Migotanie kontrolki swiec żarowych w dieslu

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hacu
Forumowicz

Post autor: hacu »

chwilowo usterka zanikla(sama z siebie). autko porusza sie normalnie, jedynie co, to na vagu wykrylo cos z czujnikiem pedalu przyspieszenia. pzdr;)
r
robsonw1
Forumowicz

Migająca kontrolka świec żarowych TOLEDO 1M

Post autor: robsonw1 »

Witam.
Dziś zaczęła mi mrygać kontrolka świec żarowych. Doczytałem, iż spowodowane to może być brakiem świateł STOP. I faktycznie tak jest - światła mijania z tyłu świecą natomiast jak wciskam hamulec nie świecą światła stopu żadne - ani tam gdzie mijania, ani lampka u górnej części tylnej szyby - zero reakcji.
Proszę o poradę - czy trzeba kupić czujnik hamowania (jeśli tak, jak to dokładnie się nazywa abym mógł zapytać o koszt w ASO lub poszukać na allegro), a może tylko któraś z żarówek nie świeci "mocniej" przy wciskaniu hamulca i robi zwarcie - a w takim wypadku pomogła by tylko wymiana żarówki?

Proszę o pomoc, czy od razu wiadomo że czujnik do wymiany (jeśli tak to pełna jego nazwa oraz jak go wymienić?), czy też zacząć od wymiany żarówek z tyłu?

Z góry bardzo Wam dziękuje,

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2010, 13:03 przez robsonw1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
peter174
Zasłużony
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASZ

Post autor: peter174 »

zacznij od sprawdzenia zarówek i bezpieczników oraz czy wogóle napiecie dochodzi do zarówek za pomocą miernika ... a co do czujnika to hasło do poszukiwan to czujnik swiateł stopu i jest on ulokowany pod pedałem hamulca .. warto tez sprawdzic miernikiem najpierw tez i czujnik aby kasy nie wydac niepotrzebnie ;-)
[center][you] jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to[/center]
[center]Obrazek[/center]
s
siwy_a1
Forumowicz

Post autor: siwy_a1 »

robsonw1 u mojego ojca ostatnio też szwankował STOP. Wyjąłem czujnik spod pedału, rozebrałem, wyczyściłem porządnie preparatami to czyszczenia styków (Kontakt S i Kontakt U) i wszystko gra ;-) Sprężone powietrze też pewnie dałoby radę, bo w sumie, to był raczej problem kurzu :) Choć polecam odtłuszczenie wszystkiego, bo siedzi tam taka sprężynka, która jest dość mocno nasmarowana i z czasem ta maź może się przenieść na styki. Nie zdążysz przy tym nawet wychylić spokojnie małego z pianką, więc zacznij tutaj ;-)
siwy_a1
r
robsonw1
Forumowicz

prąd dochodzi więc bezpieczniki muszą być ok ponieważ światła mijania z tylu działają,
chyba zostaje jedynie wymienić żarówki, jeśli nie pomoże to już na pewno czujnik?!
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Post autor: Roxon40 »

Ty zgadujesz czy sprawdzałeś już nie jestem pewien ale do stopu jest chyba inna linia zasilająca i co za tym idzie może być inny bezpiecznik wiec światła mijania będą ci działały tak czy owak (w elektryce jeszcze tak dobrze nie siedzę więc jak coś proszę mnie poprawić)

Zacznij od bezpieczników, potem żarówek i czujnika stopu a nie zgaduj
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

robsonw1, to że Ci światła pozycyjne świecą to nic nie znaczy. Każde światło ma swoją linię. Sprawdź bezpiecznik nr 13 (10A) następnie wyciągnij żarówkę i sprawdź miernikiem. http://www.motoallegro.pl/item987046218 ... 5_01r.html
r
robsonw1
Forumowicz

Sprawdziłem żarówki i opisuje wnioski:
Światła mijania działają, wymieniłem jedną żarówkę w której nie świecił stop (była lekko przepalona) i kontrolka świec żarowych przestała mrygać.
Po wymianie nadal STOP nie świeci, ale... jak wyjmuje żarówkę i przekręcam na drugą stronę (odwrotnie styki) to daje mocniejsze światło gdy stykam, czyli żarówki sprawne, prąd też idzie do stopu, jednak po wciśnięciu pedała wciąż nie świecą... macie inne pomysły czy w takim wypadku to na pewno czujnik?
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

robsonw1, już pozostaje tylko czujnik
r
robsonw1
Forumowicz

teraz to już nie wiem o co chodzi... pojezdzilem troche i zaczelo zalapywac - czyli jak wciskalem hamulec to raz swieci sie stop, raz nie a czasem tylko mrygal jak by lekko lapal. Dodam byc moze istotny fakt - gdzies do lampy dostala mi sie woda od deszczu i w tej lampie stop w ogole nie swiecil nawet jak w innych czasem sie zapalal. Wciskalem hamulec kilka razy, popadal deszcz i znowu caklowicie przestalo dzialac.
Najdziwniejsze jest to że sprawdzam żarówką i działa słabsze i odwrotnie mocniejsze swiatlo w obydwu lampach na stykach a podczas wciskania stopu albo nie swieci w ogole zadna albo w kazdej lampie procz tej gdzie nalecialo troche wody.
Gdyby nie zaczelo dzialac byl bym pewny ze to czujnik, ale teraz to juz nic nie wiem. Mysle ze jak by padl czujnik to w ogole by nie dzialalo. A moze ta woda robi zwarcie i jak wyschnie wszystko będzie ok? to wystarczylo by uszczelnic
ODPOWIEDZ