Diesel czy benzyna (+gaz) ?

Toledo II generacji
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
skaza24
Forumowicz

Post autor: skaza24 »

Ależ się rozpętało a ja tylko odświeżyłem temat moimi statystykami jak szybko się zwraca instalacja nawet jak się niewiele jeździ i w niepaliwożernym silniczku 1.6
A co dopiero w tych smokach 2,3 l
BCB 1.6 16V 105 KM

Komp: STAG-4 eko
Reduktor: AC R01
Wtrysk: HANA 2000

http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=1249

Obrazek
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

Post autor: tomektak »

Kitaj pisze:Diesle truciciele, rakotwórcze, wieksze podatki, zakaz wjazd do miast i uj wie co jeszcze

Akurat jeśli chodzi o Ateny zakaz wprowadzony był jeszcze przed pojawieniem się filtrów cząstek stałych - ze względu właśnie na smog. Z tym że u nich wjechać można, ale posiadać będąc mieszkańcem Aten już nie.
migacz1981 pisze:tomektak, Mój nawet do berlina nie wjedzie ,ale Bestia spełnia EURO5 i tam żadnych problemów nie było przez ponad dwa lata i 194tys.km od nowości

...eeeeetam wjedzie wjedzie - tak samo jak mój na parking podziemny wjeżdża ;-)
Było
Obrazek
Jest
Obrazek
m
mariusz88
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 2.3 v5 aqn

Post autor: mariusz88 »

migacz1981, nie wiem skąd u ciebie ta agresja;) nie przestaje być widoczny bo się obawiam to czego napiszesz bo niby czemu ;) zwyczajnie nie mam czasu cały dzień siedzieć na forum...

nie przytaczam tylko tych wypowiedzi które mi pasują tylko przytoczyłem te ceny z tego okresu na podstawie którego opierałeś swoje wyliczenia... wiem że ON teraz kosztuje około 5,30 ale i lpg kosztuje nie 2,80 tylko 2,59 na Lotos Optima lub 2,45 na małej stacji pod Zambrowem...

nie widzę tylko i wyłącznie swojego silnika bo to że taniej nim jeździć i go eksploatować na LPG niż TDi 1,9 jest rzeczą oczywistą z racji właśnie chociażby łańcuszka rozrządu braku turbiny itp... i ja spalam 11-12 ltr LPG a weźmy pod uwagę silnik 1,6 16V który w trasie spali ok 7ltr x 2,59= 18,13 za 100km a ty po trasie spalisz 5ltr x 5,24=26,2 także niewiem o czym rozmawiamy, do tego jak sam napisałeś benzyna jest konstrukcją prostszą a więc łatwiejszą w obsłudze i tańszą w zakupie a rozrząd i ty i kolega musicie wymieniać, pomijam pyskówkę o szefach i parkingach...

[ Dodano: 2012-07-17, 22:49 ]
skaza24, auto z silnikiem benzynowym + koszt dobrej instalacji = cena TDI w dobrym, stanie z tego samego roku i zbliżonym wyposażeniem czyż nie tak? ;)

[ Dodano: 2012-07-17, 22:55 ]
zapomniałem dodać, że kolega z silnikiem 1,6 niemartwi się jeszcze o koło 2 masowe o które muszę się martwić posiadacze toledo 2,3 AGZ AQN i chyba wszystkich TDI

[ Dodano: 2012-07-17, 22:57 ]
migacz1981, ten paragon jest z 15.07 także nie wiem co wnosi do twoich wyliczeń od kwietnia..

[ Dodano: 2012-07-17, 23:04 ]
migacz1981, co do cen części to zobaczymy wycenę kolegi z forum..;)

[ Dodano: 2012-07-17, 23:05 ]
Kitaj, jeżeli niemasz turbiny to nie wydasz i tych 1500 za dobrą robotę.. ;) a dynamikę masz nawet lepszą niż TDI tu akurat mam na myślii auto z silnikiem takim jak u mnie lub 150 KM

A tu taki mały wątek humorystyczny :D

http://www.youtube.com/watch?v=nOpKIQdq ... re=related
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: migacz1981 »

mariusz88 pisze:nie przytaczam tylko tych wypowiedzi które mi pasują tylko przytoczyłem te ceny z tego okresu na podstawie którego opierałeś swoje wyliczenia...
Napisałem że jeżdże tym autem od połowy kwietnia no to mariusz88, przytoczył moje wypowiedzi z kwietnia a po drodze był jeszcze maj czerwiec i pół lipca
mariusz88 pisze:migacz1981, ten paragon jest z 15.07 także nie wiem co wnosi do twoich wyliczeń od kwietnia..
To jest paragon,który faktycznie nic nie wnosi,bo nie był nawet ujęty w wyliczeniach,bo cały czas zużywam to paliwo,ale zamieściłem go ponieważ negujesz wszystko co piszę i pewnie w następnym poście napisałbyś że nie ma takiej stacji ;-)
mariusz88 pisze:migacz1981, co do cen części to zobaczymy wycenę kolegi z forum..;)
No i masz "niewiernego Tomasza"pokazać rachunki i dalej nie wierzy
mariusz88 pisze:zapomniałem dodać, że kolega z silnikiem 1,6 niemartwi się jeszcze o koło 2 masowe o które muszę się martwić posiadacze toledo 2,3 AGZ AQN i chyba wszystkich TDI
Nie wszystkie TDI maja dwu masę,bodajże wszystkie po 98r a prawie na pewno wszystkie 1M,a jeżeli chodzi o awarię turbin to im ona mniejsza i mniej skomplikowana tym jej żywot dłuższy i ewentualne naprawy tańsze.Niewysilone TDI to dobra alternatywa dla gazownika (według mnie),i faktycznie do 2.3 porównywalny jest tylko ARL a reszta dym wącha ;-) ,ale dla takiego AHU jak mój nawet takie 1.6 101KM to betka
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
m
mariusz88
Forumowicz

migacz1981, przytoczyłem twoje cytaty z maja i kwietnia z czerwca nie widziałem bo jak dobrze patrzyłem w czerwcu nie udzielałeś się w wątku o cenach paliw, ten najnowszy jak sam pisałeś i tak nie jest ujęty w obliczeniach, więc nie wiem dlaczego utrzymujesz że zarzucam ci kłamstwo skoro to są suche fakty, i nie mam najmniejszego powodu żeby stwierdzić że ta stacja nie istnieje... nie siej propagandy i nie obgaduj za plecami że ktoś jest z PIS i inne takie... :evil:
co do rachunku za części to już znamy wszyscy Twoją cenę ale teraz czekamy na wycenę rozrządu do silnika benzynowego.... nie wiem znowu w co mam nie wierzyć... chyba jesteś zwolennikiem science-fiction bo dopowiadasz sobie niektóre fakty... dla sprostowania wierzę w Twoje paragony ale na razie nie mamy ich do czego porównać...
co do tego że TDI to niezła alternatywa dla gazu muszę się z tym zgodzić ale chociażby nie wiem z której strony do tego podchodzić to na pewno nie tańsza..
co do tego że w kwestii dynamiki to 110 konny TDI na pewno będzie zrywniejszy od 1,6 ale przy 1,8 125 KM... powiedzmy sobie szczerze miałem okazję to sprawdzić i 1,8 zostawia z tyłu 110 konnego diesla
odnośnie silnika 2,3 to myślę że arl jest porównywalny ale uwierz rze seryny 150-konny passat B5 FL nie poradził sobie ani z miejsca ani na trasie z wersją 170KM także nie wiem czemu miało by być inaczej z ARL-em, mówię oczywiście o serii;) pozdrawiam
Awatar użytkownika
skaza24
Forumowicz

Kłócicie się o te ceny paliw a w sumie wątek tyczy się mnie jak kolega migacz obliczył ile to bym spalił jak bym jeździł jego autem więc spróbuje dokończyć spór bo jest bardzo prosto .

Jeśli kolega migacz pokusił się o podliczenie mnie to powinieneś zrobić to tak jak ja to zrobiłem jeśli chodzi cenę paliwa .
Ja liczyłem swoje odkąd założyłem gaz koniec grudnia i logiczne że powinieneś uśrednić cenę paliwa z całego pół roku skoro chcesz porównać oba i udowodnić a nie od kwietnia jak ty pomykasz i według twojej stacji 5.4
Tu masz wykres z od połowy stycznia jak się ceny kształtowały

Obrazek

Nie chce mi się tego ciągnąć ale skoro chcesz wszystko udawadniać to jeszcze napiszę że i tak te Twoje obliczenia to tylko cyferki bez pokrycia ile to wydałeś na paliwo ile przejechałeś km i ile ci wyszła średnia spalania (4,8l :D)
Normalnie to w trasie to chyba 3 l /100 masz gwarantowane :) skoro taka średnia .

A co do moich cyferek które tu podałem na forum to kliknij w sygnaturkę LPG to ci się wyświetli cała historia z datami , z cenami, przebiegami i średnimi odkąd je prowadzę .

[/b]
BCB 1.6 16V 105 KM

Obrazek
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: migacz1981 »

skaza24, Myśle że to dobry pomysł żeby założyć konto w tym serwisie.
skaza24 pisze:Normalnie to w trasie to chyba 3 l /100 masz gwarantowane :) skoro taka średnia .
no tu to nie przesadzaj,ale są ludzie na tym forum co mieli takie zużycie.Napiszę jak liczyłem moje koszty zsumowałem wydatki na paliwo podzieliłem przez cenę wyszła mi ilość potrzebnego paliwa którą podzieliłem przez przebieg i wyszło mi średnie zużycie dla tego okresu a wyglądało to tak:wydałem 1110zł średnio po 5,4=205,555556 dzieliłem to przez przebieg czyli 43 setki kilometrów=4,78036177-to właśnie zużycie paliwa.Koszt paliwa dla twoich kilometrów liczyłem tak:zużycie 4,8 x78,6 setek kilometrów=377,28 litrów ON x 5,4=2037,312zł.Co do zużycia minimalnego to Ci się jeszcze pochwalę że zająłem drugie miejsce w podczas konkursowych jazd testowych nowym Vito na dolnym śląsku,mój wynik to 5,6l/100km auto w wersji Combi z 9 miejscami do siedzenia silnik OM 651 o pojemności w zaokrągleniu2,2 i mocy 163KM wyposażony był w system start&stop ,w aucie oprócz mnie był jeszcze przedstawiciel dealera a trasa biegła ulicami Wrocławia najlepszy wynik to 5,2l/100km a jeden z dziennikarzy osiągnął 4,3l/100km :shock: .Jestem z zawodu kierowcą i zużycie paliwa to dla mnie ważna rzecz,bo od niej zależy moja premia i od razu tłumacze nie tankuje Toledo paliwem przeznaczonym dla Bestii i potępiam tego typu praktyki dlatego,że to sranie do własnego gniazda.I tym optymistycznym akcentem kończę moje wywody na jakieś pół roku w tym temacie i spadam zakładać konto na Motostat ;-)
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Awatar użytkownika
skaza24
Forumowicz

migacz1981 pisze:spadam zakładać konto na Motostat

Super pomysł . Amen :-)
BCB 1.6 16V 105 KM

Obrazek
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Post autor: marek_igor »

mariusz88 pisze:odnośnie silnika 2,3 to myślę że arl jest porównywalny ale uwierz rze seryny 150-konny passat B5 FL nie poradził sobie ani z miejsca ani na trasie z wersją 170KM także nie wiem czemu miało by być inaczej z ARL-em

nie było Passata ARL 150KM, jeśli się z takim ścigałeś i miał czerwone TDI to miał może 130KM :)

Jako, że wojna trwa nadal a nie mam zamiaru brać w niej udziału, posprawdzałem trochę archiwum i podaję na Waszą prośbę przybliżone ceny rozrządów do kilku silników montowanych w Toledo:

Toledo 1L silnik 1.9 TDI 110KM AFN:
Pasek Gates 59zł, rolki INA 169zł, pompa Dolz 79zł = 307zł

Toledo 1L 1.8i 90KM:
Rolki + pasek INA 90zł plus pompa wody 70-110zł

Toledo 1M 1.6 16V AUS 105KM:
2xpasek Gates, rolki INA, pompa Dolz = 450zł

Toledo 1M 1.8 20V AGN:
pasek Gastes 79zł, rolki INA 199zł plus pompa ok 100zł = 379zł

Toledo 1M 1.9 TDI AHF/ASV 110KM:
pasek Dayco 69zł lub Gates 89zł, rolki INA 345zł, pompa Dolz 109zł
lub cały zestaw INA 530zł

Rozrząd do pompowtrysków jest śerdnio 100zł tańszy niż do silnika na zwykłej pompie i cenią się w granicach 400-450zł za komplet.
Natomiast napinacz paska wielorowkowego do silników TDI na pompie kosztuje ok 200zł, a do silnika na pompowtryskach poniżej 100zł tej samej firmy.
m
mariusz88
Forumowicz

być może że miał 130 tego nie wiem :) TDI było czerwone :P, co do ścigania to zrobię małe OT i podrzucę mały link... viewtopic.php?t=6537 , a teraz idąc śladem kolegów zakładam konto na Motostat ;)
ODPOWIEDZ