czesc.dzieki za pomoc chlopaki,ale wszystko jest ok.dzisiaj sprawdzalem u dwoch kolesi jeden ma golfa 4,a drugi bore,te auta maja te same chlodnice i obudowy co nasze tolki i u nich jest tak samo,trzyma sie to na jakis wieszakach.
Ja wymieniałem chłodnicę. Najpierw trzeba spuścić cały płyn, później zdjąć zderzak, lampy, przednie wzmocnienie poprzeczne a później dopiero chłodnicę. Chłodnica przykręcona jest czterema śrubami po 2 z każdej strony. Odłączyć węże i chłodnicę mamy wymontowaną
Ja też wyciągałem chłodnicę. Jeśli zależy Ci żeby nie uciekł gaz z klimy to można wyjąć chłodnice wody nie ruszając tej ok klimy. Tak jak pisał koti ściągasz zderzak i lampy, ale wzmocnienie zostawiasz w spokoju. Później odkręcasz wentylatory i ich mocowanie, ściągasz węże, odkręcasz te 4 śruby i wyciągasz chłodnicę do tył przestrzenią między silnikiem a chłodnicami a potem górą lub dołem, jak tam ci wygodniej. Trzeba się trochę pomęczyć żeby ją przecisnąć, bo miejsca tam nie jest za dużo, ale nie trzeba później nabijać od nowa klimy i bawić się z ustawieniem wzmocnienia żeby szczelinki się zgadzały
Panowie odnośnie chłodnicy chodzi o silnik ASV. Wymieniłem chłodnicę i co mam problem z wyciekami na tych złączkach co są między wężami a chłodnicą. W ostateczności mogę wywalić te złączki przedłużyć węże i będzie ok. A czy da się to jakoś uszczelnić ?
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
EcuProject Jest 140 KM i 195 Nm Pb
Panowie podobno idą surowe mrozy powoli do Nas i ma być nawet ponad 30 stopni na minusie. Mam auto garażowane pod chmurką, więc nurtuje mnie pytanie dotyczące płynu chłodniczego.
Otóż podzielcie się ze mną swoją mądrością i powiedźcie mi czy płyn G12 może rozsadzić bloki w silniku, jeśli zacznie zamarzać ?
Sam dwie wersje słyszałem:
1. Robią się z niego kryształki, ale później się rozszerza wraz z większym mrozem i może rozsadzić blok silnika.
2. Robią się z niego kryształki, ale zmniejsza on swoją objętość, więc nic się nie powinno stać.
Która jest prawdziwa, a może prawda pomiędzy leży ?
G12 w stosunku 3:2 wytrzymuje do -36 to po 1. A po 2 to czy ty wierzysz naszym probnozom pogody ? Obstawiam ze bedzie max -25 ale to juz hardcorowo...
I taka ciekawostka ze gdy nalejecie czystego koncentratu to ma on mniejsza temp zamarzania niz zmieszany z wodą. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje ale tak jest jego max to -36 a jak nalejemy czystego to juz bedzie szybciej zamarzac
Kitaj, nieistotne czy wierzę czy nie wierzę w prognozy pogody. Wolę spać spokojnie, więc dlatego zadałem takowe pytanie. Czekam nadal zatem na odpowiedź