Dwumas - jak jeździć, objawy niedomagania itp.

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

Po szukaj lepiej ja jak zmienialem na dwumasa to 600 kosztowało koło i 600 reszta :-)
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

regii.kr, u mnie siada sprzeglo (docisk) wiec tylko wstepnie zapoznalem sie z tematem, tutaj masz ciekawe linki: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=128380 http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=3110
Przegladajac oferty na alledrogo zauwazylem,ze w AFN siedzi to samo sprzeglo co w ASV, wiec powinienes miec dosyc duzy wybor.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

regii.kr pisze:a ja chciałem kupić koło używane a resztę nowe tylko nie wiem z jakiego silnika szukać może ktoś coś przerabiał albo jakie numery tych części bo niestety brak wiedzy na ten temat
Poczytaj tutaj -> viewtopic.php?t=752
Awatar użytkownika
regii.kr
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: regii.kr »

dziekuje za linki :lol:
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

W sumie do lookasa :P Ale dobrze wiedzieć. Jak sie nie psuje i nie będziesz jeździł w stylu PSJ (co by było dziwne tym autem) to nie ruszaj. Moje auto się zbliża powoli do 300k i dwumas jest ok, tylko sprzęgło musiałem zmienić bo było już zjechane i wysoko brało.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
l
loockas

Post autor: loockas »

Słyszę je jak otworzę maskę... Ale nie wiem czy to tak ma być, bo nigdy nie miałem do czynienia z kołem dwumasowym. Na wolnych obrotach słychać czasem lekkie szuranie. Nic się nie nasila od zakupu więc już sam nie wiem co o tym myśleć. Popek radzi wywalać to w piździet, bo nie wiadomo kiedy padnie :D

Sprzęgło kiedyś trzeba będzie tak czy inaczej zmienić, a wtedy zamiana koła to mały pryszcz. Koło kosztowało mnie 70zł. Do tego dojdą nowe śruby tak więc dodatkowe koszty to w moim przypadku poniżej 200zł. Samo sprzęgło z VR6 jest chyba nawet nieco tańsze niż do VR5 więc operacja jest bardzo opłacalna patrząc na ewentualną cenę koła dwumasowego. Może z tym marcem przesadziłem, ale na pewno w tym roku chciałbym to zrobić korzystając z okazji wymiany sprzęgła, które wydaje mi się coś za wysoko bierze. Nie zmienić wtedy koła będzie grzechem. Tym bardziej, że to takie tanie :)

Wszyscy mamy te nasze Tolki używane. Zużycie dwumasy zależy od użytkowania sprzęgła. Nie wiem jak ktoś używał w moim aucie i w tym jest problem. Mądrzejsi twierdzą, że przy moich objawach nie powinienem się jeszcze specjalnie przejmować, ale ja wolę chuchać na zimne. Moja koleżanka potrafiła zajechać nową dwumase w TDI po niecałych 25kkm... :/ No ale tak to wygląda jak się stoi na światłach z wciśniętym sprzęgłem, rusza i jedzie.. i jedzie i jeszcze kawałek jedzie... na półsprzęgle :)
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Ja bym w tym przypadku Popka się nie słuchał - to tylko generowanie kosztów. Dwumas nie padnie od tak z dnia na dzień. Padnięty dwumas na pewno poczujesz :D
Z ciekawości ile do vr6 sprzęgło? Do mnie Sachs kompletny w granicach 500zł kosztował.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
l
loockas

Do VR6 Sachsa na allegro ok 550zł. W moich źródłach jeszcze nie sprawdzałem. Robiąc sprzęgło zamiana koła to jakieś 1h roboty więcej. Gdybym za koło musiał zapłacić fortunę to może i miałbyś rację... ale za 70zł? :) Nawet jak jeszcze dwumas będzie ok, to i tak przy wymianie sprzęgła warto wg mnie to zrobić. Następne sprzęgło wymienię pewnie za grube kilkadziesiąt tysięcy km. Po co więc w między czasie jeszcze raz ściągać skrzynie na wymianę koła? :)
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

Post autor: tomektak »

...no właśnie jak słychać w vr5 dwumasę gdy się kończy? W dieslach to pukanie raczej a nie szuranie jak pisze loockas.
U mnie w zeszłym roku przy -20 jak odpalałem to było słychać lekkie pukanie/grzechotanie. W tym roku już słyszę je przy -5st.C. Nie wiem czy to pukanie ma coś wspólnego z dwumasem czy rozrządem (dźwięk z tamtąd dobiega i myślę że to raczej dwumas), ale po lekkim rozgrzaniu silnika przestaje. Na razie temat olewam bo zimno i nie chce mi się mrozić w garażu, a pozatym biję się z myślami czy mojego nie pchnąć do nowego szczęśliwego właściciela w tym roku.
Było
Obrazek
Jest
Obrazek
l
loockas

Jak Ci coś puka, a po wciśnięciu sprzęgła przestaje/cichnie , to będzie to dwumas.
ODPOWIEDZ