Kontrolka świec żarowych nie gaśnie

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
e
eR
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: eR »

Po wymianie czujnika (na "zielony") problem z odpalaniem rozgrzanego silnika nie pojawia się. Jednak pojawił sie problem ze wskazaniami temperatury :-) , nowy czujnik przy normalnej jezdzie na trasie pokazuje coś około 84 stopni, jadąc dłuzej z góry wskazanie temperatury spada do około 70 stopni. Wszystko odbywa się płynnie, bez jakichś nagłych skoków.
Zauważyłem też, że jadąc przez miasto wolno, bądź stojąc w korku czujnik pokazuje 90 stopni, poza tą wartość nigdy nie przechodzi.
VAG nie pokazuje już żadnego błedu tego czujnika. Więc jedyne co mi przychodzi do głowy to tylko Termostat. Sprawdzałem wąż górny przy chłodnicy przy 84 stopniach wskazywanych przez czujnik jest ciepły. Ale zastanawia mnie fakt dlaczego wcześniej problemu z wahaniem temp. nie było.
g
graffity1
Forumowicz

Post autor: graffity1 »

Koledzy w którym miejscu znajduje się ten czujnik?? może ktoś podesłać jakieś zdjęcie?? pytam bo tez muszę wymienić bo czasem przy odpaleniu skaczą obroty i kontrolka nie gaśnie...
graffity1
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

Idziesz wzdłuż rury z płynem chłodniczym ( po prawej stronie między akumulatorem a silnikiem). Kierujesz się w stronę środka auta, napotykasz na swojej drodze kruciec który jest przykręcony do bloku metalowy z świecami żarowymi bądź czarny plastikowy (zależności od wersji auta). On jest zamontowany w tym kurćcu który jest zamontowany do bloku silnika tylko że od strony auta. Jest tam kostka 4 pinowa wygląda on tak http://allegro.pl/czujnik-temperatury-s ... 07987.html
Wymienia się go poprzez odpięcie kostki => wysunięcie klipsa/wsuwki i wyciągasz (może się wylać z 0,5l płynu)=> włożenie go w to samo miejsce ( nie zapomnij o oringu)=> wkładasz klips/wsuwkę podpinasz kostkę=> dolewasz płynu i DONE :)

Poprawiłem link :)
Ostatnio zmieniony 27 cze 2011, 15:06 przez kornat, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

graffity1, a więcej danych na jego temat znajdziesz tutaj -> viewtopic.php?t=2076 ;)
b
bates78

KONTROLKA ŚWIEC ŻAROWYCH

Post autor: bates78 »

witam wszystkich posiadaczy SEATA TOLEDO ROK 2002. Od roku posiadam SEATA TOLEDO II, 1,9TDI, od tygodnia mam problem , który polega na tym, że po odpaleniu silnika zapala się kontrolka świec żarowych, świeci się przez caly czas pracy silnika. Po podłaczeniu do komputera okazało sie, że jest to bład górnego zaworu, nie pamiętam dokładnie jakiego oraz nr błedu, jednakże mechanik stwierdził, że moze to byc awaria pompy wtryskowej. Nalezy ja zregenerować. Jesli ktoś miał podobny problem prosze o rade jak to rozwiązać, by nie ponieść wielkich kosztów lub gdzie znaleźć tanio regenerowaną pompe wtryskowa lub gdzie tanio ja zregenerowac. pozdrawiam
l
laska1193
Forumowicz

Post autor: laska1193 »

A masz tylni stop????
Turkusowy Leoś AHF

Obrazek
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

W 1M ta kontrolka raczej sygnalizuje blad czujnika hamowania/swiatla stopu?

laska1193 pisze:A masz tylni stop????

Z przednim moze byc problem :-D
b
bates78

Post autor: bates78 »

mam tylny stop
Ostatnio zmieniony 14 lip 2011, 20:59 przez bates78, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

bates78, poczytaj regulamin i zastosuj się do jego postanowień.
S
Szymek08
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

brak światła hamowania (STOP) to ta kontrolka sygnalizuje ale jak mruga - miałem tak ostatnio...
ODPOWIEDZ