Odkop, odkop Chłopaki, jak część z Was wie, Bonbini rozbiera tolka. Posiada on u siebie chłodnicę o szerokości około 77,5 cm i rozstawie śrub 73cm. Chciałbym ją zamontować u siebie, ale zmierzyłem, że moja chłodnica ma około 61cm szerokości i rozstaw śrub 56 cm. Silnik u mnie to 1Z bez klimy, w pasie przednim otwory montażowe na szerszą chłodnicę są. Pytanie moje jest następujące: czy ta większa chłodnica zmieści się bez problemu u mnie? Dokładnie chodzi mi o alternator, czy nie będzie tam za ciasno lub w ogóle za mało miejsca?
Zmieści się bez problemu. Ja miałem fabrycznie wąską, a założyłem szeroką z 2 wiatrakami i wszystko pasuje. Tylko potrzebujesz chłodnicę z obydwoma górnymi zaczepami (te blaszki, którymi jest przykręcona do pasa przedniego) i oba węże gumowe, bo Twoje będą za krótkie (szczególnie dolny).
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ
Witam
Mam pytanie, ponieważ w moim tolku prawdopodobnie kończy żywot chłodnica wody, pojawił się płyn na osłonie silnika w okolicach skraplacza, i czeka mnie wymiana czy brać chłodnice HELLA czy NISSENS, oraz jaką bo podobno w ASV były stosowane 2 rodzaje chłodnic, oraz w jakie ewentualnie uszczelki się zaopatrzyć. Mam ASV z 2003 roku.