Jeden na potrzeby ECU, drugi do wskazań na desce. Występują one zwykle razem jako całość. temat proponuję SCALIĆ, bo już mamy o czujniku temperatury topic na forum
Witam.
Jestem świeżo upieczonym właścicielem Toledo 1.6 16V rok 2002. Zauważyłem, że wskaźnik temperatury w moim nowym autku czasem pokazuje dobrze, czasem zaniża, czasem nie wstaje, a czasem wstanie na chwile, a potem znów opada. Jak sprawdzałem autko przed zakupem na kompie to występował tam jakiś sporadyczny błąd czujnika temperatury cieczy chłodzącej więc raczej stawiam, że to coś z tym czujnikiem nie tak. Czy pomoże zwykłe przeczyszczenie styków czy trzeba wymienić? Czy to jest ten czujnik, z taką wtyczką w kształcie zaokrąglonego kwadratu, który znajduje się po prawej stronie bloku silnika?
paul1985 pisze:Czy pomoże zwykłe przeczyszczenie styków czy trzeba wymienić? Czy to jest ten czujnik, z taką wtyczką w kształcie zaokrąglonego kwadratu, który znajduje się po prawej stronie bloku silnika?
Tak to jest ten czujnik. Możesz się pobawić w czyszczenie styków, ale dla mnie nie ma to sensu. Na Twoim miejscu wymieniłbym na nowy. Miałem to samo co Ty, po wymianie problem ustąpił
Jak dla mnie to typowy brak styku, ale jak będzie trzeba wymienić to wymienię Ile to może kosztować i czy to jest pilne, czy parę dni (do wypłaty) może poczekać?
paul1985, żeby przeczyścić styki to musiałbyś coś włożyć na miejsce tego czujnika bo płyn Ci ucieknie Koszt oryginalnego czujnika będzie w okolicach 100zł w ASO (na allegro taniej), koszt zamiennika w okolicy 25zł. Jeśli za kilka dni to wymienisz to nic się nie stanie
sprawdz vagiem czy temperatura z kompa rozni sie od tej na wskazniku, jesli tak to wymieniaj czujnik. nie wiem jak w benzynie ale do diesla jest 059 919 501A w kolorze zielonym 4 pinowy. ja oryginal kupilem za 50 zł ale nie w aso (ma nabite logo vw i audi i produkcja luksemburg). warto kupic tez oring i zawleczke - nie ma ich w zestawie, groszowe sprawy a jest pewnosc ze nie wyleci i nie zacznie przeciekac.