[1M] Sonda lambda

Wszystko o silnikach benzynowych
ODPOWIEDZ
T
Tymek
Świeżak

[1M] Sonda lambda

Post autor: Tymek »

Witam.
Przykleję sie do tematu.
Panowie potrzebuje sondy (za katem) do mojego Tolka (1,6 105KM silnik: BCB)..
Jaką sondę kupić? Dedykowaną uniwersalną?
R
Romano
Forumowicz

[1M] Sonda lambda

Post autor: Romano »

Witam,
Panowie tydzień temu miałem przegląd autka. Diagnosta mierzył spaliny i okazało się że mam "bogatą mieszankę" paliwa. CO było na poziomie ponad 7% na LPG i ponad 10% na Pb, aż czujnik na stacji się włączył :] sonda lambda była na poziomie ok 0,8. Diagnosta powiedział mi, że może być to padnięta sonda lambda ale niekoniecznie musi być to przyczyną takich wyników. Gazownik powiedział mi, że trzeba zmienić parametry sondy przez kompa ale on się tym nie zajmuje. Dodam, że na biegu jałowym czuć spaliny a dopuszczalny pomiar CO to 0,5% :/
Mieliście u siebie taki problem? Co może być przyczyną takich wyników?
j
jonson22
Forumowicz
Auto: ...
Model: ...

[1M] Sonda lambda

Post autor: jonson22 »

Romano, Odkręć sondę i zobacz czy się nie wypaliła u mnie przy 170 tys mimo że nie było żadnych błędów po odkręceniu sony nic prócz gwintu nie było :)
W
Widmo
Forumowicz

[1M] Sonda lambda

Post autor: Widmo »

Dołączę się do tematu.Od jakiegoś czasu miałem świecący się check engine.Ostatnia diagnoza wykazała za ubogą mieszankę na LPG. Autko odstawiłem do gaziarzy.Wyregulowali mi gaz, zmienili przewody i filtry i usunęli błąd.Lecz koleś który mi to ustawiał powiedział że check engine niedługo może ponownie się pokazać gdyż sonda lambda za katalizatorem jest już na wykończeniu i za późno się nagrzewa.Teraz pytanie?:czy muszę wymienić tę sondę na oryginalną czy ewentualnie mogę założyć jakiś zamiennik (jaki byłby najlepszy?), czy mogę nadal jeździć z tym błędem skoro nic się nie dzieje.Spalania nie mam jakiegoś ogromnego, bo przy włączonej klimie i jeździe powyżej 120 autko mi spala 10l/100.Problemów z przyśpieszaniem też nie ma, obroty nie falują.Jedynie to co jest to irytująca kontrolka :-/ Pozdrawiam
j
jonson22
Forumowicz

[1M] Sonda lambda

Widmo, możesz sobie jakaś uniwersalna kupić bez końcówki ale żeby zgadzała się ilość przewodów. odcinasz od starej sondy kostkę i lutujesz do nowej zakladasz i po problemie. tylko kup coś np. boscha. Spalanie które podajesz mam rozumieć ze jest na gazie?
W
Widmo
Forumowicz

[1M] Sonda lambda

jonson22 pisze:Widmo, możesz sobie jakaś uniwersalna kupić bez końcówki ale żeby zgadzała się ilość przewodów. odcinasz od starej sondy kostkę i lutujesz do nowej zakladasz i po problemie. tylko kup coś np. boscha. Spalanie które podajesz mam rozumieć ze jest na gazie?

Tak, to jest spalanie na gazie.
j
jonson22
Forumowicz

[1M] Sonda lambda

Widmo, Najtanszą opcją jest kupić Ci uniwersalną sonde bez wtyczki przelutować kable i będzie ok. Tylko kup właściwa bo wnioskuje ze masz 2 sondy: jedną przed katem a drugą za prawda?
W
Widmo
Forumowicz

[1M] Sonda lambda

Panowie założyłem sondę uniwersalną NGK. Niestety po 70 km mam znowu check engine.Od regulacji gazu przejechałem niecałe 300 km.Możliwe że znowu rozjechały mi się ustawienia mapy gazu, czy też trafiłem na takich fachowców? Bo teraz to już zgłupiałem.
j
jonson22
Forumowicz

[1M] Sonda lambda

Widmo, Jak masz jakaś lipną instalację gazu to się nie dziw że wariuje i mapy sie rozwalają :)
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9

[1M] Sonda lambda

Post autor: Danielek. »

Widmo pisze:Panowie założyłem sondę uniwersalną NGK

Tu jest problem.
Dlaczego nie zalozyles dedykowanej sondy Boscha ?
Nie wiem jaki masz silnik ale u mnie w AGN po zalozeniu lpg sonda padla od razu. Mechanik odradzil uniwersalne sondy bo podobno szybko padaja polecil dedykowana Boscha ok 260zl i od tamterj pory jest spokoj.
ODPOWIEDZ