Może i łatwiej, ale jak znajdziesz dobrego diesla i będziesz o niego dbał to dokładał nie będziesz.
Jeżdże dieslami nieprzerwanie od 7 lat. Raz miałem benzynę z gazem, ale że w domu były same diesle to też kupiłem i do dziś tak zostało.
Poza wymianami rozrządów i rzeczy eksploatacyjnych nie miałem żadnych grubszych wydatków typu
dwumas, turbo, wstryski.
Wyczyszczenie EGR to żaden problem, w benzynie też trzeba czyścić przepustnicę albo silniczek krokowy.
Raz uszczelniałem pompę wtryskową w Audi 80 które miało nalatane 300tys km.
Ostatnio regenerowałem turbo, ale kupiłem auto już z padniętym.
Podstawa to dobrze sprawdzić, nie lecieć na śmieszne opisy typu "perełka igiełka", dołożyć parę tysięcy do najtańszych ofert na allegro i wtedy jest się z czego brać.
A jak ktoś podnieca się bo kupił ARLa z 2004roku za 20tyś, to współczuję na dłuższą metę w użytkowaniu takiej "okazji"
Nikt mnie nie przekona do powrotu do benzyniaka choćby dlatego że tankuię pod korek i objeżdżam do Austrii i z powrotem na jednym baku.
A która benzyna przy mocy rzędu 150-200 koni spali mi 5.5l ?? pewnie jakaś hybryda
Fakt, że czasem sprowadzam coś zza granicy i wracam tym na kołach, tylko mnie utwierdza w przekonaniu, że na benzynę się nie przesiądę, bo żeby benzyniak spalił tyle co Diesel (mówię o pojemności 1.9) musiałby to być wolnossący silnik 1.2-1.4 i jazda do 100km/h max. a dynamika takiego silnika jak i komfort jazdy w trasie i przyspieszenie jest na poziomie załadowanego tira.
Nie mam nic do gazu i napewno gdybym miał mieć benzyniaka to bym od razu zakładał podtlenek elpidżi, ale narazie nikt mnie na to nie namówi
Polecam też poczytać parę wątków o usterkach z jakimi bujają się "benzynowcy" i niektóre z nich nie dość, że nie są łatwe do zlokalizowania to i nie są tanie.
Np nasz użytkownik
malark po kupieniu Tolka 1.6 jeździł ze spalaniem w granicach 15l/100 i nikt nie wiedział co jest. Skończyło się na wymianie sterownika za 1000zł, zapewne używkę (a to co powymianiał wcześniej nie liczę),
a tutaj świeży wpis w temacie o spalaniu (auto na benzynę)
suhhar pisze:panowie wy tu gadu gadu a ja zatankowalem kobiecie 16 litrow i przejechala ok 130 km
spalanie TRAGEDIA !!! czy ten typ tak musi miec czy da sie mniej ?