzyn, nie miałem zadnych problemów z rozruchem. Żadnych :!:

Po 4 co do większego akumulatora to się zgodzę ale nie przez poranne kręcenie w zimie tylko przez wiekszy stopień sprężania.
Dla bardzo upierdliwych mam tutaj filmik nagrany przeze mnie tej zimy po 32h w pracy a tolek stał na dworze na -24 stopniach. Tak tak 32h na -24 i na niesprawnych wszystkich świecach żarowych (dlatego grzałem 2 razy) gruchot mający ponad 300tyś przebiegu odpalił za pierwszym razem żeby było śmieszniej chwile po tym odpalałem civica 1.4 na kable bo nie miał siły kręcić po 32h na mrozie...

http://www.youtube.com/watch?v=udnFZa9KnO0&feature=plcp

Zdziwieni? Bo ja nie.... :-)

Po 5 pompa wody... Może i nie mam sie czym szczyćić ale mój super mechanik przy wymianie rozrządu nie wymienił wszystkich rolek oraz pompy wody i pompa w moim tolku wytrzymała ponad 150 tyś km patrząc na date produkcji starej pompy, po wyciagnieciu dalej pracowała cicho i bez oporów ale została wymieniona na nową.

lukogi pisze:mariusz88 ja zawsze parkuje na podziemnym:p bo nikt sie nie pyta o to. A te parkingi to miejsca wewnętrzne wiec policja i straż miejska nic do tego nie ma:p

skaza24 pisze:A tak apropo tego jak to działa że nie można wjechać bo już parkowalem raz i nawet nie byłem świadom że nie mogę. Tyś chyba stały bywalec w tych piwnicach tyle o tym piszesz ?
skąd wiedzą że mam gaz sa jakies czujniki spalin czy cuś ? albo kontrolują pod maską ?

po 6 tu nie chodzi o to czy ktoś coś do tego ma czy nie ma tylko zawsze istnieje ryzyko rozszczelnienia instalacji a jak wszyscy wiedza (a jeżeli nie wiedzą to sie właśnie dowiedzą) ze lpg jest ciężki i unosi sie tuż nad ziemią. W garażach podziemnych zakazy nie dali z powodu jakiegoś widzimisie tylko żebyś w razie draki nie oglądał swojego tolka z góry.

skaza24 pisze:A jak ty jesteś spóźniony i zasuwasz autem i w końcu dojeżdżasz na miejsce i co robisz ? .....
...Ja wysiadam a Ty siedzisz i schładzasz turbinkę aby jej broń boże coś nie zaszkodziło

Jak ty dostajesz opier**l od szefa że się spóźniłeś do pracy to ja jeszcze przez 1-2 minuty schładzania turbo słucham muzyczki i przygotowuje sie psychicznie do tego co ty własnie dostajesz :lol: :lol: :lol:
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz

A jeszcze w temacie parkownia tylko już bez czepiania się.Masz piękne nowe mieszkanie w apartamentowcu wypatosiłeś grubą kasę na nie do tego kupę dopłaciłeś za miejsce w garażu podziemnym,bo ilość miejsc ograniczona.I wtedy jeżeli ma się auto z gazem jest problem,bo żadna wspólnota mieszkaniowa nie zgodzi się na parkowanie takiego pojazdu ponieważ zabraniają tego przepisy i w razie kontroli (kominiarze straż pożarna ) ktoś musi za to odpowiedzieć.Ciekawi mnie jakby to wyglądało w praktyce :?:
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
m
mariusz88
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 2.3 v5 aqn

Post autor: mariusz88 »

koledzy wieczorem odpiszę na wasze argumenty potem jak będę miał chwilę, a tak na marginesie ja mam własny dom i garaż także problemów z parkowaniem nie mam;)
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz

lukogi pisze:A te parkingi to miejsca wewnętrzne wiec policja i straż miejska nic do tego nie ma:p
Teraz na wjazdach do centrów handlowych i na osiedla instaluje się znaki "STREFA RUCHU"i tam właśnie Policja ma coś do powiedzenia,bo miejscy już mniej ;-)
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

Post autor: tomektak »

Kitaj pisze:Jak ty dostajesz opier**l od szefa że się spóźniłeś do pracy to ja jeszcze przez 1-2 minuty schładzania turbo słucham muzyczki i przygotowuje sie psychicznie do tego co ty własnie dostajesz

...a jak Ciebie szef opier...la to ja już jestem po opierd...u i słucham muzyczki przy pracy relaksując się po wizycie na dywaniku... - ludzie cóż za argumentacje...
Od siebie dodam, że wszyscy skupiamy się na 1.9TDI VW(we wszelakich rodzajach), a jak wiadomo to chyba jeden z najbardziej chwalonych silników diesla i pod względem ekonomii i awaryjności, więc przekonać właściciela takiegoż diesla o słuszności LPG napewno łatwo nie jest... co innego jeśli chodzi o HDI z koncernu PSA (to tak na marginesie)

migacz1981 pisze:Co odpowiesz cwaniaku na ceny części bo jak na razie to moje na wierzchu

...i naprawdę myślisz że cena rozrządu do benzyny jest droższa? Przecież ceny części od siebie aż tak nie odbiegają w Pb i TD, robocizna również...

migacz1981 pisze:Teraz na wjazdach do centrów handlowych i na osiedla instaluje się znaki "STREFA RUCHU"i tam właśnie Policja ma coś do powiedzenia,bo miejscy już mniej

a w Atenach Diesla nie zarejestrujesz, a w dodatku za 2-5 lat inne metropolie będą wypierać samochody z centrum miast - co wówczas pierwsze będzie miało zakaz jazdy w takich centrach kopcący Diesel czy ekologiczny LPG ??
Zacznijmy używać twardych argumentów w tej dyskusji bo robi się pyskówka i ciężko się to czyta.
Było
Obrazek
Jest
Obrazek
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz

tomektak, Mój nawet do berlina nie wjedzie ;-) ,ale Bestia spełnia EURO5 i tam żadnych problemów nie było przez ponad dwa lata i 194tys.km od nowości

[ Dodano: 2012-07-17, 21:28 ]
tomektak pisze:..i naprawdę myślisz że cena rozrządu do benzyny jest droższa? Przecież ceny części od siebie aż tak nie odbiegają w Pb i TD, robocizna również...
Kolega mariusz88 zarzucił mi że piszę nie prawdę wiem wszystko zalezy od konkretnego przypadku
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

tomektak pisze:a w Atenach Diesla nie zarejestrujesz, a w dodatku za 2-5 lat inne metropolie będą wypierać samochody z centrum miast - co wówczas pierwsze będzie miało zakaz jazdy w takich centrach kopcący Diesel czy ekologiczny LPG ??
Zacznijmy używać twardych argumentów w tej dyskusji bo robi się pyskówka i ciężko się to czyta.

A wiesz czemu tak jest? To czysty marketing... Kiedyś były same benzyny a diesle mozna było usłyszeć w starze albo ursusie. Ceny benzyny skoczyły do góry i pojawił sie lpg po 70 groszy za litr i sie rzucili na lpg i wtedy co? Tak samo pierd***li że samochody wybuchaja, że silnik po tysiacu km wyskoczy ze sie po trujemy w aucie itd itd. Dadzą jakiemuś doktorkowi debilowi gruba kase zeby w tv po gadał jakies farmazony a ludzie zapatrzeni w niego jak mohery w rydzyka. Gas poszedł do góry to sporo osób zaczeło sie zastanawiać nad opłacalnością lpg i poszla w diesle i co? Dokładnie to samo... Diesle truciciele, rakotwórcze, wieksze podatki, zakaz wjazd do miast i uj wie co jeszcze :evil:
I zobaczycie, emisjami spalin i innymi duperelami zniszczą diesle i wszystko będzie sie opierało na silnikach benzynowych palących po 10l na 100 i brak będzie mozliwosci zamontowania lpg tak jak w dzisiejszych silnikach z wtryskiem bezposrednim...

Zauwazcie ilu juz ludzi po wymyslalo tanie paliwa ? Ze słomy z rzepaku itd itd i co ? Zaraz podatki sradk akcyza i wychodzi drożej niz na cpn. Tu chodzi tylko i wyłącznie o kase bo na sprzedazy paliw na swiecie tylko za jeden dzien zbija sie obrzydliwie wielką kase :-/

tomektak pisze:..a jak Ciebie szef opier...la to ja już jestem po opierd...u i słucham muzyczki przy pracy relaksując się po wizycie na dywaniku... - ludzie cóż za argumentacje...

Jak kolega napisał wcześniej wymyslił ten argument dla smiechu i dla smiechu mu odpowiedziałem ;-)
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
ODPOWIEDZ