[ALL] Akumulator

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zicher
Forumowicz

[ALL] Akumulator

Post autor: Zicher »

Witam, ja mam w swoim oryginalny z roku 2002 Varta i przy klemie plusowej bodajże jest wytopiony znaczek audi i vw.
(70Ah 540A)
Dziś odmówił posłuszeństwa, zakładam że jest to fabryczny i skoro wytrzymał 10 lat to chciałbym znów taki kupić.. znalazłem takie coś:

http://moto.allegro.pl/promocja-akumula ... 24208.html

czy to jest oryginał VW czy lepiej kupić Varta Blue Dynamic? Na pewno jako inny chcę tylko Vartę skoro ta tyle wytrzymała. Co sądzicie o tym z linku?
Awatar użytkownika
peter174
Zasłużony
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASZ

[ALL] Akumulator

Post autor: peter174 »

dawne aku to nie obecne ... szkoda kasy ... za mniajsza kase kupisz aku o wiekszym prodzie rozruchowym ... i to nie koniecznie znanej marki typu Bosch czy Varta

poza tym radze kupic aku gdzies na miejscu u Ciebie w okolicy bo
1. nie wiadomo jak ta przesyłka z aku bedzie traktowana przez kuriera i czy nie wyladuje np w czasie podrózy do góry nogami
2. szukaj sklepu gdzie jest duzy ruch w interesie to przynajmmniej bedzie pewniejsze ze aku nie stał 2 lata na polce w sklepie
[center][you] jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to[/center]
[center]Obrazek[/center]
K
KamilStach
Forumowicz

[ALL] Akumulator

Post autor: KamilStach »

oczywiście ryzyko jest.. z tym wiekszym aku.. no ale przetestuje to i zobaczymy :) najlepiej na wlasnej skórze. :) z reszta.. ogolnie bylem nastawiony na miejszy.. ale tak to jest z dziadkami :D uparł sie na wiekszy a że płacił to juz nie protestowałem .. zdam relacje w razie problemow :)
stary byl z 2005 roku.. to prawie 7 lat bo z marca byl.. na tym tez mam nadzieje kilka lat pojeździc :)
a tak wgl :D. dziadka mam dobrego ;) hehe
Awatar użytkownika
OMEGA
Forumowicz
Auto: 1M
Model: ARL

[ALL] Akumulator

Post autor: OMEGA »

ZicherTamten jest ori ,lecz nie lepiej kupić varte silver? taniej?, dużo większego się nie opłaca bo będzie nie doładowany i szybciej padnie.
Black gold
Awatar użytkownika
Zicher
Forumowicz

[ALL] Akumulator

Post autor: Zicher »

Silver? A Blue?
Awatar użytkownika
OMEGA
Forumowicz
Model: ARL

[ALL] Akumulator

Post autor: OMEGA »

Zicher pisze:Silver? A Blue?

Według strony varty silver jest do diesla, ma większy prąd rozruchowy.
Black gold
o
ozio21
Forumowicz
Model: 1.9 ASV

[ALL] Akumulator

Post autor: ozio21 »

Ale blue 70ah 630A i tak ma większy prąd rozruchowy od tych aku oryginalnych 70ah 570A en. Czy ja dobrze rozumiem czy to jakaś inna skala ?
m
musiek25
Forumowicz

Czy to akumulator?

Post autor: musiek25 »

Mam problem z aku. Co jakiś czas po naładowaniu aku.(mija 3-4miesiące) na drugi dzień po jeździe Tolek nie odpala. Aku. był sprawdzany u mech. niby wszystko jest w porządku. Czy to jednak wina aku. czy może jednak dzieje coś się z instalacją elektryczną? Czy z was miał podobny problem?
B
Bartosz_n
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9.TDI

[ALL] Akumulator

Post autor: Bartosz_n »

Jeżeli ładujesz aku co 3 miesiące to znaczy, że nie jest z nim wszystko w porządku. jeździsz na krótkich odcinkach? jak często? Kiedy wymieniałeś akumulator ?
m
musiek25
Forumowicz

[ALL] Akumulator

Post autor: musiek25 »

To co piszesz może być prawdą ponieważ Tolka mam od 4 lat aku nie był wymieniany a od 2lat po przeprowadzce używam go na małych odcinkach i praktycznie tylko na weekend. Ale czy można w 100% stwierdzić dobrym urządzeniem czy aku jest dobry czy zły?
ODPOWIEDZ