[ALL] Układ hamulcowy - klocki, tarcze, zaciski etc.

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
s
siwy_a1
Forumowicz

Post autor: siwy_a1 »

invisible9 nie masz czujnika zużycia klocków i możesz jeszcze trochę na nich pośmigać ;-)
siwy_a1
D
Domelek
Forumowicz

Post autor: Domelek »

Witam,ja także muszę niedługo kupić tarcze do swojego Tolka zarówno na przód jak i na tył,tylko kompletnie nie mam pojęcia jakie kupić żeby były dobre. Czytałem wasze propozycje,ale po ich przeczytaniu to już w ogóle nie wiem co mam kupić. Wiem,że kolega z forum może załatwić różne części i pewnie zwracałbym się z tymi tarczami do niego.
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Post autor: marek_igor »

Ja jeździłem na TRW albo BREMBO i nie narzekałem. Kiedyś też miałem GIRLING - też ok.
Chłopakom z forum załatwiałem masę TRW ze względu na to, że mam dostęp do lepszych cen z TRW niż innych firm, niekoniecznie lepszych.
D
Domelek
Forumowicz

Post autor: Domelek »

Skoro tak mówisz to ok. Jaka by była cena tych tarcz TRW na przód i na tył do mojego tolka?
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Post autor: marek_igor »

Domelek, podeslij mi na PW dokładne dane, moc, rocznik i najlepiej numer VIN, ale obstawiam że TRW ok 100zł/szt przód
Awatar użytkownika
adrian2901
Forumowicz
Auto: seat toledo 1m
Model: 1.9TDI AHF

Post autor: adrian2901 »

Witam! Mam problem, otóż tak w moim toledo od kąd go kupiłem to, gdy długo trzymam hamulec to ucieka pedał do podłogi, a dziś wymieniłem klocki z przodu, i pedał na początku od razu szedł w ziemię, wystarczyło trochę pogazować, nacisnąć hamulec i buch podłoga, teraz pojeździłem i jest troche lepiej, ale gdy jadę i hamuje, dziś tylko na śniegu bo tak sypało, to gdy włącza się ABS jest dobrze ale, gdy przestanie działać i auto praktycznie stanie to pedał jest w ziemi, tak samo gdy hamuje wolno, to pedał w końcu jest w ziemi, lub gdy stoje i trzymam hamulec (oczywiście na odpalonym) to też spada w dół tylko szybciej niż przed wymianą. Płyn nigdzie nie ucieka. Odpowietrzyłem tą pompę po zbiorniczkiem na wszystkich sekcjach, nic się nie zmieniło, niestety kół nie zdążyłem. Tylko martwi mnie to, że pedał uciekał przed wymianą klocków bardzo powoli a teraz po wymianie dużo szybciej ale jednostajnie ucieka... Ogólnie zaraz po wymianie było tak, że ja trzymam na hamulcu on idzie w dół delikatnie nagle czuć takie pyknięcie i od razu spadał w ziemie, gdy troche pojeździłem to teraz powoli spada w ziemie do samego końca bez pyknięcia i takiego momentalnego spadku od połowy... Pomoże coś, odpowietrzenie jeszcze kół? Czy co to może być? :-(
"Tylko ciężko pracując, można mieć to co się chce"
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

adrian2901, a sprawdzałeś wężyk idący od vacuum czy nieszczelności nie ma oraz stan płynu hamulcowego ? Może zapowietrzył Ci się układ ?
B
Bartosz_n
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9.TDI

Post autor: Bartosz_n »

Tak ja mówi Sony, sprawdź vacum i płyn.
A czemu nie odpowietrzyłeś układu ? Przecież od tego powinieneś zacząć.
Awatar użytkownika
adrian2901
Forumowicz
Auto: seat toledo 1m
Model: 1.9TDI AHF

Post autor: adrian2901 »

Vacum jest w porządku, żadnych wycieków. Jutro odpowietrze koła każde po kolei... i zobaczymy...
"Tylko ciężko pracując, można mieć to co się chce"
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

adrian2901 pisze:Vacum jest w porządku, żadnych wycieków.
Tu nie chodzi o samo vacuum, ale również o wężyk odchodzący od niego. Taki zagięty plastik fantastic. Sprawdź czy popękany nie jest. Ponadto daj znać jak będzie po odpowietrzeniu, bo bardziej na to stawiam :)
ODPOWIEDZ