[1M] Silnik bierze olej / wyciek oleju

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
p
powe88
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.6 SR

Post autor: powe88 »

tak nagle od czego by uszczelka poszła?? olej by nie znikł tylko by go przybyło!

Dziwna sytuacja. Ile może kosztować wymiana w tym lepszym przypadku uszczelki od głowicą ??
p
pistol
Forumowicz

Post autor: pistol »

mój samochód też brał olej jakieś pół litra na 1000 km (tak mniej więcej) aż w końcu pojechałem na wymianę oleju. Koleś mi powiedział że podstawa filtra oleju była niedokręcona, dokręcił ją i teraz po przejechaniu 350 km wydaje mi się że oleju nie ubywa.
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

powe88 pisze:tak nagle od czego by uszczelka poszła?? olej by nie znikł tylko by go przybyło!

Tak nagle. Różnie bywa z uszczelkami. Oleju nie koniecznie musiało przybyć.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
S
Szymek08
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

mogą też to być uszczelniacze na zaworach i wtedy będzie spalał olej, a ta świeca to strasznie wygląda. Moim zdaniem jak Ci płynu chłodniczego nie ubywa ani nie przybywa to bym sobie uszczelkę odpuścił. A co do białej mazi to tak się olej broni przed wilgocią - wytrąca się coś takiego. Ojciec ma Toledo III 1.9TDI PD i jeździ na Castrolu Edge 5W-40 i też coś takiego ma a na 10000km ubędzie mu może z 400ml oleju.
p
powe88
Forumowicz
Model: 1.6 SR

Post autor: powe88 »

Dziś byłem u mechanika zaradził zmianę na olej mineralny i zobaczyć co się będzie z silnikiem dziać. choć wywnioskowałem ze jego słowa mówiły "pierścień zbierający i kapitalny remont"... zobaczę po zmianie oleju i powiem jaka była reakcja silnika.
o
olinek2
Forumowicz

Post autor: olinek2 »

Nie lej minerala, szkoda silnika. Musisz zmienić uszczelniacze zaworowe i pierścienie na tłokach, chyba że kompresji nie masz to wtedy grubsza kasa. Jeśli kompresja jest wzorowa to zmieniaj pierścienie i się ciesz :). Tylko nie zmieniaj na oryginalne pierścienie, bo te składane są do ..., najlepiej dobrać od innego silnika VW o tej samej średnicy tłoka i wymiarach pierścieni, ważne żeby zbierający był ze sprężynką, a nie składany...
Sam będę zmieniał pierścienie niebawem w swoim AKL, bo oleju ubywa, a kompresja od 12,5-13 na każdym z cylindrów... Nie są to aż tak duże ubytki jak u Ciebie, ale długie trasy sprzyjają spalaniu oleju, a wiadomo, że dolewanie i pilnowanie jest upierdliwe.
S
Szymek08
Forumowicz

To jakiś konował a nie mechanik... Twój silnik ma hydrauliczną kasację luzów zaworowych a do takiej konstrukcji nie używa się oleju mineralnego no chyba że chcesz to popsuć to wtedy dodatkowy wydatek. Najpierw zrób uszczelniacze zaworowe są ludzie którzy wymieniają je bez ściągania głowicy. Pojeździsz i zobaczysz co sie dzieje. Jak to nie rozwiąże sprawy do końca to wtedy pierścienie tak jak kolega olinek2 pisal. Powodzenia. A bym zapomniał ZMIEŃ MECHANIKA ;-)
o
olinek2
Forumowicz

Wymiana uszczelniaczy zaworowych w tym przypadku obstawiam, że zmniejszy ubytki nieznacznie, sam przez to przechodziłem. Ściągnąłem wałek, dorobiłem przyrząd i powymieniałem uszczelniacze, ale pomóc pomogło naprawdę nieznacznie. AKLki lubią olej ze względu na te głupie pierścienie zbierające, które nie są ze sprężynką klasyczne, a jakieś dziwadła składane...
S
Szymek08
Forumowicz

Więc zostaje zmiana pierścieni i po problemie.
o
olinek2
Forumowicz

Ano, części koło ~350-400zł, dobrze że robociznę zrobię sam :)
ODPOWIEDZ