[ALL] Łożyska kół

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

[ALL] Łożyska kół

Post autor: vwir »

Tak, bez najmniejszego problemu. Tylko nie odkręcaj sworznia wahacza od wahacza, bo tam są owalne otwory i tam masz regulację kąta. Zamiast tego tylko wybij go ze zwrotnicy. Ja tak właśnie robiłem i nie widzę, co i gdzie niby mogłoby się przestawić.
t
turo204
Forumowicz

piszczenie w tylnym kole

Post autor: turo204 »

Witam

Mam problem z moim autem. Mianowicie od jakiegoś roku piszczało mi w prawym tylnym kole. nie miałem czasu się tym zająć bo to niby nic. w końcu wczoraj zabrałem się za to. zmieniłem tarcze + klocki. Podczas jazdy do domu znowu to samo. Może troszkę ciszej ale myślę że kwestia czasu. ;(
I już nie mam pojęcia co to może być. myślałem że może to przez klocki ale piszczy tylko jedna strona, przy hamowaniu cisza. Po puszczeniu i ruszaniu melodia gra. pulsacyjny pisk.
mam jeszcze linkę hamulca ręcznego do wymiany ale ona jest zupełnie odpięta.
Czy to łożysko? a może coś innego???
Jakieś sugestie żeby nie narażać się na kolejne niepotrzebne koszty?
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

[ALL] Łożyska kół

Post autor: migacz1981 »

Ewidentnie łożysko
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
t
turo204
Forumowicz

[ALL] Łożyska kół

ok w takim razie moje kolejne pytanie. jeden z kolegów już pytał ale sam sobie odpowiedział. czy w tylnym kole trzeba wymieniać łożysko i piastę czy mogę same łożysko. i kolejne czy będę musiał ustawiać geometrię kół?
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

[ALL] Łożyska kół

Post autor: migacz1981 »

To zależy np. od tego czy długo już ci piszczy ale na moje oko samo łożysko wystarczy a co do geometrii to nic nie musisz ustawiać to nie przód gdzie trzeba zwrotnice wyjąc.
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

[ALL] Łożyska kół

Post autor: vwir »

Sprawdź jeszcze jedną rzecz: podnieś auto i zakręć kołem. Zobacz, czy wtedy piszczy. Możliwe, że to jakaś głupota (na przykład blacha trąca o tarczę).
t
turo204
Forumowicz

[ALL] Łożyska kół

No już ja się na podnosiłem tego auta ogólnie. Mi piszczy od zakupu czyli już około rok czasu. Dziś np. jak jechałem do pracy około 3km w było cicho tylko delikatne po piskiwania. Musiałem wrócić do domu czyli kolejne 3km i już głośniej trochę a po kolejnych miejscami miałem arie ;(
Ogólnie nie piszczy cały czas. czasem wcale, czasem chwile i przestaje. nie jest to także jednostajny pisk tylko "pulsacyjny"
Blacha jest na około tarczy ok. Wkurzyłem się bo w sumie nie potrzebnie wymieniłem te tarcze i klocki. Jak jeszcze to wymienię i dalej będzie to już nie wiem.......

A i czy w toledo 2 z tyłu nie jest razem przypadkiem łożysko z piastą?????
s
szymekgd
Forumowicz

[ALL] Łożyska kół

Post autor: szymekgd »

Popiskiwanie od "zawsze" to troche dziwne na lozysko ktore z przebiegiem powinno byc coraz bardziej slyszalne, nie wiem jak jest w 1M, ale moze sprobuj dokrecic srube i zobacz czy bedzie roznica? Sprawdz rekoma czy nie masz luzu na kole/piascie.

Ja od dluzszego czasu staralem sie zlokalizowac "wyjca", po 1.5tys km niespodziewanie (stawialem na przod) potwierdzilem lozysko tylne, ale bylo juz je slychac od 50km/h, a na nierownych drogach nawet szybciej, co dziwne potrafilo czasami cichnac...
Michal
k
kikan82

[ALL] Łożyska kół

Post autor: kikan82 »

mam pytanie bo w tych opisach co do wymiany łożysk wspomniane jest coś o piastach a mi jeden ze sprzedających w sklepie motoryzacyjnym powiedział ze to jest samo łożysko jak w starszych modelach mam tolka z 2001 r ?
nie wiem jeszcze wszystkiego na temat mechaniki ale może z waszą pomocą uda mi sie nabyć wiedzy.
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

[ALL] Łożyska kół

Post autor: DzieX »

Samo łożysko wystarczy.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
ODPOWIEDZ