Pewny nie jestem na 100, ale chyba w nich skrzynie się roznitowywały, wiec może się kończy.
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".
Witam koledzy, szukałem w necie i na forum, ale nie do końca znalazłem odpowiedź na swoje pytanie. Mianowicie ostatnio zauważyłem, że przy redukowaniu biegu w celu hamowania silnikiem z 4-3 przy ok 60km/h w momencie powolnego puszczania sprzęgła słyszalny jest( nie za każdym razem) dźwięk przypominający jęk(??) jest to krótki odgłos, jednak jadąc dziś do pracy, podczas hamowania silnikiem trzymałem akurat rękę na lewarku i w momencie pojawienia się tego dźwięku było to odczuwalne na drążku zmiany biegów. Biegi zmieniają się bardzo dobrze, innych dolegliwości brak- przynajmniej ja takowch podczas eksploatacji nie zauważyłem. Całe zdarzenia występuje tylko i wyłącznie przy redukowaniu z 4 na 3 bieg? Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł co to może być??
Z góry dzięki za odpowiedź.
U mnie ten dźwięk pojawia się już od kilku lat raz na kilka miesięcy, wydaje mi się, że zwłaszcza po dłuższym nieruszaniu tolka. Żadnych objawów z dwumasy nie zauważyłem (nie trzęsie silnikiem ani nie hałasuje). Dlatego polecam jeździć i się nie przejmować, chyba, że objaw się mocno nasili. Oczywiście nie zaszkodzi sprawdzić stan oleju w skrzyni.
Dodatkowo dodam, że mój brat w octavii ma ahf-a i też u niego się to pojawia, zrobił już tak ze 100 tys. km i nic się nie stało do tej pory, ja jeżdżę trochę mniej.
Dzisiaj temp skoczyła powyżej 4C po odpaleniu załączyła się klima no i zaczął dobiegać dziwny dźwięk spod maski a dokładniej z dużego wentylatora przypomina wycie takie jak czasami wydaje z siebie dmuchawa wewnątrz auta,miał ktoś taki problem,wie jak go rozwiązać?
Czy da się dostać do łożysk żeby je wymienić/nasmarować?
Danielek., no to nie wiem czy czasem nie musiałbyś wyjąć tego wentylatora i dopiero z nim podziałać (smarowanie etc.). Na aucie raczej temat ciężki do wykonania