A ja widze że tylko jedno drugiemu chce dogryźć bo tak naprawdę jeżdzący na LPG nie wiedzą za dużo o dieslu a jeżdzący dieslem nie wiedzą o LPG i mam na to dowody:
skaza24 pisze:Na szczęście nie mam twojego auta
i nie obserwuje sprężarki gdzie przed chwilą czytałem że w ASO za nową przy zdaniu starej życzą sobie ponad 5 tyś a na alledrogo połowę mniej niewiadomej firmy . Nie zastanawiam się nad tym że następnym sprzegłem będzie już jednomasa bo starczy na dłużej (może ktos napisze ile to kosztuje )
Regeneracja pompy tyż do rzadkości nie należy przy przebiegach 200 kkm . Ile to kosztuje ?
Nie wspomne o innych zabiegach
Po 1 jak chcesz naprawiać auto w ASO to tak naprawde stać cie na nowego mercedesa a nie toledo
Po 2 turbina przy pewnych przebiegach ma prawo paść i jest to taki sam element eksploatacyjny jak opony czy hamulce (jedni przejadą 70 tyś drudzy wymieniaja po 30)
Regeneracje przeprowadzamy w normalnych firmach ktore maja renome a jest kilka takich w polsce wystarczy wydać 1500zł pożyczyć auto od teścia i przejechać sie te 150km za dobrze wykonaną robote niż dać 700zł i za pół roku biadolić że diesle są do dupy (to samo tyczy sie super turbin z allegro...) Dwumasy także wystepuja w silnikach benzynowych a teraz juz są ponoć koła trzymasowe
Jeżeli ktoś robił regeneracje pompy przy 200 tyś to chyba jeździł na denaturacie a nie na ropie.
mariusz88 pisze:to w TDi na pewno w między czasie skończy się turbina i to na pewno nie jedna jeżeli chodzi o te tanie z allegro itp.. ,
Kolejny przykład niewiedzy którą rozjąśniłem powyżej...
mariusz88 pisze:nie wspomnę już o tym że w styczniu ON było w okolicach 5,70-5,80 a jeżeli chciałeś bez obaw jechać w trasę nie martwiąc się że ci ropa zamarznie to pewnie i po 6zł się tankowało ... albo dokupowałeś jakieś dodatki hehe co do kosztów to policz jeszcze to że do TDI potrzebujesz większego=droższego akumulatora żeby zimą dał rade znieść poranne kręcenie:D co do pompy wody to ja nie zmieniam rozrządu więc nie zmieniam i pompy wody a z tego co mi się otarło o uszy to w silniku 2,3 pompa nie jest napędzana z łańcuszka rozrządu, a w TDI i owszem ?(wnioskuję przeglądając zestawy na allegro) chyba że się mylę
,a tak na marginesie to ja w poprzednim aucie za 1 razem założyłem oryginalną pompę, przy drugim jej nie ruszałem bo jej stan był wzorowy
Po 3 tej zimy wiadomo jakie były mrozy.... Ja ani razu nie kupowałem jakiegoś super paliwa arktycznego oraz nie lałem zadnych cudów do baku i uwaga zaskocze tutaj posiadaczy benzyn, nie miałem zadnych problemów z rozruchem. Żadnych
Po 4 co do większego akumulatora to się zgodzę ale nie przez poranne kręcenie w zimie tylko przez wiekszy stopień sprężania.
Dla bardzo upierdliwych mam tutaj filmik nagrany przeze mnie tej zimy po 32h w pracy a tolek stał na dworze na -24 stopniach. Tak tak 32h na -24 i na niesprawnych wszystkich świecach żarowych (dlatego grzałem 2 razy) gruchot mający ponad 300tyś przebiegu odpalił za pierwszym razem żeby było śmieszniej chwile po tym odpalałem civica 1.4 na kable bo nie miał siły kręcić po 32h na mrozie...
http://www.youtube.com/watch?v=udnFZa9KnO0&feature=plcp Zdziwieni? Bo ja nie....
Po 5 pompa wody... Może i nie mam sie czym szczyćić ale mój super mechanik przy wymianie rozrządu nie wymienił wszystkich rolek oraz pompy wody i pompa w moim tolku wytrzymała ponad 150 tyś km patrząc na date produkcji starej pompy, po wyciagnieciu dalej pracowała cicho i bez oporów ale została wymieniona na nową.
lukogi pisze:mariusz88 ja zawsze parkuje na podziemnym:p bo nikt sie nie pyta o to. A te parkingi to miejsca wewnętrzne wiec policja i straż miejska nic do tego nie ma:p
skaza24 pisze:A tak apropo tego jak to działa że nie można wjechać bo już parkowalem raz i nawet nie byłem świadom że nie mogę. Tyś chyba stały bywalec w tych piwnicach tyle o tym piszesz ?
skąd wiedzą że mam gaz sa jakies czujniki spalin czy cuś ? albo kontrolują pod maską ?
po 6 tu nie chodzi o to czy ktoś coś do tego ma czy nie ma tylko zawsze istnieje ryzyko rozszczelnienia instalacji a jak wszyscy wiedza (a jeżeli nie wiedzą to sie właśnie dowiedzą) ze lpg jest ciężki i unosi sie tuż nad ziemią. W garażach podziemnych zakazy nie dali z powodu jakiegoś widzimisie tylko żebyś w razie draki nie oglądał swojego tolka z góry.
skaza24 pisze:A jak ty jesteś spóźniony i zasuwasz autem i w końcu dojeżdżasz na miejsce i co robisz ? .....
...Ja wysiadam a Ty siedzisz i schładzasz turbinkę aby jej broń boże coś nie zaszkodziło
Jak ty dostajesz opier**l od szefa że się spóźniłeś do pracy to ja jeszcze przez 1-2 minuty schładzania turbo słucham muzyczki i przygotowuje sie psychicznie do tego co ty własnie dostajesz