[ALL] Dziwne i niespotykane usterki / pytania

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
j
jozekbasok
Forumowicz

Dziwny problem

Post autor: jozekbasok »

Witam. Posiadam Toledo II 1.9 TDI 110 km. Mam duży problem mianowicie latem gdy umyłem auto po przejechaniu np 5 km zapalała się czerwona kontrolka czerwony samochodzik, i auto jechało ale bez reakcji na gaz tylko redukcja biegami po odstaniu auta np przez godzinę wszystko wracało do normy miałem tak kilka razy , i był spokój. Aż do dziś kiedy przejechałem 25 km na rezerwie podjechałem pod Orlen zatankowałem za 50 zł przejechałem 20 km i auto zaczęło tracić moc i hamować ,pomyślałem ,że marzło paliwo (dodam iż wczoraj byłem na myjce) ale po przejechaniu kolejnych 10 km zaczęło się dziać jak latem czyli zero reakcji na gaz ale tym razem bez żadnych błędów na zegarze, po 7 próbie odpalenia auta wszystko gra jadę dalej,przejechałem jakieś kolejne 10 km autko stało około 4 h na dworze odpaliło od strzała przejechałem około 10 km i powtórka zero reakcji na gaz. Po wlaniu 0,3 litra spirytusu ( nie mieli denaturatu) i 5 próbie kręcenia odpalił dojechałem na stacje dolałem 6 litrów verwy na Orlenie i już przejechałem 130 km i wszystko gra. Dodam iż na zimnym pali od strzała na ciepłym silniku rozrusznik kreci dłuzej ale odpala. z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
CYRULIK
Zasłużony
Auto: Leon Zonki ;)
Model: Moje S 2,5

Post autor: CYRULIK »

Sprawdz odpowietrznik zbiornika, jak zacznie świrować to odkręć korek wlewu paliwa i zobacz czy mocno zasyczy i czy wtedy odpali i się poprawi. Kumpek miał podobnie i to było to
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".
j
jozekbasok
Forumowicz

Ok jutro sprawdzę i dam znać

[ Dodano: 2014-01-27, 16:15 ]
Witam z korkiem wszystko ok nic nie syczy odpowietrznik działa ;/może ktoś ma jakiś inny pomysł co to może być dodam iż auto chyba po przeróbce z anglika ale już takie kupiłem. Według Vin auto z Hiszpanii
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Auto próbuje wyjaśnić, co mu jest, tylko Ty nie chcesz słuchać ;)
Podepnij pod vaga i zobacz, jakie błędy wypluło.
j
jozekbasok
Forumowicz

Podłączałem już vagiem pokazuje mi tylko błąd prawego koła tam ABS i drzwi tylnie zamek ale to raczej nie ma nic do rzeczy tak mi się wydaje , po za tym ABS już jest ok. Jeszcze dodam że podłączenie vagiem możliwe tylko na wyłączonym silniku , próbowało już wielu szpeców i tylko na wyłączonym silniku;/ podczas zakupu koleś mówił tu jest coś ukryte że nikt nie odpali tego auta ale szybko i nie pamiętam gdzie. Natomiast latem rozkrecałem co się da bo wogóle nie było połączenia ale jakoś po skręceniu wszystkich plastików na zgaszonym jest połączenie

[ Dodano: 2014-01-31, 00:57 ]
???
g
gadzina37
Forumowicz
Auto: Toledo II
Model: 1.9 TDI AGR

Post autor: gadzina37 »

jakiś czas temu pojawiło się w moim autku dziwne huczenie z okolic silnika, nie mam pojęcia co to może być, huczenie zaczyna być słyszalne powyżej 50 -60 km, nie jest to dźwięk regularnie powtarzający się więc wydaje mi się że nie jest to łożysko, nie jestem mechanikiem i za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać, nie ma żadnych wibracji przenoszących się na układ kierowniczy, do huczenia dochodzi zarówno gdy samochód jest na biegu jak i na luzie, do huczenia dochodzi podczas jazdy na wprost, przy skręcaniu nie słychać trzasków więc chyba to nie jest też przegub. jeżeli miał ktos z was podobny przypadek to proszę o kontakt, czy to może być dwumasa ???? bo już takim przypadkiem mnie straszono
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

Podnoś po kolei koła i zakręć każdym z nich. Jeśli łożysko jest mocno padnięte to nawet w takiej sytuacji będzie huczało.
g
gadzina37
Forumowicz

sprawdzę jak tylko wrócę z pracy, ale jak u sąsiada w toledo łożysko padło to huczenie było jednostajne a w moim przypadku "łu łu łu" przerw " łu łu" przerwa kilka sekund i znowu " łu łu łu łu" ( taka sytuacja :-/ )

dodam jeszcze że walnięty mam kompresor od klimy i tak się zastanawiałem czy może tam nie ma jakiego łożyska które mogło by w ten sposób się zachowywać
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

No pewnie, że jest. Jest sprzęgiełko które załącza kompresor. Ale wtedy byś mial te objawy również na postoju.
g
gadzina37
Forumowicz

stukanie i buczenie pod maską nie ustały, nie są to łożyska :( będę chyba zabierał się za wymianę gum w zawieszeniu, zacznę od najtańszych elementów, mechanior mówi że to może być to, z resztą sam nie wiem co lepiej w takim przypadku zrobić, na ścieżce też nic nie pokazało :(

[ Dodano: 2014-02-19, 21:32 ]
nie są to gumy od stabilizatora :( nie są to łożyska, nie są to przeguby ani wewnętrzne ani zewnętrzne, nie ma drgan przenoszonych na układ kierowniczy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł cóż to może być ?
ODPOWIEDZ