siwy_a1 bardzo możliwe że idzie gdzieś tam w siną dal a potencjometr jest jeszcze przy pedale gazu bo jak wyciągałem podłoge to nie widziałem linki przy pedale chyba ze sie gdzies ukryła skubana:D:P zobacze dzis lukne pod pedała:D:P
[ Dodano: 2010-04-12, 11:54 ] wczoraj odłączyłem przepływkę i ruszyłem no i zdziw ogromny
1. szarpanie przy szybkiej zmianie biegów
2. w ogóle nie jedzie poniżej 3tys.
3. przy lekkim ruszaniu prawie zgasł ;(
4. szybkie wciśniecie gazu na postoju to najpierw się zadławił i potem wkręcił na obroty
więc podłączyłem przepływkę i chodzi git bez tych objawów
więc chyba mam sprawną przepływkę ale w razie czego i tak niedługo przeczyszczę.
[ Dodano: 2010-07-04, 21:55 ] rozkminiłem opcję luźnego gazu i przygasania po jego lekkim dotknięciu, a mianowicie dziś zdjołem przepustnicę, i ja wyczysciłem potem patrze ze tam gdzie sie zaczepia linkę gazu jest luz dosc spory więc podlkeiłem gumę (tak jak na zdjęciu) i potem cofa sie tylko do tego i nie ma poblemu gaz po potknietiu odrazu reaguje (chyba z ejak kto woli wystarczy linkę naciągnąć:)
[ Dodano: 2010-07-12, 10:35 ] aby nie przygasało trzeba wyczyścic przepustnice w moim przypadku to pomogło i teraz ani obroty nie falują ani nie przygasa po lekkim dotknięciu gazu.
[ Dodano: 2010-08-23, 23:25 ] ta podklejona guma sie nie sprawdza nie da sie rzobic wtedy adaptacji przepustnicy
Panowie mam taki problem przy odpalaniu na cieplym silniku spadaja obroty ok dwu krotnie po czym bez dodawania gazu wracaja na ok 800 obr/min.
Obroty nie faluja poza tym incydentem samochod zachowuje sie normalnie.
Mniej tak to wyglada jakosc nie powala bo krecone tel
http://www.youtube.com/watch?v=U9TCtAOgic8
Na początku sprawdź miernikiem przepustnicę, bo być może ścieżka oporowa jest już przetarta i w pewnym momencie nie styka, ewentualnie mikrostyk w przepustnicy nie styka prawidłowo.
Najlepiej to ją rozbebeszyć i obejrzeć, pomierzyć
Przepustnica jest raczej okbo problem nie wystepuje na zimnym silniku,reaguje normalnie na gaz,nie muli ogolnie nie ma zadnych nie normalnych zachowan poza tym.
Danielek., Vaga podpinałeś ? ja miałem coś podobnego od czasu do czasu po długim czasie okazało się że sonda padła od wymiany wszystko jest ok, u mnie vag poczatkowo nic nie pokazywał
Może i odgzeje kotleta ale nie będe zakładał nowego tematu.
Ja też mam problem u siebie z tymi obrotami. Jak lekko przycisnę pedał gazu to obroty spadają do ok 500-600 obr. I też tak sie dzieje gdy zmieniam bieg to obroty spadają do 600 i sie później wszystko uspokoja. Na VAG-u pokazało mi że mam błąd biegu jałowego i cały czas ten błąd wyrzuca mimo po skasowaniu go wcześniej. Mam nadzieję że przeczyszczenie przepustnicy pomoże. Może być jeszcze jakis inny powód?